Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Personal Collection of Personal and Friendly Crtical Path Creations ...
Автор: godlieb Категория: Лайфстайл
Прочетен: 2363125 Постинги: 1414 Коментари: 659
Постинги в блога от 26.11.2009 г.
image

THE SIN TO THE POETS IS NOT LIABLE FOR REMISSION - Doktorow
(C)2007-Bogomil Kostoff AVRAMOV-HEMY
ЧЕРВЕНИЯТ ВЪТЪК
от
Богомил Костов АВРАМОВ-ХЕМИ   ЕДВА ЛИ ИМА
по-червен невъзвращенец от големия космополит, артист и художник Христо Владимиров ЯВАШЕВ. (Роден в Габрово, 13.06.1935) За неговото странно творчество, асоцииращо глобалните проблеми на съвременността, някога си позволи да напомни Ренато ГУТУЗО (1977), пред камерите на БНТ. Kоято така и не посмя да излъчи неговите пробългарски пророчества.

ХРИСТО ЯВАШЕВ – ПАКЕТА,

все още остава Тера Прохибита за нашите медии. Независимо от неговите спорадични изяви у нас, управлявани дистанционно. Обвиняван от щатските медии, че не е нищо повече от балкански субект и чиста проба кърмъзъ-революционер, Христо ЯВАШЕВ бе широко подкрепен от международната артистична гилдия, въздигнат в ранг - иконоборец. Такъв го представи Галерия ВЮРТ, от Кюнцелсау – Германия, в залите на Тюрнхоут – Белгия, (07.05.2007 до 16.09.2007), с експозето “ПЛАТНО – ЧЕРВЕНИЯТ ВЪТЪК”. Независимо от намусените физиономии на всевъзможните традиционалисти, сами установили, че на границата ДВАДЕСЕТ – ДВАДЕСЕТ И ПЪРВИ ВЕК, природата не само е на изчерпване, но отдавна е напълно беззащитна.

ИЗЛОЖБАТА
включва безброй авторови експонати, фотоси, колажи, филми и предварителни скици оприличанвани от мнозина, на архитектурно-технически разработки. Подчинени на финеса на големия рисувач, възпитаник на Художествената Академия – София. (Една от неговите реалистични творби, е все още притежаваният портрет на народната актриса от Добрич Грациела БЪЧВАРОВА.) Фотосите са работа на Гари ШТУНК и Волфганг ВОЛЦ. Твърди се, че това е втората крупна колекция от работи на КРИСТО в Европа. Резонно би било първата най-крупна колекция да е на нашенска художествена галерия, но това едва ли някога ще бъде.

ПРЕЗ ШЕСТДЕСЕТТЯХ ГОДИНИ
на миналият век, Христо Владимиров ЯВАШЕВ, е политически беглец в Париж, където опакова ежедневни предмети на бита, за да ги превърне в изкуство. Тук той среща Жан-Клод Де ГЮЛЕБОН, с която са връстници (Родени в един и същ ден и час–
13.06.1935) Творческата експанзия на КРИСТО, така го знаят на запад, избухва с преграждането на една поетична уличка в Париж с разноцветни варели, за да напомни за наличието на Берлинска Стена; с опаковането на една древна стена в Сполето; и паметника на Виктор ЕМАНУИЛ Втори в Рим; направило неговите височайши роднини да се пукнат от яд. За да се стигне до “ОПАКОВАНИЯТ ПОН-НЬОФ” в Париж; “ОПАКОВАНИЯТ БРЯГ” в Австралия, “БЯГАЩА ЗАВЕСА” в Калифорния, “ОБГРАДЕНИТЕ ОСТРОВИ” във Флорида, “ОПАКОВАНИЯТ РАЙХСТАГ В БЕРЛИН”, “ВРАТИТЕ” в Ню-Йорк и “ВЪТРЕШНАТА ОПАКОВКА” на новата сграда на Галерия ВЮРТ. Дотолкова концептуални, че предизвикват скандални спорове. Екологически и политически, и едва тогава артистически. Тези работи биват осъществявани спонтанно, и тяхната подготовка държи от пет до десет години. Преминава през компютърни ателиета и аеродинамически тунели, а осъществяването им става с помощта на доброволни екипи в разстояние на точно отброени дни и часове. Кристо и Жан-Клод ЯВАШЕВИ, попрехвърлили седемдесеттака, все така прехласнато работят по два важни проекта – “МАСТАБАТА НА АБУ ДАБИ” и ”ВЪРХУ РЕКАТА” – опаковане на Аркансо Ривър в Арканзас. Остават завинаги известни с това, че не търсят спонсориране, не изпълняват платени поръчки, и винаги сами финансират своите проекти, преодолявайки грандиозни бюрократически прегради. А това означава загубено творческо време.

“ОПАКОВАНИЯТ РАЙХСТАГ” в Берлин заема годините между 1971-1995, изпълнени с политически и културални дискусии, с набиране на средства от разпродажби на рисунки и скици на онова, което предстои да се случи, от лекционна дейност - като на шега. Новата сграда на галерията на Н.Пр. Проф. Д-р Райнхолд ВЮРТ е не само изложбена зала, но и креативен център за контакти и развой. От 1960 насам, в нейните колекции се съхраняват над 10 000 работи на творци от цял свят, работили на границата на 20-21 век. По ранг и значимост, тя се нарежда между най-големите колекции от модерно изкуство в Европа. Галерията има клонове в Швейцария, Австрия, Италия, Дания, Норвегия и Холандия. Слуховете, че същата би могла да открие клон в град Балчик, се оказаха преднамерени и неверни. THE END
26.11.2009/15:49

Категория: Изкуство
Прочетен: 875 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 13.07.2010 17:01

image
(c) 1968 - Bogomil Kostov AVRAMOV-HEMY
РЕКВИЕМ

В ПОЖЪЛТЯЛАТА АРХИВА НА БАЩА МИ,
НАДАЛЕЧЕ ТРЪГНАЛ, –
ТАМ ОТ ГДЕТО НИКОЙ СЕ НЕ ВРЪЩА, -
ВЛАГАМ РАЗЛЮТЕНИ ПРЪСТИ,
СЯКАШ ВСРЕД СВЕТИНЯ БУДНА.


И СТУДЕНА ПОТ ИЗБИВА ПО ЧЕЛОТО МИ.

ТУЙ НА СТАРЕЦА Е ЖИТИЕТО,
ТУЙ НА СТАРЕЦА Е БИТИЕТО;
ГДЕТО Е ТЕЖАЛО НА ПЛЕЩИТЕ МУ,
ГДЕТО Е РАЗЯЖДАЛО СЪРЦЕТО МУ,
ГДЕТО Е ПРЕПЪВАЛО НОЗЕТЕ МУ;
ОТ РОЖДЕНИЕТО - ТА ДО ГРОБЪТ …


НАД ОТЛИЧИЯТА БОЙНИ –
ГОРДИ ПОЛУНОЩНИ ЗНАМЕНА -
ЧЕРЕН ВЪТЪК БОЛКА И ТЪГА;
И ВЪРХУ ПИСМА ПРОПИТИ С ПОТ,
НАСИТЕНИ СЪС КРЪВ И СЪЛЗИ;
ТЕЖКО ПАДА КАРТАТА НА БЕЗРАБОТЕН:

“ВАРНЕНСКАТА БОРСА НА ТРУДА”.

СИРЕЧ МЯСТОТО,
КЪДЕТО РОБЪТ НАЙ-УСПЕШНО СЕ ПРОДАВА -
ДОКАТО ДОРИ НЕ СЕ КУПУВА …


УСТОЯЛА НА ГОДИНИТЕ,
ПОЛИРАНА В ПРИЯТНО РОЗОВ ЦВЯТ,
ВСЕ ТЪЙ БЕЗПОЩАДНО ТВЪРДИЧКА КОРА -
ПАРЧЕНЦЕ КЛИСАВ ХЛЯБ;
НА МОЙТО РАЖДАНЕ,
ТЯ НОСИ ПРИЛЕЖНО ПОДПЕЧАТАНАТА ДАТА.


ТОГАВА ДУМАМ СИ СПОДАВЕНО,
ЗАЩОТО БОГ ОТДАВНА НЕ ЖЕЛАЕ ДА МЕ ЧУЙ:

- ЕТО ТИ ПРИЯТЕЛЮ И НОЖЪТ,
СЪС КОЙТО БЕЗПОЩАДНО БИЛ СИ КЛАН,
НА МАЙКА СИ В УТРОБАТА
КОГА СИ БИЛ!

Варна, 2009

Категория: Поезия
Прочетен: 769 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 19.09.2012 17:27
Търсене

За този блог
Автор: godlieb
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 2363125
Постинги: 1414
Коментари: 659
Гласове: 1051
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Ноември, 2009  >>
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30