Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Personal Collection of Personal and Friendly Crtical Path Creations ...
Автор: godlieb Категория: Лайфстайл
Прочетен: 2371279 Постинги: 1414 Коментари: 659
Постинги в блога от 07.12.2012 г.
OCEAN PRESS-VARNA
PRESENTS

image
image
image
image
image
Категория: Други
Прочетен: 564 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 14.12.2012 08:12
OCEAN PRESS-VARNA
PRESENTS

imageimage
Категория: Поезия
Прочетен: 666 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 14.02.2013 13:40
image
Категория: Други
Прочетен: 575 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 14.12.2012 08:13


image
image

ВЪЗХВАЛА НА БУРГАС И БУРГАЗЛИИТЕ

Д-р Георги Чалдъков

 

Излязъл е буен вятър, 

Буен вятър в Черно море, 

Гимиджии Бога молят, 

Бога молят, мене викат: 

Дека да си Свет Никола. 

Дека да си тук да дойдеш, 

Да усмириш буен вятър.

Народна песен

През 1992 г. Община Бургас избра свети Никола Чудотворец за патрон, покровител и защитник на града и неговите жители. Оттогава Никулден е празник на града – спомням си първите фиести на площада пред Общината и вечерта в ресторанта на хотел „България“ – един безкраен коктейл.

От римския поет Вергилий знам, че „Земята е божие дело, градът – на човека“. По-късно от архитектите Неделчо Карабелов и Христо Генчев научих, че за етруските, траките и римляните „градът, макар и малък, е олтар на Всемира“. Също така - аxis mundi (лат. – ост на света): планината Витоша и черквата „Света Неделя“ - на София, Forum Romanum - на Рим, Делфи и Олимп - на Гърция, планината Фуджи - на Япония.

За мен бургаският аxis mundi е „Александровска“ и по средата „Часовника“ – тя е оста „Север-Юг“ (cardo), около която се въртят всички бургаски къщи, площади, църкви, градини, кафенета, кръчми. И остров Света Анастасия – „на залива закрила,/ строга и любовна светлина“ (Христо Фотев). Сигурен съм, че когато гларусите и чайките летят нависоко, в очите им – хиляди огледала над града – се оглежда най-големият христиански кръст в света, изграден от улиците „Богориди“–„Фердинандова“ (бургаската Via Sacra) и „Александровска“ (Via Principalis) – може и от бургазлиите, които вървят по тях, но това само въображението на гларусите и чайките го знае.

Много години преди това авгурът (гадателят по полета на гларусите и чайките) е направил limitation urbi (отграничаване на града): впрегнал в плуг бяла крава от вътрешната страна и бял вол – от външната страна. Орал така, че заораната пръст се прехвърляла навътре и така очертавала градската стена. Сега гларусите и чайките виждат, че от двете страни на „градската стена“ е написно Salutationem Vobis Facio in Burgas – Добре дошли на всички в Бургас. Човек, който посети Бургас, винаги го носи в себе си и така градът присъства навсякъде по света.

През 1888 г. бургазлиите са били 9 865, сега са 209 615 (и още „толкова“ по света). Силата на бургазлиите обаче е свързана не с техния брой, а с разума и сантимента им и стимулираните от тях трудолюбие, свободолюбие и бохемство.

В парадигмите на културната топология Юг-Север и Средиземноморски човек–Готически човек са пейзажи с различен стил на човешко поведение, на самоопределение, на чувство за род, роден град и родина, на носталгични и еуфорични мисли и чувства за тях – numen inest (Божеството е тук), както са казвали римляните. Сантиментална география: Сиракуза на Архимед; Кастилия на Дон Кихот де ла Манча и Санчо Панса; „Саламанка е голямата метафора на Мигел де Унамуно“; Арл – на Винсент ван Гог; Папеете на остров Таити – на Пол Гоген; Дъблин – на Джеймс Джойс; Гранада – на Федерико Гарсия Лорка; Калиманица – на Йордан Радичков.

Бургас е голямата метафора на Апостол Карамитев, Георги Баев, Генко Генков, Виолета Масларова, Райна Манолова, Любомир Бодуров, Райна Кабаиванска, Катя Зехирева, Георги Калоянчев, Димитрина Гюрова-Савова, Никола Дачев, Нейчо Попов, Хиндо Касимов, д-р Иван Чилингиров, Георги Димитров – Червения, Димитър Бобчев, Бойчо Брънзов, Никола Проданов, Георги Костадинов, Тончо Русев, Ангел Заберски-старши, Венко Пиперов, Павел Костов – Дядото, Кирил Дончев, Христо Фотев, Петя Дубарова, Янко Янев, д-р Богомил Панайотов, д-р Любомир и Дичо Палазови, д-р Стоян Стоев, инж. Георги Силенов, арх. Неделчо Карабелов, Венда Райкова, Георги Райков, Иван Карайотов, Недялко Йорданов, Паруш Парушев, Стоян Цанев, Светозар Бенчев, Живко Иванов, Керан Керанов, Георги Дюлгеров, Руси Чанев, Стефан Диомов, Георги Надейнов – Гого, Тони Димитрова...

И на д-р Коста Костов и неговите думи:

Това, което знам със сигурност, е, че светът щеше

да е по-сантиментален, ако Адам и Ева бяха бургазлии.

ПРАЗНИЧНА ЛЕКЦИЯ ЗА СТУДЕНТИ

Д-р Георги Чалдъков

Есента на 1960 г. тръгнах за София да уча медицина. Но преди това една година не бях нито в университета, нито в казармата – правих бисквити във фабрика „Толбухин“, сега „Победа“, бившата „Чальовски“ в Бургас. Петър Петров, мой братовчед, известен в града с прякора Мозъка, ни въведе – мен и приятелите Наско (Атанас Георгиев) и Шивача (Кирил Шивачев) – в живота на интелектуалната бохема на града. На обед сядахме в „Кошарата“ на „Интера“ – вътрешното сепаре вдясно, вечер – в ресторанта и бара на хотел „Приморец“ или в „Морското казино“, на което баща ми беше управител.

Като ме виждаше с тези интелигентни юнаци, баща ми навярно се е стреснал и като тръгвах за София, ми даде една табелка – на син фон с червени, калиграфски изписани букви ясно се четеше: ЗА КАКВО СЪМ ДОШЪЛ ТУК? Когато приятелите те викат да пиете, прочети какво пише на табелката, отговорът е „да уча, не да пия!“

Спазвах съвета на родителите ми, първо си учех уроците, вземах си изпитите с 5 или 6 и след това с приятелите на обед сядахме в бирхалето на хотел „България“, вечер – в „Биат“ (в подземието на ВИТИЗ) и всеки ден – в кафенето на хотел „Балкан“ или в „Прага“. Христо Фотев ни въведе в артистично-алкохолния пейзаж на „Бамбука“ и ние, 20-годишните момчета от Бургас, се запознахме с големите поети Иван Пейчев и Константин Павлов.

 

Така от изпит-на-кръчма, не от кръчма-на-изпит, си вървеше студентският живот. В София имах късмет да бъда в групата по биохимия на д-р Асен Хаджиолов-младши. Неговите обяснения възбудиха моето любознание за клетките и молекулите. През септемри 1962 г. всички студенти от Източна България бяхме преместени в новооткрития Медицински институт във Варна. Тогава казах на д-р Хаджиолов, че искам за правя биохимични изследвания във Варна и той ме посъветва да търся професор Делчо Желязков – ръководител на Катедра по фармакология. Пристигнах във Варна и се обадих на професора с молба да работя в неговата лаборатория. Той ме прие и започнах изследването на ензима моноамин оксидаза. По време на четирите години във Варна прекарвах по 1-2 часа дневно в библиотеката и по 2-3 часа в лабораторията. Разбрах, че те ми дават повече от аудиториите и тогава по примера на баща ми си направих на една табелка – на син фон с червени букви изписах калиграфски LIBRARY-LABORATORY-PUB (LLP) – това стана моят триархичен принцип в научните изследвания. Принципът изискваше „интелектуална отдаденост, отдаденост за откриване и проучване – най-голямата сред всички отдадености” (мисъл на Бернард Шоу). Много по-късно, през 2009 г., в книгата си “The Element” Кен Робинсън описа “how finding your passion changes everything”. Но аз вече бях прибавил към това и един друг важен „елемент”: brain-and-heart friendship (BHF) – приятелство по мозък и сърце.

Дипломирах се през 1966 г. и винаги с мен са табелките с калиграфски изписаните послания. Дадох ЗА КАКВО СЪМ ДОШЪЛ ТУК? на сина ми, когато учеше арт-фотография в Лондон, сега я показваме на внука ми и като порасне, баща му ще предаде щафетата на него...

Наричам това „поток на гените“ – перпетуум мобиле на живота.

 

 
Категория: Политика
Прочетен: 1304 Коментари: 1 Гласове: 1
Последна промяна: 14.02.2013 13:41
  OCEAN PRESS-VARNA
PRESENTS
image image
image
image
Категория: Забавление
Прочетен: 508 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 22.11.2014 16:17
Търсене

За този блог
Автор: godlieb
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 2371279
Постинги: 1414
Коментари: 659
Гласове: 1051
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Декември, 2012  >>
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31