Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Personal Collection of Personal and Friendly Crtical Path Creations ...
Автор: godlieb Категория: Лайфстайл
Прочетен: 2371478 Постинги: 1414 Коментари: 659
Постинги в блога от 27.03.2012 г.

image

 

© 2012-Bogomil Kostov AVRAMOV-HEMY

КОЙТО КОРЕНИ В ДРЕВНОСТТА
от

Богомил Костов АВРАМОВ РУСЕВ-ХЕМ
 

 

ВЕЧЕ НЕ СЕ ПИТАМ, какво прави хората знаменитости? Някой навярно са родени за това. Можеби талантът. Но едва ли единствено талантът. Можеби популярността. Но, едва ли единствено популярността. В наше време, а нявярно и през Времето на Времената, знаменитостите умеят да съчетават талант с предприемчивост. При наличие на подходящ продуцент. А, на обемната изложба „ОТ ЕСКИЗА“ (27.03.2012.!), на знаменитият кореняк-варненец Стоимен Стоилов е менежер не друг, а популярният общинар архитект Венелин Жечев. Великолепен талант – съчетан с екс-топ-общински-менежер. В изложба, която ни се струва безкрайна, както Времето на Времената. Роден (1944.!) във Варна, България, през 1972., Стоимен Стоилов завършва Националната академия за изкуства – София. Родин защитник на новото, той е един от съоснователите на Биенале на графиката-Варна. През 1991. ателието му във Варна изтаря до основи. Това прави да се премести да живее в Австрия. Неговите изложби по света са безброй, а тези във Варна периодични. Тук, той дава поне по една изложба годишно. По същество лиричен график, Стоимен Стоилов носталгично съчетава приглушеният колорит на маслото, с императивният контур на перото. Труден за анализ, реминисцентен по съдържание, изследващ древността, (Серия „Carmina Burana”!), в салоните на галерия „Графит“, Маестро Стоимен Стоилов представя стотина сравнително нови (2001-2011.!) платна, ескизи и графики. Доказвайки, как често ескизът успява да говори, надхвърляйки по внушение и мощ, живописната творба. Един от малкото българи носители на наградата Готфрид Фон Хердер за цялостно творчество, Стоимен Стоилов е носител на медал на Фондация Билан-САЩ, на наградата „Илия Петров“ за стенопис, на медал от Лайпциг-Германия, а още през 1976. той завоюва Голямата награда на биеналето в Бърно, Чехословакия, и други. Негови творби се намират в частни сбирки, в библиотеки и национални музеи, както в България, така и в Европа и Южна Америка, в Конгресната библиотека на САЩ. Стоимен Стоилов е все така непосредствен, все така приятелски настроен към всички и всичко – що е варненско. Без да престане да пътува творчески през инвенции от древността, той не продължава корени житейски във Стара Варна. Където и се завръща. Периодично. За да ни докаже, че материята на креативността не познава възраст.

 

 

THE END

 

27.03.2012


 


 


 


 


 


 

 
Категория: Изкуство
Прочетен: 1595 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 13.07.2012 18:31

image

© 2003-2012-Bogomil Kostov AVRAMOV-HEMY
АПОЛОГИЯ НА ГРАДСКАТА ВОНЯ
от

Богомил К. АВРАМОВ-ХЕМИ

 

АКО СИ ПОНЕ ДОНЕЙДЕ ВАРНЕНЕЦ, крачейки през купищата перманентна смет обяздили този все по-рядко изумруден град, ти не може да не ахнеш - чак до плач. Очевадната мръсота всред която е затънала Стара и Нова Варна е показателна. Непоносима, драматична и трагична, тя принуждава да се запиташ. Като как, жителите на един вече милионен европейски град, се примиряват с подобно официализирано безобразие!?! Гости, прекосили седем морета и два океана, за да зърнат на евтиния прочутото варненско праисторическо съкровище. На път към класицистичен музей. Сподиряни от глутници застрашително смълчани улични псета. Газейки кучешки фекалии?  Под рухващи банкови козирки, и окаяно занемарени остатъчни архитектурни шедьоври. Всред купища фасове, около препълнени примитивни ръждиви кошчета за смет. Ега-ти устойчивия всеградски гьон-пюсюрлък, би възкликнал всеки. Налице е застрашително затъване в окъснял ориенталък.  При безхаберно пренебрегване на елементарни хигиенни стандарти, и обичайни християнски повели. Как никой не се стъпихоса да анализира, (По реда и закона!), възходящата административна безпомощност. Безсмислено набъбналите инспекторати по ред, хигиена, чистота и опазване на природната околна среда? Поголовното отчитане на всевъзможни тлъсто финансирани парлама-мероприятия, (Атавистичен остатък!). Възпрепятстващи всяка възможност някой да успее да установи отговорните хитреци, за настоящето всестранно екологическо падение на Варна-Град. Новоизпечени универсал-властници, притискащи варненското гражданство, да тъне десетилетия в предплатено неизрината домашна смет. (При изрядно платени данъци и такси!) От кумова срама, пресата и медиите спорадично си се възмущават. После – съвсем замлъкват. (Шушу-мушу, предстоят уволнения!) Чрез предизборни подмятания и персонални заплахи, проблемите на варненското обществено хигиенно-екологическо статукво, едва ли биха могли да бъдат разрешени спешно, ефективно, и трайно. В началото на двадесет и първи век, тежка партизанщина е гепила за гърлото вси варненци. Свободата на духа, мисълта и словото остават превърнати в посмешище. За послужване на собственици на медии, предизборно снабдени с дипломи за висше образование. Разбогатяли за сметка на примрели от уплаха малцинствени съграждани. Наложилисмехотворни унищожителни схеми, за заплащане приноса на журналисти и писатели. Замразяващи всяко гражданско-правно съпричастие към крещящите проблеми на Варна-Град. (Рязко нарастнал брой медии - уеднаквен характер!) При световен стандарт 25-50 цента за дума, (Гео Милев изисква от Георги Бакалов по 40 стотинки на стих-14.03.1914.!), варненският журналист на свободна практика получава 3.00 лева за 1500 думи аналитичен текст, чак ръка целува. Без това да прави впечатление на „блюстителите“ на Закона.

ТАКА СТОЯТ НЕЩАТА, с проблемите за утилизиране на сметта и поддържане на чистотата, в региона на Царицата на Черно Море. (Название в забрава!) За да бъде установено компетентно, открито,  честно и прозрачно. Като каква е истинската причина, градът да затъва все по-дълбоко в собствената си отпадна нечистота. Дали централизираното безпаричие? (Държавата обира на мижавия бизнес баш-каймака!) Дали всенационалния духовен упадък, форсиран на дребно, чрез козметично осъвременени мас-медии? Поддържан чрез безсрамно нищожни пенсии, неумело прикривана безработица, и заплати в грошове? Следва ли да търсим причините, в прочутата робска търпимост на редовия българин, надминала руския мужишки корен? Столицата някога настоя, па избързо гътна последните остатъци от оригиналния варненски сецесион. Гарантирайки по подобие на множество областни центрове в страната, задължителната държавна централна градска дупка. (Во Веки Веков - Амин!) Поддържайки странен областен център! Без самостоятелни здания на: Сметна Палата, Съдебна Палата, Библиотечна Палата, Стокова Палата. Без модерна палата за Държавен Архив. Без Оперна Сграда. Без Филхармонична Сграда. Без съвременно здание на Областна Управа. Без съвременно Пътническо Пристанище. Безпощадно натаманен с Централна Градска Дупка. Дали някога любимата на политиците „Епоха Ще“, би се превърнала в реално Настояще? Това не би могъл да каже никой.
THE END
27.03.2012-11:47-AM.
 
Категория: Новини
Прочетен: 937 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 16.01.2013 09:22
Търсене

За този блог
Автор: godlieb
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 2371478
Постинги: 1414
Коментари: 659
Гласове: 1051
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2012  >>
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031