Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Personal Collection of Personal and Friendly Crtical Path Creations ...
Автор: godlieb Категория: Лайфстайл
Прочетен: 2359932 Постинги: 1414 Коментари: 659
Постинги в блога от Май, 2011 г.

image

(C)1999-Bogomil Kostoff AVRAMOV – HEMY

КОГАТО ОТЦИТЕ ОТМИНАТ

 

(21.07.1899 – 02.07.1961. - 02.07.2011)

 

от

 

Богомил К. Аврамов - Хеми

 

НЕПОСРЕДСТВЕНО ПОДИР ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА, книгоиздаването в новоизпечената НАРОДНА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ живва. Пазара се задъхва в океан преводна литература. Военновременният вакуум е премахнат. Хаотична и порочна, очакваната духовна свобода ще се окаже краткотрайна и измамна. Все още неинкриминирани, произведенията на ЕРИХ МАРИЯ РЕМАРК, МАРГАРЕТ МИТЧЕЛ, ЪРНЕСТ ХЕМИНГУЕЙ, дори на ЛЕВ НИКОЛАЕВИЧ ТОЛСТОЙ и ГЮ ДЕ МОПАСАН, виждат бял свят в частни книгоиздателства. Преди да бъдат национализирани, а собствениците им превърнати в продавачи на семки или портиери, тези огнища на съвремие и мисъл успяват да сторят своето. Сборникът "СНЕГОВЕТЕ НА КИЛИМАНДЖАРО", (превод Атанас Далчев, ИК Работническа Социалдемократическа Партия!), и "ЗА КОГО УДРЯ ЧАСЪТ" - роман (превод А. Самоковлиев, ИК “Смиркаров”!), от ЪРНЕСТ МИЛЪР ХЕМИНГУЕЙ, поразяват с вълшебен превод, евтина военновременна хартия и нередактиран печат. Знакови издания, излъчващи неповторим аромат на всевечно начало. На гладен корем, под немска окупация и несретна евакуация, българинът върши своето. Литературстване всред военно-временен тъмналак. Мечти по задокеански просперитет, под рев на съюзнически бомбардировки над столицата. Модерно словооткривателство под светлина на мъждиви газени лампади. На изток от БЕРЛИН ПАПА получава широка популярност едва през втората половина на двадесети век, (Сп. “Иностранная Литература”!). Пълно издание на неговите събрани съчинения приживе, бива обнародвано най-напред в Съветска Русия. (По-късно и при “BOOK OF THE MONTH CLUB-САЩ!”) ИВАН КАШКИН, (1899 – 1963.!), толериран от мъдрия войник КОНСТАНТИН СИМОНОВ, успява да представи в превод неговото забележително творчество. В което рефлектира личностно оцеляване чрез безмълвен героизъм. Така близък до изстрадалата душа на руснака. Писателите-знамена; рядко живи – често мъртви; принадлежат освен на вечно недоволните свои съпруги - и на глобалния свят. Преди години попаднах на мисионер от “КОРПУСА НА МИРА”. Бивш биотехнолог от IBM-Ки-Уест, не преставащ да се чуди, като как на стари години мога да се възхищавам от “някакъв писател”, когото дори не съм чел в оригинал. (Дали го бе чел самият той!) Днес се питам дали този странен мъж, надсмиващ се над своето “прелитане” от буканерски Ки-Уест в белокаменен Балчик, нямаше пред вид нещо много повече.

image

 

ВСЪЩНОСТ, КОЕ ПРАВИ ПАПА, ДА ОСТАНЕ ШУМНА ЛИТЕРАТУРНА ЗАГАДКА – ДО НАШИ ДНИ? Всепризнат майстор на словото, безнадеждно надалеч от задължителната академична диаспора? Самоук писач, отхвърлил попечителството на писателски съюзи, пропуснал докторат в областта на социалните науки? Комунистически агент изплъзнал се от макартизма под високите сенки на КУБА? Непокорен чудак, жертва на великолепието на английския език? Собственик на бизнес за улов на риба, контрабанда на оръжие и кубински алкохол? Поддръжник на революции в ДОМИНИКА и КУБА? Състезател в улов на мерлин СПОМОЩЕСТВУВАЩ РЕВОЛЮЦИЯТА И АВТОРИТЕТА НА КАСТРО? Човек, прекарал през сърцето си съдбата на озлочестеното от ПЪРВАТА СВЕТОВНА ВОЙНА, пропиляно по време на ВТОРАТА, несретно ЧЕЛОВЕЧЕСТВО. Светът не допуска непропиляно поколение.

image

 

ЪРНЕСТ МИЛЪР ХЕМИНГУЕЙ, (21.07.1899. Оук Парк, Чикаго-02.07.1961. Кетчъм, Айдахо!), е второ дете в семейството на КЛАРЪНС ХЕМИНГУЕЙ и ГРЕЙС ХОЛ, с първи литературни опити в списание "ТАБУЛА" (“The Judgment of Manitou”!). Когато започва ПЪРВАТА СВЕТОВНА ВОЙНА, на ЪРНЕСТ е отказан достъп в армията. (Тренирал бокс - дефект в окото!) Репортер на “КАНЗАС СИТИ СТАР”, маскиран като доброволец-санитарен шофьор. Ранен при пробива на австрийците на ФОСАЛТА, в една миланска болница, ("Сбогом на Оръжията" и “Съвсем кратък разказ”!), среща почти недостъпната милосърдна сестра АГНЕС ФОН КУРОВСКИ. Женен за ХАДЛИ РИЧАРДСЪН, (03.09.1921.-Хортън Бей-Канада!), заминава за ПАРИЖ. Задграничен кореспондент на свободна практика за “ТОРОНТО СТАР УИКЛИ”, в повечето случаи означава безработен. Но, с кой творец не е така? ПАПА следва живот и творчество, години по-късно отразени във "ВЕЧЕН ПРАЗНИК". В град, сам по себе си изкуство, не може да не се занимаваш с изкуство. Първата книга на ПАПА, "ТРИ РАЗКАЗА И ДЕСЕТ СТИХОТВОРЕНИЯ", (300 екз./1923.,"КПК."-Париж!) днес е търсен високостой-ностен антиквариат. Създаденото от ХЕМИНГУЕЙ, "ТРИ МАУНТИЙН ПРЕС"-ПАРИЖ, успява да пусне от печат "В НАШЕ ВРЕМЕ" (150 екз./1924.!) Попаднал при "БОНИ ЕНД ЛИВРАЙТ" Сборникът бива преиздаден. (1355 екз./05.10.1925., N.Y.!). Подир година ПАПА вече работи със "СКРИБНЪРС", с който ще остане за цял живот, но отначало с "ПРОЛЕТНИ ВОДИ" (1250 екз./ 28.05.1926.,N.Y.!), и "И ИЗГРЯВА СЛЪНЦЕ" (Фиеста”- 5090 екз./22.10.1926, N.Y.!). Двете заглавия изчезват светкавично от пазара.

image

 

ПАПА Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ЩАСТЛИВ БАЩА. От вторият брак с ПОЛИН ПФЕЙФЪР се ражда вторият син ПАТРИК. Недалеч от КИЛИМАНДЖАРО, той ще остане да ловува цял един живот. ПАПА ще се завърне в ЩАТИТЕ, за да се вглежда в ГЪЛФСТРИЙМА и себе си. Далеч от дома ще научи, че в ОУК ПАРК се е самоубил баща му. Предопределеност тегне и над него, но тя ще го сполети подир години. Отците си отиват, но не престават да креят неподозримо в нас. ПАПА се преселва на КИЙ-УЕСТ. В огромна чужда къща, (Днес музей!), той има все по-редки мигове на щастие с ПОЛИН. Сам пред белия лист и алкохола. В открито море в търсене на риба-меч. Отдаващ почит на "СБОГОМ НА ОРЪЖИЯТА" (27.09.1927.-31 000 екз.!). Без да престане да прескача до ИСПАНИЯ, ФРАНЦИЯ и АФРИКА. Писателството - този занаят за самотници. Подир автомобилна катастрофа, (1930.-Монтана!), ЪРНЕСТ ХЕМИНГУЕЙ пуска временно брада. И, става ПАПА. Не е истина, че брадата е принадлежност при заселването в КУБА нито, че е пушил лула. По време на екранизация на романа, трети син вижда бял свят. Писателите харесват да имат повечко деца. После се чудят, как да ги изхранват.

image

 

ПРОФЕСИОНАЛНИ УСПЕХИ, поради точен избор на аудитория. Липса на вътрешна цензура. Къса и насечена като картечен откос фраза. Актуална проблематика. Статично бездействие прикриващо многопланово действие разгънато напред-назад през ВРЕМЕТО НА ВРЕМЕНАТА, в кристални разкази под 5 000 думи. Отсъствие на куха събитийност.Тъжна предсмъртна безисходица, поради глупостта на управляющи. Смърт без отчаяние, вместо награда и признание. Самотни мъже със закъснение установили, че нещо не е както трябва, в покрусения от безсмислени войни съвременен свят. За да съхраниш елементарния стандарт за живот на многобройно семейство, дали е задължително да погинеш? Разбит духовно и телесно, осамотял както никога, Папа пророкува:

 

". . . ПРЕДСТОЯТ ПЕТДЕСЕТ ГОДИНИ ВОЙНИ .. . "

 

Вербална прогноза, в която никой не посмя да се съмнява. Чудесния шанс да е поданик на страна която ежедневно се преражда, налага овреме творчеството на ЪРНЕСТ ХЕМИНГУЕЙ на обширения литературен пазар на двете Америки и ЕВРОПА.

image

 

СПИСАНИЕТО ЗА ИНТЕЛИГЕНТНИ МЪЖЕ "ЕСКУАЙР", традиционно привързано към качествена литература, внезапно го окриля. С есе върху ловът на риба - меч, ПАПА открива серия репортажи от КУБА. Годината е щедра. "ПОБЕДИТЕЛЯТ НЕ ПЕЧЕЛИ НИЩО", (20300 екз./27.10.1933./N.Y.!) вижда бял свят. ПАПА успява със сафари в АФРИКА, но едва оцелява от амебна дизинтерия (“Краткотрайното щастие на Френсис Макомбер”/“космополитън“, 09.1936.!). Трилогията за ХАРИ МОРГАН реже филии в “ЕСКУАЙР”. Интересът е така голям, че “ДА ИМАШ И ДА НЯМАШ” излиза в отделна книга (10300 екз./15.10.1936.N.Y.!). "НЮ МЕЙСИС" в МАЙМИ разтърсва АМЕРИКА с единствен граждански протест по случая. ("Кой уби ветераните от войната?"-17.09.1935.!) С избухване на гражданската война ПАПА е в ИСПАНИЯ. Подир тежък разрив с ПОЛИН ПФЕЙФЪР, ПАПА хваща фериботът КИ-УЕСТ - ХАВАНА. С неизменно дайкири в ръка, в своя офис в хотел "АМБОС МУНДОС", ПАПА изчаква "ПИЛАР" да слезе от стапелите на "УИЛЪР ШИПЯРД", че търговията с континента дано потръгне. Когато излиза от печат "ЗА КОГО БИЕ ЧАСЪТ" (75 000 екз./21.10.1940./N.Y.!), четящият свят разбира за какво е ставало дума в ИСПАНИЯ. Майсторски като рефрен. Недостижимо чист по структура и фраза. Литературен сфинкс, удивляващ с това, че сме свидетели на неговият икономисан завършек.

image

 

На КУБА, ПАПА бива спътстван от МАРТА ГЕЛХОРН, холивудска знаменитост. Попаднала на ФИНКА ВИХИЯ, тя харесва резиденцията за творчество и живот. Писателят го заслужава. Войната в ЕВРОПА вече е започнала. Тъмен период в живота на брадатия мъж, по време на който МАРТА го напуща. ПАПА не харесва да скучае. И се обвързва с мъже, обучени да преследват немски подводници, с рибарски лодки. Повърхностни изследователи представят цялата работа, като шумна пиячка извън териториалните води на КУБА, по време на война. Едва ли е така. В достъпното за изследователи досие на ФБР за ПАПА ХЕМИНГУЕЙ съществуват значителен брой почернени с тампонно мастило страници. Подобни досиета на негово име поддържа, не една правителствена агенция.

image

 

В НАЧАЛОТО НА 1944-ТА, транспортен самолет на ВВС прехвърля ПАПА някъде около ЛОНДОН. Очаква се дебаркиране в ЕВРОПА. ХЕМИНГУЕЙ не би искал да се случи без него. През всичкото време на своят творчески изолационизъм на КУБА, той не е преставал да бленува за ПАРИЖ. АМЕРИКА може да е голямо нещо за европееца, но ЕВРОПА е, не по-малко съществена за американеца. В една кореспонденция си е позволил да обвини щатското командване в некадърност. Един военен следовател го привиква на разпит. От своя щабен фургон се намесва ГЕНЕРАЛ АЙЗЕНХАУЕР. Ще се установи абнормално пиене и несвестни приказки, по повод забавянето на разкриване на ВТОРИЯТ ФРОНТ. Което бива свързано с неговите не така отдавнашни връзки с руски емисари в ИСПАНИЯ.

image

 

ВОЙНАТА НЕОЧАКВАНО СВЪРШВА. Всред весели винетки вестниците и списанията публикуват образа на знаменития мъж, обграден от снимките на четирите знаменити и богати красавици. Предстои му четвърти брак с МЕРИ УЕЛШ. Връщайки се към спомените от младостта по пътищата на ИТАЛИЯ, големият мъж среща АДРИАНА ИВАНЧИЧ. Тъмнокоса жена от балкански произход, инспирирала дълбокия подтекстов символизъм на "СТАРЕЦЪТ И МОРЕТО", ("Лайф"/01.09.1952.!). Четящият глобален свят окончателно разбира, кой се крие под сенките на онази стара гуаяба в КУБА. Седмица подир това, повестта става общодостъпна (51700екз./08.09.1952.N.Y.!). Малка синтетична книга, покорила целият цивилизован свят. Еталон за мнозина, тя не престава да удивлява познавачите с бездънните дълбини на психологическия монопласт. Събитие маркиращо писателският зенит на ПАПА. Достойнствата на страната наричана КУБА. На ОНАЗИ СТАРА АМЕРИКА НА ДЖАЗА, която безвъзвратно си отива. За да не се завърне никога. Получил "ПУЛИЦЪР", в началото на петдесетте, ХЕМИНГУЕЙ поема за пореден път за ИСПАНИЯ. Където ще се слиса, че неговите книги са така широко разпространени. Дотолкова е универсално неговото органично самоструктурирано вербално изкуство. Но, времената явно, са се променили. ПАМПЛОНА е подтисната и непонятна. Дори празниците вече са различни. Мисленето на обикновения човек е безвъзвратно индустриализирано, под гнета на диктатурата на ФРАНКО. Нищо друго не остава - освен да се втурне към АФРИКА. Странни самолетни катастрофи правят, ПАПА на два пъти - да бъде погрешно обявен за мъртъв. Това кара съвременниците да не повярват в последвалата трагична кончина. Напуснал любимата КУБА, уединил се в КЕТЧЪМ, проправил път до болница МЕЙО, ПАПА установява че му е писнало от женитби, несгоди и слава (Nobel Prize-1954.!) А навярно и от данъчните рестрикции на следвоенна АМЕРИКА.

image

 

ДЕНЯТ БЕ ИСТИНСКИ СЛЪНЧЕВ. Градският радиовъзел в СТАРА ВАРНА прекъсна своето предаване. За да съобщи, някак между другото, че ЪРНЕСТ МИЛЪР ХЕМИНГУЕЙ, ГОЛЕМИЯТ АМЕРИКАНСКИ ПИСАТЕЛ, ЛАУРЕАТЪТ НА НОБЕЛОВА ПРЕМИЯ ЗА ЛИТЕРАТУРА, Е МЪРТЪВ. Пред книжарница "НИКОЛА ЙОНКОВ ВАПЦАРОВ", се виеше традиционна опашка. Току-що бяха пуснали прясно издание на "СТАРЕЦЪТ И МОРЕТО". Още един ЛИТЕРАТУРЕН ОТЕЦ бе отминал във вечността. Дали по свое собствено желание? Струва ми се онова, което остава КОГАТО ОТЦИТЕ ОТМИНАТ, е онзи отрязък от ВРЕМЕТО НА ВРЕМЕНАТА, който по неповторим начин са успели да обхванат, обуздаят, опазят и преосмислят. За да го завещаят на идещите подир тях.

23.6.2004 г. 16:19:37 / 24.6.2004 г. 12:18:39 /29.05.2011 г. 15:17:00
THE END

 

Категория: Лайфстайл
Прочетен: 2764 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 06.10.2014 17:02
imageimageimage
Категория: Поезия
Прочетен: 761 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 04.06.2011 02:16
imageimageimageimageimage
Категория: Други
Прочетен: 635 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 03.12.2012 21:48
imageimage


image
image
image
Категория: Поезия
Прочетен: 979 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 04.06.2011 02:17
imageimage
НЕ СЕ НАМЕРИ МЯСТО - ЗА ТЕБ -
АВРАМ АВРАМОВ -
МАКАР ДА ТЕ НЯМА -
ВЕЧЕ НИКОМУ НЕ ПРЕЧИШ!
АМЕН!
Категория: Други
Прочетен: 1232 Коментари: 0 Гласове: 3
Последна промяна: 21.07.2012 23:36

 

image

(c) 1980 - Bogomil Kostov AVRAMOV-HEMY

 

АХ БЕДНИ, МИЛИ, РОДНИ ЧЕРНОМОРСКИ БРЕГОВЕ,
ДОРИ И МИДИТЕ ПО ВАС СА –
КАТО В ПРЕИЗПОДНЯ ЧЕРНИ;
А ВЯТЪРЪТ ПОГУБВА СТЪПКИТЕ ПО ПЯСЪКА
ПОДОБНО ДОЛНОПРОБНО БЛАТО,
ТА БЯГСТВОТО  ОТ ВАС,
Е АБСОЛЮТНО НЕВЪЗМОЖНО.
ЗА КРАТКО ДРЕМЯТ В ПОРТОВЕТЕ КОРАБИ ПРОЯДЕНИ С РЪЖДА ;
А ПОСЛЕ -
ОТ АЛЧНОСТ  НЕНАСИТНА ПОДИВЕЛИ ,
ЗАБЪРЗАНИ НАСРЕЩУ ХОРИЗОНТА;
ДАНО ЗАЧЕЗНАТ ВСРЕД ОНЕЗИ ШИРИНИ,
КЪДЕТО ПРЕХВАЛЕНАТА “СВОБОДА”
ПРЕВРЪЩА ВСЯКО РОБСТВО ВЪВ ЗАНЯТИЕ ЖЕЛАНО.
ЗАРЯЗАНИ СА КОТВИТЕ И ТЕХНИТЕ ВЕРИГИ,
ПО ДЪНОТО НА ЗАЛИВА
ПОТЪНАЛ В СЛОЕВЕ ОТПАДЕН НЕФТ;
НЕ СЪЩЕСТВУВА ВИНЧ –
С
ПОСОБЕН ДА ГИ ВДИГНЕ,
ТА ГНИЯТ ВЕКОВЕ –
ДАНО ИЗГНИЯТ ДО ПОСЛЕДЕН ГРАМ.
И НЯМА ПТИЦА-НЕЖЕН ТЕМАРИН,
СЪС КЛЮН ПО СКЛЯНКАТА НА КОРАБ ДА ПОЧУКА;
ОТДАВНА ПТИЦИТЕ СА ПРЕВЪЗПИТАНИ,
ЧЕ ДА НЕ РАНОБУДЯТ ЗА БОРБА,
А САМО ВЕСЕЛО ДА ЦВЪРКАТ –
ДОКАТО ОТ ГЛАД ДЕЦАТА ИМ ПОГИВАТ
ТАКЪВ Е ТОЗИ КАЛПАВ СЪНЕН БРЯГ,
И ЗАЛИВЪТ –
ГОТОВ ДА НАПОИ КАМИЛИ;
МОРЕТО МЕЖДУ КОРАБИТЕ –
ЛЮШНАТО ВЪВ ВЕЧЕН БЯГ,
ВЕДНО С ОСТАТЪЧНИТЕ АЛАМАНИ –
ДОСТОЙНИ ЗА ОБГРИЖВАНЕ
ОТ БЕЛОБРАДИ СТАРЦИ.
БЕЗПОМОЩНИ ДОСТЪПНИ БРЕГОВЕ,
ПРЕБРОЖДАНИ ОТ ПРЕРОДЕНИ БОГОМИЛИ,
ОСЪДЕНИ ЧРЕЗ САМОДЪРЖАВЕН ЗНАК,
ДА БЪДАТ СЕЧЕНИ НА ЯЙЛАТА ДО ДУПКА;
ТУЙ ДРЕВНО КРЪВНО ЧЕРНОМОРСКО ГУМНО -
А ПОСЛЕ ОТ СКАЛАТА -
И В МОРЕТО.

О, БРЕГОВЕ –
ЗАБЪРЗАНО ОНОЖДАНИ ОТ ВИКИНГИ;
ЗАРОБИЛИ ПЪТЕМ РАСОВИ МИЗИЙКИ;
ЗАПЪТЕНИ -
КЪМ ЦАРСТВЕНИЯ ДРЕВЕН ВЕЧЕН ГРАД,
ЗА ТРАМПЕНЕ НАСРЕЩУ ЗЛАТО,
НАСРЕЩУ ДАМАДЖАНА УЗО И КИЛО ХАШИШ.
О, ЦАРСТВЕНО ПРЕЗРЕНИЕ
КЪМ НОВИ ВРЕМЕНА;
ПОДПЛАШЕНО ПОБЯГНАЛИ,
И ЛЕСНО УНИЖЕНИ -
НАМЕСТО БРЕГОВЕ ХАРИЗВАНИ
ДОКРАЙ ДА БРАНЯТ.
ОТКАК СЕ ПОМНЯ - ВСЯКА УТРИН,
ПРЕД ВАС ПРИПАДАМ НА КОЛЕНЕ;

О, БОГОВЕ!
О, НЕБЕСА!
О, ХОРА!
О, МАЙКИ И БАЩИ -
ДО КОРЕН УНИЗЕНИ!
ИЗМОЛВАЙКИ УНИВЕРСАЛНИЙ ГОСПОД-БОГ,
ТОЙ ЧЕРНИТЕ НИ МИДИ В ЯНТАР ДА ПРЕВЪРНЕ,
ЧЕ ДА ВЪЗМЕЗДЯ И СВОИТЕ,
И НАШИТЕ,
И ЧУЖДИ
ГРЕХОВЕ ;
НО ТОЗИ ЯНТАР,
Е ДОТОЛКОВА ПРОМИШЛЕНО ОТРОВЕН,
ЧЕ ГОСПОД-БОГ НЕ ИСКА И ДА ЧУЕ.
ТОГАВА КЛАНЯМ СЕ НА СЛЪНЦЕТО,
И НА МОРЕТО СИ СЕ КЛАНЯМ -
ОТНОВО И ОТНОВО –
БАЩА ВСЕВЕЧЕН
И ДОКРАЙ НЕОПОЗНАТА МАЙКА;
КОЕТО ВИНАГИ СЕ ИМА ЗА ЦЕЛЕБНО,
АХ, БЕЗНАДЕЖДНО КОРУМПИРАН,
И ПРОДАЖЕН МОРСКИ БРЯГ,
НАПАДНАТ ОТ ГРАБЛИВИ  НЕНАСИТНИ ПТИЦИ,
ЗАБРАВИЛИ;
ЧЕ ПЕСНИТЕ НЕ БИВА ДА СА ХИЩЕН ГРАК,
ЧЕ ПЕСНИТЕ СА БОЖИЯ МОЛИТВА СВЯТА …

 

THE END
01.06.2003.!


Категория: Поезия
Прочетен: 873 Коментари: 0 Гласове: 2
Последна промяна: 03.12.2012 21:47

image

ТРАГИЧНО БЪДЕЩЕ - ТРЕВОЖНО НАСТОЯЩЕ

или

ИНФОРМАЦИОННА ЕРА - ВЕРСУС КРАЯТ НА СВЕТА

от

Богомил К. АВРАМОВ-ХЕМИ

 

ПРЕЗ ПЕТДЕСЕТТЕ ГОДИНИ НА МИНАЛИЯТ ДВАДЕСЕТИ ВЕК, федералната поща на САЩ, продукт на осъзната необходимост и пионерска традиционност, пусна в обръщение възпоменателна марка отбелязваща предимствата на религиозната търпимост и свободата на сектарианството, в тази безспорно велика страна. Марката залегна в колекциите на малцина. В наше време - до неотдавна, религиозната нетърпимост бе символ, верую и доктрина на т.н. демократически казуален политико-икономически режим, доказал относителна социална устойчивост успоредно с подобие на благополучие по канон.


В НАЧАЛОТО НА НОВИЯТ МИЛЕНИУМ, един слънчев подиробед (04.07.2001), школувана местна сектарианка, раздаваше на редките минувачи луксозно илюстровани листовки с критични библейски пророчества, вещаещи за пореден път, Началото на Краят на Света. Стара Варна обживяваше задокеанска религиозна съвместимост. Без да издава собствена пощенска марка. Във век на безскрупулни компютърни технологии и политизирано генно инженерство, за кореняка варненец бе странно да допусне Божие Следствие в стъпките на случайна фанатизирана жена. Единадесети септември обаче (11.09.2001!) предстоеше, и безгрижието на света бе очевидно, драматично и несломимо.


БЕЗСМИСЛЕНОТО ТРАГИЧНО БЕДСТВИЕ, сполетяло редовите граждани на Ню-Йорк и Вашингтон, (Очевидно свързано с безброй паралелно спътсващи обекти - не единствено в САЩ!), показа на света, че някой псевдорелигиозни брътвежи може да не са крайна догматика, а превантивна интердисциплинарна парадиалектика. Изявена на евристично-прогностично равнище, въз основа на кодекс от антични парадигми. Доказвайки, че в сянката на фундаментализма по света, (Той би могъл да бъде всевъзможен!), несломимо тлее, готов на всичко, Гноен Международен Тероризъм. Възроден по време на Испанската Гражданска Война, като органичен инструмент за борба с чуждестранен окупатор, (Остатъчни републикански партизански формирования продължават да действат  в области по границата с Франция, дори  подир навлизане на нацистите в годините на Втората Световна Война! Едва войските на Дуайт Айзенхауер успяват да ги разоражат.), във век на високи технологии позатихналия международен тероризъм отново излиза на сцената в борба за преразпределение на света. Без да е по същество доказан Антиглобализъм. В интерес на мъгляво представени пред световната общественост транснационални монополи. Способни да транспортират собственици, собственост и дейности в Близкия Космоса. Щом обстоятелствата наложат това. Съвременните върхови технологии основно биват дотирани за развитие именно в такава посока. (В общ интерес на Човечеството - Ужким!) Трансглобалисти са готови - дори понастоящем - да напуснат напълно ограбената и разорена планета наричана Земя, изоставяйки своите народи, (За които не престават да милеят!), всред глобални сметохранилища. Нкой фантасти задъхано твърдят, че това вече е едва ли не обичайна тайна практика. Модерно интерпретираната "Свобода на Избор", (Милтън Фрийдмън-1967!), е нищо повече от глобалнополитическо прикритие за лично бягство, от неразрешимите проблеми на съвременния постколониален свят. Повод и промисъл в безпримерна борба за световна власт ,чрез методи и похвати на Свръхтехнологичен Тероризъм. В сравнение с който бягството на Мусолини от планините Абруци, (12.10.1943.!) с помощта на много печения Хер Отто Скорцени, изглежда детинска игра проведена от зле обучени дрогирани тиролци.

ОБИЧАЙНО,  НИЕ СИ НЯМАМЕ ПОНЯТИЕ, кой, защо и как обитава съседния - до нашият - апартамент, (Това не бива да ви интересува, че нарушава правата на личността!). За вас е непонятно, защо пластелинът от книжарниците понякога излъчва прекалено странен мирис (За децата - с любов!). Вие не бива да се интересувате, защо мнозина (Безсмислено?!?) се запасяват с таймери, докато други (Трескаво?!?) с газови маски. Едва, когато луксозна лека кола избухне в пламъци под вашите прозорци точно тогава, когато вашата съпруга кърми невинно пеленаче, вие се пробуждате за кратко от дълбок интелигентски сън. За да се запитате: какво става? И си отговаряте, че не може да не става дума за истински големи пари. Колата винаги се оказва притежание на проспериращо величие, докато престъпниците задължително остават неразкрити.

СЛЕД ФАТАЛНИЯ  11. СЕПТЕМВРИЙ. 2001., подир лицемерно двоумене и трескаво донатъкмяване на медиите, САЩ навлязоха в страната на талибаните афганистан, с чиято помощ някога бяха изтласкали Съветите от непристъпни - през вековете - планински обработваеми полета. (Паштуни-38%, Таджики-25%, Хазари-19%!) Планинска страна с народ не търпящ окупатори, нещо с което англичаните съвсем са наясно. (Инвазиите на Великобритания от 1842, 1878, 1880, 1919. са изцяло безуспешни, а войските им биват избити до крак!) Пренебрегвайки всякакви библейски прогнози. За да догонят и поставят пред международен съд (Все още безуспешно!), слабоизвестния милиардер Осама Бен Ладен. Подобно на Хитлер, Борман, Мусолини и мнозина  други неоткрит и ненаказан. (Ликвидиран от щатски спецчасти на 01.05.2011. в Пакистан!) Подозиран но недоказан, че е свързан с покушението върху кулите на Световния Търговски Център в Ню-Йорк, Осама Бен Ладен бе на път да се превърне в митична птица-феникс-върколак. На която съвременните цифрови технологии дават удивителна възможност да практикува примитивен бомбаж, във всяка точка на света, без опасна близост. След натирване членовете на неговото огромно "семейство" надалеч от САЩ, (Бостон Сити-1991.!), неговото издирване се оказа дотам сложно засекретено, че на практика бе почти прекратено.

ОЩЕ ПРЕДИ ОТКРИВАНЕ НА НАТО-
ВОЙНАТА В АФГАНИСТАН,
американски спецчасти битуват по подбрани стратегически точки в планините на Афганистан, (Подобни части десантират Чам-Кория на 03.09.1944., но по-късно се оттеглят!), без да досаждат на остатъчните постсъветски бази. Какво всъщност тези разузнавателни поделения са открили, проспали или прикрили в страна граничеща с Русия, и с която Китай поддържа тесен стратегически коридор? Съсредоточени в усилия да дестабилизират окончателно Русия, (Още от времето на Император Наполен Първи!), Великите Сили пропускат нещо съвсем съществено. Невъзможността светът да бъде изцяло фашизиран. Органическата отврат на редовите хора, към нивелационните стремежи на управление, на всяко прекалено консумативно общество. Които биха могли да обхванат всичко. И, все пак - не достатъчно всичко. Решило да измести - чрез религиозно-духовни манипулации, целевите граждански мишени значително по-близо до непокътнатите резерви от ресурси (Нефт, Дървен Материал, Злато и Диаманти!). В крайна сметка дестабилизиран се оказа, целия съвременен свят. В такава степен, ме вкусът към живота и при най-състоятелните бонвивани изведнъж заглъхна. Оказа се, че Третата Световна Война практически отдавна е в ход. И, никакви берлински стени и шенгенски бариери не биха могли да я ограничат. По простата пнричина, че се води като безплатно приложение на  Втората Световна Война. Героите са невидими. Често пъти абсолютно невинни. Бойците са малко на брой. Доверено подбрани. Духът е митичен - неизбежно наркотичен. Възобновена в началото на деветдесетте в региона на Персийския залив, узаптила стремежите за опазване съвокупността на интегрална Югославия, изключително качествен баланьор на мира между изток и запад по време на прословутата Студена Война, Третата Световна Война продължава и понастоящем. Подмолно, саботажно, все по-горещо.

НЕ ОСОБЕНО ТОЧНИ СЕ ОКАЗАХА заключенията на военните наблюдатели от времето на Испанската Гражданска Война ("Тази война ще продължи петдесет години" - Ърнест Хемингуей!). Стратегически изнесена във високопланинските пространства на Афганистан и пустините на Ирак; в наше време и в пясъците на Либия; тази Война ще продължи до тогава, докато съвременните технологии не я изнесат изцяло в Космоса. Ако е останало до тогава нещо за пренасяне. Светът е тъпкан с ядрени оръжия с изтекъл гаранционен срок, (Не говорим за конвенционалните!), а това не е менте-прахосмукачка която би могъл да пробуташ за нова на Балканите. Тази Нова Война може вече да е теоритически спечелена от суперексперти върху екрани на супер-компютри. Но, дали ще бъде спечелена на традиционен Маджонг, в някоя погранична чайна, това е прекалено деликатен въпрос. В Македония, Войната си се води - без дори да е избухнала. В Сърбия, Войната е заглъхнала, но само докато бъдат възстановени мостовете над река Дунав и прочистени партийните архиви. Войната с Ирак (1990) някога приключи палиативно, и повторната инвазия на САЩ напомня, че е налице Странна Велика Сила, готова на всичко за да завладее последните световни енергийни ресурси. Докато амалгамирането между Северна и Южна Корея,  завинаги остава проблем на неизвестността. Всъщност, остана ли нещо, на Светът би могъл да се надява?

ЦЕЛТА НА САЩ, едва ли е окончателно да окупира Афганистан, макар че би могла да си го позволи. Напарени от Виетнам, САЩ не желае да повтаря тежката политическа грешката на Съветите. Което не й попречи да навлезе повторно в Ирак, повличайки след себе си половин  -  и почти цивилизован святцяла Европа. Дали Целта наистина е - да се достигне сърцето на Октопода? Това САЩ така и не успяха да постигнат подкрепяйки революциите в Ирак и Иран, където в краен резултат се очерта консолидиране на ислямския фундаментал. Потокът от опиати към Европа и САЩ вместо да намалее мултиплицира, очевидно не без върховите технологии на щатите.

ЧЕРНИЯТ ПАЗАР е обичаен спътник на всяко общество в криза. Понастоящем отежнен от невиждан поток фалшива валута, и нелегални ядрени и биопрепарати. Произвеждани в незнайни лаборатории. Които без прочутите американски стерилни помещения и цифрова апаратура, не биха могли да функционират. Това прави САЩ да преглътнат поредния горчив хап на своята доморасла безпардонна демокрация. Докато се опитат отново да прегърнат остатъчните монархически институции по света. Срещу каквито като заклети републиканци всъщност - вече - бяха се борили. "Демоде", славно адаптируеми във Времето на Времената, най-легални от легалните фасадно еднолични институции, често поддържащи ред и законност, не по-зле от тоталитарните, че и от "демократичните" подобия на управление. В името на бизнес и щатски просперитет, развитата щатска демокрация дълги години успешно сътрудничи със всевъзможни тоталитарни режими. Между които Сталин, Хитлер и Мусолини; Мао-Дзе-Дун и Чан-Кай-Ши; Гамал Абдел Наср и Муамар Кадафи;   Черните Полковници в Гърция, Чили и Аржентина. До тогава, докато това отърва на администрацията във Вашингтон. Подкрепяйки ги финансово - контролирайки ги политически. Докато не бъдат подкопани от поредна вълна тероризъм, инспирирана от неизвестни кръгове, в името на ... правата на човека - т.е. на тероризма по света.

ТЕРОРИЗМЪТ ХАРЧИ ЕДРИ ПАРИ  ПРИДОБИТИ НАСИЛСТВЕНО.
Без да пропусне да ги вложи, в респектабелни финансовни институции. Които не забравя - подир това, да подложи на рекет. Затворен кръг, всред затворения кръг на прекаленедрия банков бизнес. Бизнес неподвластен на каноните на каквато да е вяра - християнска, мюсюльманска, хиндуиска или ламаистка. Освен на вярата в парите. Разкриване леговището на Октопода, и неговите безбройни пътища за трансфер на опиати, (В последно време и убийствени бактерии!), бе и остава необходимо на САЩ и Световната Общност, за да бъдат предотвратени нови фатални разрушения, (11.09.2001), към които световната икономика е особено чувствителна. (Подир 11.09.2001., Ллойдс заяви интегриране с Дойчебанк, потънал в колапс още от времето на земетресенията в Калифорния и Фриско от средата на седемдесетте години, и от взривяването на СТЦ-1993.!) Някой определено иска да спре интензивния интегративен устрем на човечеството към Космоса, чрез същите тези цифрови технологии, чрез които САЩ успя и глобално се наложи, успорледно с бившият СССР. Не е трудно, да се определи кой. Под повърхността на глобалните метежи винаги стоят гениални негативни мислители, свързани със самоотвержени интерпретатори, за придобив на глобални пари, от печа,лно бедни народи случайно богати на специфични природни ресурси. Можеби се счита, че цифровите технологии са повече негодни за правене на едри пари. Докато биотехнологиите биха могли да попречистят естеството на нещата - почти неусетно. Усилно търсен в Афганистан, нищо чудно Осама Бин Ладен  да обитава черупката на някоя все още неразкрита древна пирамида. (Науката доказва подобни строежи не само в Египет.) Той бе открит и унищожен едва вчера, недалеч от столицата на Пакистан.

ОКАЗВА СЕ, В КРАЯТ НА ВРЕМЕТО НА ВРЕМЕНАТА, не е така трудно да се превърнеш в Бог, без дори да си калесан за Цар-Обединител. (Поне докато спецчастите паднат от небето.) Необходимо е само едно и това, разбира се, е отново, и отново, и отново Пари и Вяра. С други думи наживо платено идолопоклонничество. Методи има много и предостатъчно. Верският фундаментализъм ги е утаил и филтрирал през вековете. Пари се намират. Супероръжието само ще се яви. За разлика от боговете учените са земни хора.  На пръв поглед доста разсеяни, те добре се пазар за хонорар.

ПРЕКАЛЕНО ДЪЛГО ВРЕМЕ - от самото рухване на двата ню-йоркски престарели небостъргачи-близнаци, та до вчера, (01.05.2011.!), високотренирани специални щатски и британски войски действат самостоятелно из планините на Афганистан, в търсене на Осама Бин Ладен. Но освен изоставени лагери, не откриват нищо друго. Дали не пренебрегват останалия свят? .

СКОРОСТНО НАВЛЕЗЛИ В ЕРА НА ВСЕСТРАНЕН ГЛОБАЛИЗЪМ, (Подир претупване проблемите на регионализма още в краят на мандата на Хари ТРУМАН,; Вж. Александер-1982.!), Щатите все по-често се сблъскват с неразбиране от страна на широкия свят. Най-вече на пауперизираната интелигенция, изповядваща настроения задължително порочно националистични. Сякаш голият национализъм през вековете, аспект на верски фундаментализъм, не е доказал че води единствено до кризи, междуособици, разруха и войни.Дали САЩ умишлено не искат да разберат, че администрирането на международните договорености във всяка точка на света се развива с различна скорост във Времето на Времената, в зависимост от неглобализираната регионална класово-кастова нагласа. Човечеството едва ли е достатъчно зряло, за  да възприеме  масово и едновременно мъглявомътните глобалистки, а всъщност докрай имперски концепции, на политолозите на САЩ. Космополитизмът все още е ограничено парцелирано  чрез лимитирани ареали  от света, и това е, което пречи на СЪВРЕМЕННИЯ ГЛОБАЛИЗЪМ, щото да бъде наложен чрез минимално размахване на полицейска палка.

НЯКОГА, по време на двадесет и пет годишните прения по проблемите на океанското дъно и морското право в ООН, САЩ начело с Мадлийн Олбрайт, (По онова време щатски представител там!), не преставаха да тръбят за регионализъм, просто защото при тях вече се бе случил. Като за онова международно разковниче, което би могло да вкара в ред световните морски работи, че и всички останали. Регионализмът залегна в основите на Международната конвенция при ООН по морско право, където НРБ има съществен принос. Щом документът бе подожен на ратифициране в Монтегю-Бей-Джамайка (1982). админи-страцията на Доналд Рейгън изненадващо се отдръпна. САЩ възприеха свой собствен закон за морските пространства, разширявайки своите права безмилостно в ареала на Световния Океан. За членовете на тази всеобхватна международна конвенция останаха постулатите на регионализма. От който бенефицци без участие на САЩ е невъзможно да се черпят. Рентабилни единствено в условията на развития Нов Свят, глобалистичните напъни можеби лекуват бедност, можеби балансират здраве, но единствено в САЩ. Свързани винаги с издирване наличие и експлоатация на енергийни ресурси.

АКО ФЕОДАЛИЗМЪТ ПРОДЪЛЖАВА ДА СЪЩЕСТВУВА, нейде по света, респектиран от безброй "мирник" пактове за взаимна отбрана и опекунство, то това е именно мюсюльманския свят. Цифровата телекомуникационна техника наистина превърна светът в глобално село. Преди да го превърне в глобално гробище. Традициите на Средния Изток, които несъмнено включват в себе си интимни верски технологии и традиционни родово-общинни зависимости, едва ли биха позволили това да се случи внезапно, едновременно, изцяло и завинаги. По подобие на Япония.  Всеки молла лесно би могъл да продаде някоя от жените си, за да си купи лап-топ компютър. Когато това стане, тнеочаквано за самият себе си, той се превръща от локален молла - в МОДЕРЕН ГЛОБАЛЕН ФУНДАМЕНТАЛИСТ. Глобалната връзка му дава възможност за директен износ на полуграмотен трибализъм, и незабавен внос на всичко онова, с което би могъл да реализира своите фундаментални схващания. Давайки възможност да бъдат подготвяни талибани на своя територия, за да бъдат отхвърлени Неверниците твъд планините, на неядреният Афганистан, вили поне  ядрената държава Пакистан. Ответната реакция на движението на талибаните се бе устремило обратно обратно там, където стандартът на живот е сравнително по-висок, климатичните условия еднакви, а достъпът до море непосредствен. При почти еднакъв верски екстремизъм.

ЛОЯЛНОСТТА НА ПАКИСТАН КЪМ ООН, а всъщност и най-вече към Великобритания и САЩ, (1956-независимост от Англия!), е подложена на изпитание още от годините на придобиване на ядрено оръжие (1980.!). Някога Колин Пауъл редеше теории, че борбата срещу международния тероризъм би могла да бъде успешна единствено чрез широкомащабни военни операции на чужда територия. Китай и Русия загрижени за своята цялост, не така монолитна както би могло да изглежда, представиха резерви към подобна практика, поради позитивен опит в партизанската война, а в Афганистан именно това предстоеше. Всеобща коалиция срещу Осама Бин Ладен можеби бе възможна, но доколко би била ефективна? Арабските страни имат коренно различни интереси от останалата част на света. Като умеят да ги отстояват. Предпазвайки се да не се повтори кризата Ирак-Кувейт (1990.!), която би унищожила странната съвременна мюсюльманска цивилизация, в нейните почти успешни усилия за миксинг и давление върху културата на запада. (В православна България много от учащите се пристрастяват към употреба на наргилета.!)

ПРОБЛЕМЪТ С ГЛОБАЛНИЯТ ТЕРОРИЗЪМ извежда на преден план проблемът с бежанците. Проблем, който ООН при огромен недостиг на ресурси едва сдържа от години., като е на път да вдигне окончателно ръце. В резултат на военните действия се очаква, от Афганистан в посока Пакистан да се прехвърлят още около 2 000 000 души, а в направление Иран към 1 500 000-а. Посрещнати от още по-голяма бедност, голяма част от тях няма как да не поемат нелегален път към Европа и САЩ. За да докажат на света, че дипломатическите бариери подобни от онези при Шенген, не се отнасят за обезправени човешки маси.Настоящите събития по Северното Крайбрежие на Африка,  допълнително мултиплицират прогностичните цифри на статистиците в ООН.

ТЕРОРИЗМЪТ ВСЕ ПО-ЧЕСТО ВЗЕМА НА ВСЕОРЪЖИЕ последната дума на научните високи технологии. Разпадането на СССР създаде онази непреодолима пропаст ("черна дупка" - Дж. Сорос - 1990.!), която тъмните сили на планетата успяват да оползотворяват за всеобща сметка, но в тяхна изгода. Химически бойни вещества, антракс и дребна шарка натъпкани в крадени междуконтинентални ракети, не само че не са плод на безсъници на фантасти, но са всичко онова, с което специалните служби не са престанали да се гордеят и, можеби не престават успешно да се борят. За да установят,  доколко са безпомощни. Тероризмът, провеждан от тясна прослойка дипломирани екзекутори-самоубийци твърде напомня годините на фашизма (1935-1945), когато масовото изтребване на еврейското племе се ръководеше от философи с докторат. Още по времето на Хитлер се работи върху специална пилотируема ракета F-01, която да се насочва от предавател монтиран върху Импайр Стейт Билдинг. С помоща на ФБР работата овреме се проваля.

НАСТОЯЩАТА НЕОБЯВЕНА СВЕТОВНА ТЕРОРИСТИЧНА ВОЙНА, очевидно не е единствено между мюсюльманство и християнство, а между остатъчни бойни коалиции култивиращи висша политико-икономическа инвазия, изтъкана върху фундаментална религиозна основа целенасочена срещу имперските политики на САЩ , РУСИЯ И ВСИЧКО ОСТАНАЛО БЕЗ КИТАЙ. За сега. Които независимо от широкото демократско безразличие и свобода към духовните практики на внесени от цял свят граждани, дълбоко засяга частни регионални интереси. Особено в региони богати на газ и петрол. Защото световните запаси от нефт и газ, на практика са отдавна преполовени. Поради невъзможност или нежелание на развитите страни да допуснат изравняване на развиващите се със самите тях, по норма и стандарт. Съвременният мюсюльмански свят, без да е особено напреднал в  решаване проблемите на регионализма, най-вече под икономическияпод натиск, на САЩ, се намира в процес на преход в посока глобализъм. Огромната пропаст в световен план, се попълва от всевъзможни "революционни" движения реализиращи тероризъм на своя и чужда територия. Дали ще бъдат овладяни някога? Очевидно САЩ здраво работят по проблема.

НЕЗАВИСИМО ДАЛИ СТРАХОТИИТЕ ОТ 11.09.2001-а се бяха случили или не, светът продължава да следва път на задълбочаваща се рецесия. Икономисти доказаха, че 2001-а е най-лошата година подир 1982-а. Когато тогавашната световна рецесия рефлектира и се почувства дори в сравнително компактния комунстически свят. Предполагаше се, тази рецесия да забави, своето развитие  към краят на 2002., но тя прерасна в настоящата световна финансова криза. краят на 2002-а. Въпреки, че по онова време САЩ обявиха, че подготвят пакет от 40 милиарда долара аварийна помощ за бюджетите на закъсали страни, сметките на икономисти-международници показват, че дори удвоена, тази сума не би била достатъчна. Разковничето можеби е, всеобщо опрощаване на международните задължения, като първична глобализационна мярка от общ характер. Нещо, което светът рано или късно, (Ако все още съществува!), следва да направи. За да започне отново и начисто. Едва тогава би могло да се говори за плюсовете и минусите на принципите на глобализация. Що се отнася до цените на петрола, ако войната в Афганистан дългосрочно се задържи, а това не може да не се спооще по-лучи, би могло да се очаква, още по-цените на петрола да скочат още нависоко.

ПРОРОКУВАНАТА ОТ СТРАННАТА ВАРНЕНСКА ХРИСТЯН-ФУНДАМЕНТАЛИСТКА глобална катастрофа от 11.09.2001-а, доведе до рязко намаление на товаропотоците и цените на билетите за въздушни полети. Въздухоплавателни компании, рухват една подир друга, докато БГА "Балкан" направо ги изпревари. Безработица обхваща не само полетния персонал, но и вторично свързани с авиацията дейности. Тази криза продължава, и се задълбочава. Пускането отново в полет, а подир това извеждане от летателна употреба, на злополучния трансантлантически "Конкорд", говори за невъзможност за възстановяване практиката на ред,безгрижие и сигурност. Пътешествията по въздуха можеби остават евтини и отново надеждни, но в никакъв случай абсолютно безопасни.

ВСЕКИ ОБЩЕСТВЕНО-ПОЛИТИЧЕСКИ КРИЗИС, провокира дейност и законодателство свързани със затягане на мерките за сигурност. Колкото тези мерки да бъдат затегнати, изводът е ясен. Няма нищо сигурно на този лъжовен свят. Особено в години на непрестанен преход към бъдаще изпълнено с биотехнологични манипулации и декадни оргазми. В замяна на традиционно политиканстване, предстои орязване на  Гражданските Права, за цяла Бивша Източна Европа. Не наведнъж - но тихомълком. Този път в името на глобализма и антитероризма, които именно поради това съществуват.Тези хартиени "права" - кой има навик да ги консумира? Та за Мати Бограия Всевечна, те са орязани още от Царят-Светец , още в далечната 1937.!

ЗАД ТЕРОРИСТИТЕ НАРКОМАНИ-УБИЙЦИ, винаги стои големият бизнес. Твърди се, (Ернст Ветеке-Бундесбанк-2001), че голям брой немощни осигурителни фондове в сянка, са направили добри пари подир атаките срещу СТЦ. Като се изброяват имена: Киникос Асосиетс от Чанос, Вайкинг Глобал Екуити Три, и други. Съществуват доказателства, как преди атаките са разпродадени тихомълком ред авиолинии, които са били изнудвани за пари. Подир атаките, това сториха и някой собственици в САШ и Швейцария. Други фондове, например производителят на ракети "Рейтийон", успя да вдигне над 30 процента цените на своите акции на борсата. При отбранителната промишленост цените на акциите на борсата нарастнаха с над 80 процента. А пазара на златото направо подлудя.

ПРОТЕСТИТЕ НА ГЛУПЦИТЕ-АНТИГЛОБАЛИСТИ, дали жертви по улиците на Генуа, за които се подшушва, че имат косвена връзка в биването на двете кули на СТЦ, изглеждат изцяло кротнали. Името им бе незабавно свързано с произшествието, но преки връзки няма изявени. Между антиглобалистите има ред забележителни учени и умни глави, поради което се отличават със стройна и ефективна работна мрежа, присъствие в Интернет и добро финансиране от неизвестни източници. Но, такива източници не са известни дори за движението
"ГРИЙНПИЙС".

ЗАПАДЪТ ПРЕДСТОИ ДА СЕ ЗАМИСЛИ, върху параметрите на глобалната неадекватност, кризисно в която светът е поставен. Обществените кръгове на неспокойствие разчитат на това. Глобализацията можеби ще създаде доста по-добро здраве, значително пож-прилично жилище, образование и прогрес но предимно в САЩ където от столетие еа налице. Бедните ще стават - и стават - и стават - още по-бедни, и богатите - още по-богати. При това не само в САЩ  - та по целия съвременен свят. И,  не само защото това твърди Библията. За голямо съжаление, всичко това означава все по-нови вълни от тероризъм, перманентни граждански войни, и неуправляеми етнически клашове.

САМО ПРЕДИ ДВАДЕСЕТИНА ГОДИНИ, ООН обеща на света първоначално образование безусловно за всички, до 2000-а година. Това успя да се случи единствено в източноевропейските страни, поради тяхната характерна управленска структура. Но, и защото си го имаха - като посткомунистически остатък. В България това първоначално образование, всъщност се оказа средно. Днес, ООН-обещание то отпада. Програмите на ООН са провалени. Дали поради настъпващата глобализация? Днес 125 000 000 деца по света не ходят на училище, и една трета от тях са в Африка. Всяка година 4 000 000 деца в Африка загиват от липса на превантивна медицина. Явление, което със скоростта на глобалното се налага и, у нас. За да бъде постигнато предначертаното от ООН към 2015 година, едно съвсем далечно и докрай мъгливо време, ще са необходими на света поне 50 милиарда долара годишно. Сравнено с необходимите 40 милиарда долара, за водене на борба със световния тероризъм поискани от президента БУШ от Конгреса на САЩ, средствата необходими за всесветско образование, са прекалено много.

САМОВЛЮБЕНАТА В СЕБЕ СИ - НЕ БЕЗ ОСНОВАНИЕ - АМЕРИКА, навярно ще трябва да преоцени своята водеща роля в света на настоящето, за да остане водеща сила и - в света на бъдещето. Роля, която дори Русия не желае да оспорва. Правила го е десетилетия под ред, а ето какво се е получило. Вашингтон, ще  навярно ще да преосмисли своите международни дейности, за да не остане самотен императивен воин на полето на честта. Светът, и в частност Европа, са се наситили на методите на едрия щатски политически менижмънт. Навярно Белият Дом в краят на краищата да осъзнае, че САЩ се нуждаят от многостранна подкрепа във безусловно всички свои начинания. Независимо от всичко онова, което натворяват на света.

© 2001-2011 - Bogomil Kosstoff AVRAMOV-HEMY
THE END
03.05.2011/pm

 

 

 


Категория: Политика
Прочетен: 919 Коментари: 1 Гласове: 1
Последна промяна: 24.07.2011 08:51

Категория: Поезия
Прочетен: 1003 Коментари: 2 Гласове: 0
Търсене

За този блог
Автор: godlieb
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 2359932
Постинги: 1414
Коментари: 659
Гласове: 1051
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Май, 2011  >>
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031