Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Personal Collection of Personal and Friendly Crtical Path Creations ...
Автор: godlieb Категория: Лайфстайл
Прочетен: 2359958 Постинги: 1414 Коментари: 659
Постинги в блога от Септември, 2011 г.

    image   
     

СРЕДНОЩНИ АРОМАТИ     
разказ
от
Богомил АВРАМОВ-ХЕМИ

To Dako DAKISH and ADAM

 

МЪЖЪТ СЕ РАЗБУДИ СРЕДНОЩ.

Той установи, че мирисът на евтини цигари без филтър; такива все още се продаваха в това забутано пред-планинско кътче на планетата наричана Земя; от които бе изпушил стотици хиляди къса за през своя малък, къс, скапан напрегнат безсмислен цигански живот, са пронизали не само неговите дробове. Не само тясното жилище, но и студената зимна нощ, с която той си мислеше, че разговаря. Живот, за който чувстваше, че ето на - взел, та се изпарил. Заедно с това, в малката стая три на четири, превърната в работен кабинет, спалня и какво ли не, витаеше мирис на прясно препечен хляб и бои. Това развесели мъжа.

 

ЕКОЛОГИЧНА ЗИМА,

каза си мъжът полугласно, хай да се невиди. Посегна да включи осветлението, но остана в мрак. Токът втори месец бе прекъснат. Компанията не търпеше длъжници.

            До болка екологично, повтори си, тихичко на глас.  Хай да се не види!

            Надигна се от дивана, превърнат временно в легло, и останал легло за години.  Препъна се в шнура на телефона. Повтори и потрети своето “Хай . . .”

Опипом намести слушалката до ухо. После я захвърли на леглото. Слушалката бе няма като космос. Повече от десет години време.

Опипом достигна завесите. Внимателно ги отмести, без да вдига шум. В стаята нахлу красотата на безмълв-ната зимна крайбрежна нощ.

 

СПОМНИ СИ 1953..

Морето бе замръзнало по целия бряг пред Белоград, чак до устието на Реката и Галатея. Някакъв далечен роднина, скитник – циганин, бе тръгнал напреки през залива. В посока на недалечния фар. За по-кратко. За да стигне до никъде. Пролетес, траловете на риболовните таки бяха извадили тялото на бедния наив, на светло. Почернял, полуизяден от риби, отрупан със синкави медузи, все още с вързоп съчки на гръба. Пък в тях - стар немски шмайзер с два пълни пълнителя – добре гресиран.

            През онези страшни години, на широки перспективи и нсепоносими промени, за които никой не иска да си припомня, (В дискотеките за тях - няма как да стане дума!), често нямаше електрически ток. Понякога часове. Друг път дни и денонощия. Но всички вярваха, че това е за добро, че е за нещо повече значимо от техния жалък, незначителен, живян през куп за грош живот на оседнали, някога странстващи цигани. И, си казваха – но, какво значение . . .

По-късно, години по-късно, щеше да открие тези кратки думи в писанията на познат писател, за да не престане да се чуди върху същността на писателския занаят.

Стаята леденееше. В този крайбрежен полусредиземноморски град, зимата обикновено премина-ваше бързо. По-скоро изтърпявана – отколкото предолявана. Жителите и до днес оставаха приобщени, към електрическото отопление, както някога техните деди към мангалите с дървени въглища. А ток имаше все по-рядко.

            Прескачайки купища книги и ръкописи, под призрачната неземна осветеност на зимното среднощие, Мъжът приседна пред скованата пред единствения заскрежен прозорец маса от дърво. Негова Съдба и Орис от години. Откри причината за своето внезапно разбуждане. Чашата, със зацапана от бои вода, шумно се бе пукнала. Водата бе  протекла по масата, за да пропие единствена недоизядена филия препечен хляб. И, отново да замръзне.

 

КАКТО ПО ВРЕМЕ НА ВОЙНАТА,

така и днес, Човекът се хранеше най-вече с черен хляб. Наистина, в последно време бе излязла мода на какви ли не видове луксозен хляб. Хляб имаше в доволство. Хората, млади и стари, бедни и богати, основно дъвчеха хляб. Твърдеше се, че това е то – традиция балканска, ала Човекът знаеше, че това съвсем не е така.

Човекът считаше, че това не е нищо друго, освен поредно въведение към Нова Световна Война. Която би могла всеки момент да започне. Война, която народът очакваше с нетърпение, вече толкова много дълги тягостни години. Та всичко това, да свърши веднъж завинаги. Ако не със всички, то поне с цветната част от тези тихи мъченици, едва допуснати до всичко онова, което учените без стесне-ние наричаха "Прогрес". После, пропагандата подхващаше да разпознава перспективите.

Война, която продължаваше нелегално, напреки и надлъж на света, повече от половин век. Хей така. Без да пукне пушка. Без да екне топ. И въпреки това, цинична, осезаема и безпощадна.

Война все по-екологична, и поради това, злокобна и невидима.

 

МЪЖЪТ

помириса напоената с вода и разтворени бои филия студен препечен хляб. Ароматът на пшеница превъзмогваше мирисът на химия. Природата, каза си, ах, Природата ще даде на всички да се разберат. Отхапа, па се замисли. Стигна ли до подгизналата част, каза си, стигна ли до нея, спирам. Ще изхвърля замърсеното в коша. И, остана с отворена уста, пронизван от мъчителна мисъл. Ами детето, каза си, ами Синът Ми!?!  

 

В ТАЗИ ЛЮТА ЗИМА,

през която токът, водата, телефонът - и какво ли не, не само бяха поскъпнали главоломно, ами никакви ги нямаше; през която пътищата бяха приказно затрупани и безмълвни, по улиците бродеха банди, а неговите акварели стояха непродадени; в съседната стая, недалеч от тютюневите експлозии на талантливия баща, сгушено при своята майка спеше Детето. Бе имало късмет, да се яви на белия свят преди броени дни. Там, при топлата гръд на своята майка, лежеше поредния продължител на рода. Останалите деветима спяха върху сламени дюшеци върху дървения под.

Детето спеше, а Майката се правеше, че спи. Не харесваше, когато Мъжът оставаше насаме със своите писания, хартии и бои.

            Мъжът отмести ледената хапка от уста, свил душа, сърце и тяло под похлупака на всички онези безполезни книги, които бе трупал та претрупал през целия свой никакъв живот тук, в този затънтен град, на брега на едно занемарено море, под надвиснали планини. Море, което дори не можеше да замръзне както трябва, в този едва построен а саморазрушаващ се дом. Опита да си припомни нещо подобно, вписано в техните прашни страници.

            Реши да запали единствената половинка свещ, оцеляла неизвестно как, кипреща се в старомоден сребърен свещник. Драсна кибрит. Подържа запалената клечка над свеща, докато огънят го парна. И, се отказа. Каза си, ами ако се наложи да изкъпем бебето зарана, а токът все още никакъв го няма, ами ако . . .

 

В СТАЯТА,

бе станало нетърпимо студено.

Ухаеше на подгизнал хляб.

Ухаеше на загасена свещ.

Ухае на класическа мизерия, реши за себе си. Славно ухае, няма как.

Знаеше, че ако се сгуши при Детето и неговата Майка, би открил зърно съхранена топлина. Но, защо да дели това зърно топлина на три вместо на две?

Реши и пристъпи.

Отвори плахо вратата. Дочу шепот.

- Добре ли си?

- Отлично

- Попикан, но затоплен . . . Ела!

            Наведе се в тъмното. Целуна жената на слуки, но малкият бе така нищожен по рамер, така дебело повит, че не можа да го докосне. Оттегли се обратно. Изправи се пред прозорците. И, като нямаше кого – призова Гопод-Бог и Света Петка Православна и Задморска. 

 

НАВЪН БУРЯТА БЕСНЕЕШЕ.

Спусна завесите за да спести топлина, макар да знаеше, че е безнадеждно.  Похлупи парчето баят хляб с хартия. За-върна се в дивана приспособен за легло. Зави се с огромен мечкадарски кожух. Притихна, па се разсмя се.

Над себе си.

Над поприще, и над съдба.

Над всичко онова, което бе останало от онзи Древен Белоград, който Мъжът къташе в сърцето си, макар да живееше в окрайнините на този древен морски град.

Над покорството на света, решил да подреди човешките неща чрез недоимък, некадърност, и разврат. Разбира се, каза си, именно поради разврат няма нито ток, нито газ, нито вода. Няма никакво спокойствие дори. Не, не, не поради лошото време. Поради умело управляван глобален разврат, от шепа специални хитреци. За които няма ни Бог, ни Цар, ни Закон. Въпреки, че не престават да възхваляват като как лесно-лесно бива преодоляван.

Някой бе казал, припомни си, че прогресът се изя-вява на границата между Разврат и Морал. Само че, кое от двете доминира?

Кое именно?

Кое!?!

Поиска му се да умре. Дали си струва, запита се, и потъна в сън

 

РАЗБУДИ СЕ КЪМ ОБЕД.

Слънцето се опитваше да грее.

Телевизорът работеше. Значи имаше ток.

·        В някаква далечна недостижима зала, политици имитираха, как умело правят и поддържат мир, (В няколко точки на света!), че страните им да благоденстват.

·        В някакво изискано подземие, униформени поддържаха война. За да има преход. В джунглите на Амазония учени се изненадваха, че по горното течение на са се появили косатки, побягнали от все по-замърсения Световен Океан.

·        На село пчелите бяха изчезнали в неизвестна посока. Бяха напълнили кошерите с мед, добрите пчели, и бяха побягнали. Надалеч от хората.

·        Един английски принц, си бе спретнал къщичка от глина, за да докаже на своят си народ, че и замъците могат да омръзнат.

·        Останалото бе стрелба по лековерни.

В съседната стая детето заплака, после изведнъж замлъкна. Анна имаше мляко за двама.

Ха!

При този глад!

            Мъжът мъчително се надигна.

Седна разрошен пред работната маса.

Обърна гръб на телевизора.

Грабна прогизналия комат препечен хляб в ръка. Натопи го в боите. И, изрисува онзи стар циганин, запътил се всред ледената стихия през заледеното море, към нос Галатея. С вързоп сухи съчки на рамо, а всред съчките – дуло на шмайзер.

Реши, че няма как – ромите – това исконно племе на Балканите, именно така са се превърнали в цигани. Чрез пряко отнети социални възможности, ваксиниране на безгрижие, и политическо забаламосване.

Развеселен от своето откритие, Мъжът хвърли поглед в огледалото. Откри един застаряващ мъж, на който не му е пукало за себе си, цял един живот.

 

И реши, че няма как, циганин с вързоп на рамо, да се загуби.

 

THE END
                 1967-2011 

 
Категория: Изкуство
Прочетен: 941 Коментари: 1 Гласове: 2
Последна промяна: 22.05.2012 19:37
  • image

 

 

 

© (1998-2011) Bogomil Kosstov AVRAMOV-HEMY

 

ЕКОЛОГИЯТА – КАТО БИЗНЕС

от

Богомил Костов АВРАМОВ РУСЕВ - ХЕМИ 

ЕКОЛОГИЯТА Е ОПАСНО ЗАНЯТИЕ. Никога не знаеш – от къде ще фукне някой – че да те зарита. В името на демократическата либерализация на обществото. Така е междувпрочем - и с публицистиката. Но – и с какво ли не. Без да съществува узаконена цензура самозваните цензури са безчет. За частният изследовател - никаква алтернатива. Освен т.н. „Самиздат“. Задължително с главна буква.
ЕДНА ПОДОБНА КНИГА-САМОИЗДАТ, (“Умреть море – умрем мы!“), с автор-компилатор Алла ШЕВЧУК, представя засуканите брократически прийоми на постоталитарна УКРАЙНА. Безпристрастно, с възможно най-кратък коментар, цитирайки точ-в-точ официални документи, този едва ли не капитален труд осветлява една съвременна епопея. Преди десетина години, на широко разрекламираната среща-симпозиум „ЕКОЛОГИЧЕСКИ ПРОБЛЕМИ НА ЕКСПЛОАТАЦИЯТА ПРОИЗВОД-СТВОТО И ТРАНСПОРТА НА НЕФТ И ГАЗ В - И ПРЕЗ ЧЕРНО МОРЕ“, (5-8-МАЙ-1998.!), на Алла ШЕВЧУК дори не бе предоставена думата. В замяна на това форумът, провеждан от слабоизвестна „независима гражданска организация“, предпочете да даде дума на представители на безброй държавни институции.
АКО СЕ ДОБЕРЕМ ДО СТРАНИЦИТЕ ТАЗИ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО РЯДКА КНИГА, бихме установили, че нито ЧЕРНО МОРЕ е достатъчно обширно, нито ОДЕСА е прекалено надалеч. Докато апетитите на транснационалните концерни, атакуващи управленският апарат на най-високо равнище в ареала на СЕВЕРНИЯТ МЕДИТЕРАН, т.е. на ЧЕРНО МОРЕ, са доказано безкрайни ТОЗИ 320 СТРАНИЧЕН ТРУД прекалено хладно проследява верижна поредица от събития, свързани с проблема за АБИОТИЧЕН ИМПАКТ В ЕКОЛОГИЯТА НА ОДЕСА – В ЕКОЛОГИЯТА НА УКРАЙНА – В ЕКОЛОГИЯТА НА ЧЕРНО МОРЕ, В КРАЙНА СМЕТКА – В ЕКОЛОГИЯТА НА МАТИ БОЛГАРИЯ ВСЕВЕЧНА. Гражданско-правни документи и събития от периода 1992-1997., своевременно напомнящи, че подобни събития предстоят и назряват - и по нас. Без съмнение предложеният от ИРАНСКА СТРАНА перспективен нефтопреработвателен завод за ситуиране край Варна напомня древната истина, че всичко ново е не толкова добре забравено старо. Че производствените мощности на ЛУКОЙЛ БЪЛГАРИЯ край Бургас, са прекалено остарели. Че лошият ремонт и небрежна техническа подръжка, характерни за този апендикс на БАЛКАНСКИЯТ ПОЛУОСТРОВ, отдавна напомнят за това. Че нищожният капацитет на завода край БУРГАС, е в разрез с неумолимо нарастващият по обем, и нищожен по качество автомобилен парк на страната.

ПОДИР ИНЦИДЕНТА „ЧЕРНОБИЛ“, който столетия ще напомня за себе си, значението на гражданските движения на БАЛКАНИТЕ и по БЪЛГАРСКОТО ПРИЧЕРНОМОРИЕ, така и не втаса. В ОДЕСА, където натискът за строеж на подобен завод бива толериран от руска страна, случаят налага друго. Цели се разширение на ОДЕСКИЯТ НЕФТОПРЕРАБОТВАТЕЛЕН ЗАВОД. Чийто капацитет от 4 000 000 тона годишно; лишен от особени природащитни мероприятия; върви към 12 000 000 тона годишно. Държавни експерти считат, че и това е недостатъчно. Предлага се изграждане на нов НЕФТОПРЕРАБОТВАТЕЛЕН КОМПЛЕКС с капацитет 40 000 000 тона годишна преработвателна мощност. От местната управа, на търговско-туристическият мегаполис, се искат поне 240 хектара полезна площ. Която в бъдеще би могла да подсигури преработка на до 54 600 000 тона суров нефт годишно. Одеската инспекция по охрана на Черно Море вече е направила прави плаха забележка, че акваторията би била натоварена прекалено тежко. Никой не е обърнал внимание на тези първични позивни. Одеските власти предлагат участък в района на ПОРТ ЮЖНИЙ. Започва мъчително придвижване на преписки през старомодния апарат на общинската и областна администрации. Докато достигне Отдел „АРХИТЕКТУРА И БЛАГОУСТРОЙСТВО“ в управлението на ОДЕСКА ОБЛАСТ, заданието за проектиране нараства от 40/10 на 60/20: ПРИ ПРИЕМ 60 000 000 ТОНА СУРОВА НЕФТ - ЕКСПОРТ 20 000 000 ТОНА ПРЕРАБОТЕНИ НЕФТОТОВАРИ ГОДИШНО. Срокът на изпълнение на проекта е 1993.. Дали поради засилване на гражданските движения, или поради разум и квалификация на остатъчни „комунистически“ кадри - това не се случва.
КОГАТО ПРОБЛЕМЪТ СЕ ЗАДЪЛБОЧАВА, нешата стигат до експерти от филиала на ИНСТИТУТ ЗА ЮЖНИТЕ МОРЕТА на АН на УКРАЙНА. ТРИНАДЕСЕТ КРУПНИ ИМЕНА ДАВАТ ОТРИЦАТЕЛНА ОЦЕНКА НА ПРОЕКТА. Не само защото ОДЕСА е курортна зона, не само защото и без това си има нефтоналивен терминал. Процесите на самопречистване на водата в акваторията на залива отдавна са далеч под допустим минимум. Освен това ДНЕПЪР и ЮЖЕН БУГ тежко натоварват ЧЕРНО МОРЕ с нефтени деривати и отпадни смеси. В доавък, срещу проекта се обявяват още осем научни и административни инстанции.
 

ТОВА Е ВРЕМЕ, когато украинските геолози отхвърлят схоластиката на преж-ната правителствена опека. Те са открили в КАРПАТИТЕ в района на ЖУКОТИНО и ЛИМНО значителни запаси от нефт и природен газ. Време, когато на най-високо правителствено равнище биват обсъждани проблеми, за закриване на опасни за екологията на региона производства. ОДЕСКИЯТ ФИЛИАЛ НА ИНСТИТУТА ПО БИОЛОГИЯ НА ЮЖНИТЕ МОРЕТА декларира, (05.0.1995.!), че действащите производ-ствени мощности на ПОРТ ЮЖНИЙ изхвърлят в атмосферата 5 000 000 тона замърсяващи вещества, в т.ч. 500 000 тона амоняк, докато в морето попадат 2.36 милиона кубически метра общи отпадни вещества. Въпреки това, кабинетът на министритне на УКРАЙНА взема крайно решение (15.02.1993.!). Такъв комбинат ще се построи. Търси се изход от енергийната зависимост от НОВА РУСИЯ, но как се види понастоящем – това едва ли е възможно. ОДЕСКИЯТ СОЦИАЛНО-ЕКОЛОГИЧЕСКИ СЪЮЗ подир заседание на изявени експерти, (01.03.1993.!), излиза със собствено становище (05.03.1993.!), където в раздел 07. се обръща особено внимание върху:

 

ИНТЕРЕСИТЕ ЗА ОХРАНА НА ОКОЛНАТА СРЕДА

В РУМЪНИЯ, бЪЛГАРИЯ, ТУРЦИЯ, РУСИЯ И ГРУЗИЯ.“
 

Заключението бива подписано от седем доктори на науките, 13 кандидати на науките, и 11 представители на обществени организации, между които представител и на РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ. Пресата си позолява да надига глас.
 

 

ВЕЧЕРНАЯ ОДЕССА“ - 10.03.1993.

 

““... В УСЛОВИЯ НА РЯЗКА ДЕГРАДАЦИЯ НА ЕКОСИСТЕМАТА НА ЧЕРНО МОРЕ, КОГАТО Е ПОСТАВЕН ПРОБЛЕМЪТ ЗА НЕГОВОТО СПАСЯВАНЕ НА ПРАВИТЕЛСТВЕНО РАВНИЩЕ, СТРОИТЕЛСТВОТО НА МОЩЕН НЕФТОПРЕРАБОТВАТЕЛЕН КОМПЛЕКС ПРОСТО СЕ ЯВЯВА АМОРАЛНО.“““

 

Д-р Р. Крижановски, икономист

 

ВЕЧЕРНАЯ ОДЕССА“ 23.03.1993.

 

„““... ПРИ 50% ПРОДУКЦИЯ ОСТАВАТ 100% ВРЕДНИ ОСТАТЪЦИ И СТОЧНИ ВОДИ“.“““

 

Ан Буханин, инженер

СОЦИОЛОГИЧЕСКИЯТ ИНФОРМАЦИОННО-ИЗСЛЕДОВАТЕЛСКИ ЦЕНТЪР „ПУЛС“ извършва допитване „ЛИЦЕ-В-ЛИЦЕ“ до 600 случайни избранници: ЗА – 24%; ПРОТИВ – 65%; БЕЗ СТАНОВИЩЕ – 11%. Независимо, че проектът продължава да върви към първа копка, един самоконструирал се ЕКСПЕРТЕН СЪВЕТ от 36 човека, между които девет доктори на науките, 19 кандидати на науките, 8 специалисти с висше образование, 18 представители на обществени организации, между които к.д.пл. Николай СИМЕОНОВ, по онова време началник ДИК-Варна, и яростен природозащитник, подписват и напълно отричат този опасен за екологията строеж. Пресата налучква източниците на средства: „ ... ОБЯВЯВА СЕ ВЕЧЕ ГРЪЦКА ФИРМА КОЯТО ИСКА ДА ПОСТРОИ СЪС СОБСТВЕНИ СРЕДСТВА НЕФТОПРЕРАБОТВАТЕЛНИЯТ ЗАВОД.“
 

ИЗВЕСТНО Е, че успоредно на тази трескава дейност, през общините по СЕВЕРНОТО БЪЛГАРСКО ПРИЧЕРНОМОРИЕ, тихомълком преминава ВЪЛНА ОТ ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА СТРОЕЖ НА НЕФТОНАЛИВЕН ТЕРМИНАЛ, задействани от страна на МЕЖДУНАРОДНА ТЪРГОВСКА КООПЕРАЦИЯ-СОФИЯ“; представяна от скромна съпружеска двойка столичани на средна възраст – г-н и г-жа В.
 

ПОЛИТИЧЕСКАТА ЕКВИЛИБРИСТИКА В БРАТСКА ОДЕСА успява. ТИД ЗА СТРОИТЕЛСТВОТО НА НЕФТОПРЕРАБОТВАТЕЛЕН КОМБИНАТ, в района на ПОРТ ЮЖНИЙ, С МОЩНОСТ 60 000 000 ТОНА СУРОВ НЕФТ ГОДИШНО, бива подписан под натиск на столицата КИЕВ.
 

ОСОБЕНОСТИ ВМЕСТО ЗАКЛЮЧЕНИЕ: Подписалите проекта заминават на дългосрочна командировка в САЩ. Вицепремиера подава оставка.

 

  THE END
   1998-2011
  Hemy VARNALIS


 

 
Категория: Бизнес
Прочетен: 901 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 15.09.2014 18:14
image

(C) 2011 - Bogomil Kostov AVRAMOV RUSSEFF - HEMY

НИЕ - ОСТАТЪЧНИТЕ БКП-ПАРИИ - ИСКАМЕ СИ ЦАРЯТ - ЦАР СИМЕОН ВТОРИ КОБУРГ-ГОТТА ВЕЛИКОТТЪРНОВСКИ - ЧЕ ДА НЯМА САМОЗАБРАВИЛИ СЕ МЕКЕРЕТА-МЕНТЕТА! ЦАРЯТ Е ИСКОНЕН МЕДИАТОР МЕЖДУ БОГ И НАРОД - ОСВЕН НА ДУМИ - ЧЕСТО И НА ДЕЛО. ВЕЧНАЯ ПАМЯТ НА ЦАР БОРИС ТРЕТИ ОБЕДИНИТЕЛ - ПОГИНАЛ ЗА МИР СЪС СССР И МАТИ БОЛГАРИЯ ВСЕВЕЧНАЯ! 
THE END
26.09.2011/PM

Категория: Новини
Прочетен: 1122 Коментари: 1 Гласове: 0
Последна промяна: 17.06.2013 11:30

image

(c) 1963 - Bogomil AVRAMOV-HEMY
СВАЛИХМЕ БАВНО ДРЕХИТЕ.

ВЕТРЕЦЪТ ХЛАДЕН  -
РАЗВЯВАШЕ КОСИТЕ ТИ.
 

ПОБЯГНА МЕСЕЦЪТ  -
ЗАД ОБЛАЦИ И ДЮНИ.

 

КЛОНЕТЕ НА КРАЙБРЕЖНАТА СМОКОВНИЦА

ПРОПЛАКАХА -
ПОД ТЕЖЕСТТА НА ПЛОД.

 

МОРЕТО СЕ ПРОСТИРАШЕ -

КАTО В БИБЛЕЙСКА ПРИКАЗКА.

 

НАВЛЯЗОХМЕ -
ВСРЕД ТЪМНАТА МУ МАСА,

А ПОСЛЕ -
НЕУСЕТНО СЕ СЪЕДИНИХМЕ.

ТОГАЗ НАСМЕШЛИВО -
ЛУНАТА СЕ ПОКАЗА …

 image
Категория: Поезия
Прочетен: 824 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 01.11.2012 16:44

image
(C) 2010-2011 - Bogomil Kostov AVRAMOV RUSSEFF-HEMY

COMPULSORY INTERNATIONAL MONETARY CONTROL
OVER
THE BULGARIAN PENSIONING SYSTEM - PLEASE!
СТАВА ДУМА
ЗА НЕЩО СЪВСЕМ СЪЩЕСТВЕНО -
ЗА МОРАЛЪТ НА НАСТОЯЩАТА УПРАВЛЕНСКА КЛИКА
НА
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ:
А - Задължителната държавна социалнална пожизнена пенсия за безусловно всеки жив възрастен гражданин на Република България; В - Полагаемата се трудова пожизнена пенсия за всеки гражданин на Република България, упражнявал ЗАСТРАХОВАН И ПРЕЗАСТРАХОВАН ТРУД в границите на Народна и Ненародна Република България.
СБОРЪТ ОТ ТЕЗИ ДВЕ СУМИ ДАВАТ ИСТИНСКАТА ПЕНСИЯ КОЯТО СЛЕДВА ДА ПОЛУЧАВА БЕЗУСЛОВНО ВСЕКИ ЕДИН - ВСЕ ОЩЕ ЖИВ - ПЕНСИОНЕР В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ!
N.B.: ЗНАЕ СЕ, ЧЕ МИНИМАЛНАТА ПЕНСИЯ - ПРИМЕРНО В РЕПУБЛИКА ПАНАМА - Е ОКОЛО 500 ЩАТСКИ ДОЛАРА МЕСЕЧНО ПЛЮС БЕНЕФИЦИИ "ПОНЕДЕЛНИК-ПЕТЪК" ЗА КОМУНАЛНИ И ОБЩЕСТВЕНИ УСЛУГИ. ПЛЮС БЕЗПЛАТЕН ЛИМИТИРАН РЕСУРС ПИТЕЙНА ВОДА И ЕЛЕКТРИЧЕСКИ ТОК - БЕЗУСЛОВНО ЗА ВСИЧКИ ПЕНСИОНИРАНИ. A PROPOSE: Прощавайте - КЪДЕ БЕ ЗАСТРАХОВАН СРЕБЪРНИЯТ ПЕНСИОНЕН ФОНД КОМУЛИРАН МЕЖДУ 1888 - 1988.!?! КЪДЕ ВСЪЩНОСТ Е ТОЙ!?! 
Категория: Политика
Прочетен: 651 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 05.12.2011 20:03
imageimageimageimage
In Memoriam

ХРИСТО ФОТЕВ - ПОЕТЪТ
1934 - 2002
от
Богомил АВРАМОВ-ХЕМИ

  КОГА ПОЧИНА ХРИСТО ФОТЕВ, ЕДИН ОТ НАЙ-ЗНАЧИТЕЛНИТЕ МОДЕРНИ БЪЛГАРСКИ ПОЕТИ, ТАКА И НИКОЙ НЕ РАЗБРА. ЗНАЕШЕ СЕ, ЧЕ МИЗЕРСТВА С НИЩОЖНА ПЕНСИЯ - ТАМ НЯКЪДЕ - В СТОЛИЦАТА, КАКТО ИЗОБЩО ТЕГЛЯТ И МИЗЕРСТВАТ МНОГОБОЙНИТЕ БЪЛГАРСКИ ПЕНСИОНЕРИ, НЕ ВИДЯЛИ ХАИР ПО ТОТАЛИТАРНО ВЕМЕ - ПЕНСИОНИРАНИ ПО ВРЕМЕ ДЕМОКРАТИЧЕСКОЕ. 

ПОЕТЪТ ХРИСТО ФОТЕВ БЕ ЯВЛЕНИЕ ЧИСТО БОЛГАРСКОЕ. ОСВЕН ТОВА ДОСТАТЪЧНО МАЩАБНО, ЧЕ ДА ПРЕСКОЧИ ЛИМИТАЦИИТЕ НА БЪЛГАРСКОТО КНИГОИЗДАВАНЕ. ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ТОВА НЕ СТАНА. ВСЕ НЯМА ПАРИ - ЗА ИЗЯВА НА НАШИТЕ ДОМОРАСЛИ ТАЛАНТИ; ВСЕ НЯМА СЕДСТВА ЗА ОБНАРОДВАНЕ НА ТЕХНИТЕ КРЕАТИВНИ ПОСТИЖЕНИЯ.

ПРЕЗ ЦЕЛИЯТ СВОЙ НАПЪЛНО БЕЗПОМОЩЕН АЛА СИЛНО ПОЕТИЧЕСКИ ЖИВОТ, ХРИСТО ФОТЕВ НЕ ПРЕСТАНА ДА СЕ БОРИ. СЪС ЗАМЪГЛЯВАНИЯТА ПРОДУЦИРАНИ ОТ ТЕЖКОКРЪВНАТА АПАРАТУРА НА ПАРТИЯ И ПРАВИТЕЛСТВО. С НЕРАЗБИРАНЕТО. С НЕЖЕЛАНИЕТО. СЪС ЗАВИСТТА. БЕЗ ДА ПРЕСТАВЯ ДА НАПОМНЯ, ДОКОЛКО МНОГО Е ЗАДЪЛЖЕН НА НАРОДНИТЕ ЧИТАЛИЩА В БУРГАСКО.

НЯКЪДЕ В НАЧАЛОТО НА ОСЕМДЕСЕТТЕ ГОДИНИ НА ОТМИНАЛИЯТ ВЕК, ТОЙ СЕ ПОЯВИ ПО СТУДЕНТСКИТЕ ПОДИУМИ НА ВАРНА-ГРАД, ПРОМОТИРАН ОТ ПРОФЕСОР Д-Р ЧАЛДЪКОВ. В РАМКИТЕ НА ПОЕТИЧЕСКИ СЪБИТИЯ ПРОВЕЖДАНИ ОТ СТУДЕНТСКИЯТ ЛИТЕРАТУРЕН КЛУБ, КОЙТО ДОКТОРЪТ РЪКОВОДЕШЕ. ДВА МНОГОЧАСОВИ РАЗГОВОРА, С ГРАЖДАНИ И СТУДЕНТИ, ЗАПИСАНИ НА МАГНЕТОФОННА ЛЕНТА. И, КАКТО ЧЕСТО СЕ СЛУЧВА С ОСОБЕНО КРИСТАЛНИТЕ НЕЩА - СА ПОГУБЕНИ НЯКАК. ТУК ПРИВЕЖДАМЕ ЕДНО СТИХОТВОРЕНИЕ ОТ НЕГОВА СТИХОСБИРКА МИЛОСТИВО ИЗДАДЕНА В ДЪЛБОКО ПАРТИЙНОТО КНИГОИЗДАТЕЛСТВО "ГЕОРГИ БАКАЛОВ" - ВАРНА.  ("Венецианска нощ", Христо Фотев, Георги Бакалов-Варна, 1989. Редактор Красимир Машев. )
Категория: Поезия
Прочетен: 1959 Коментари: 1 Гласове: 2
Последна промяна: 21.02.2012 08:35



image

© 2009 – Bogomil Kostov AVRAMOV-HEMY

 1945 – 2010.!

УПРАВЛЯЕМ ХАОС
ИЛИ
ПЕРМАНЕНТНА СВЕТОВНА ВОЙНА

от
Богомил Костов АВРАМОВ-ХЕМИ
 

АКО СЕ ВГЛЕДМЕ в състоянието на света понастоящем, прекалено лесно ще открием, че НАСТОЯЩАТА КРИЗИСНА СИТУАЦИЯ НА ФОНДОВИТЕ БОРСИ – а прекалено малко българи за сега зависят пряко от тях – е свързана с ПРИЯТЕЛСКОТО ПРИСЪСТВИЕ НА АМЕРИКАНСКИ ВОЙСКИ В ИРАК И АФГАНИСТАН. (Останалото щатско военно присъствие по света не се има пред вид в настоящето разглеждане!) На практика, тяхното придвижване е толкова сериозно затруднено, че този огромен военен контингент е всъщност замразен - прекалено надалеч от ВАШИНГТОН. Да се разчита на съвременните средства за придвижване и комуникация на такива огромни разстояние е привлекателно, но все още недостатъчно съвършено и успешно. Това прави, САЩ да не хранят надежди за спечелване на някаква предстояща война на по-широк плацдарм от настоящия. Но - изнасяйки я - по други географски ширини. Политическите и психологически проблеми са сериозни, обемни, трудно прогнозируеми. 
СВЕТОВНАТА ОБЩНОСТ СИ ПОЗВОЛЯВА ДА ПОДОЗИРА,,  че с политическата хегемония на САЩ е свършено, при учтиво-възпитан принос на РУСИЯ И СТРАНИТЕ ОТ ИЗТОЧНА ЕВРОПА. С други думи – БЛАГОДАРЕНИЕ ВЛИЯНИЕТО НА ПЕРИФЕРИАЛНИТЕ СИЛИ НА ТРАДИЦИОННО ХАОТИЧНАТА ЕВРАЗИЯ. Все по-широко - и дълбочинно - насищана с европейски ценности и структури. С БИПОЛЯРНОСТТА НА СВЕТА навярно завинаги е свършено. Налице ли е обаче така желаната ВЗАИМНОКРЕАТИВНА МНОГОФАЦЕТНОСТ? Неудържимото нахлуване цифрови технологии води до немислиимо ИЗРАВНЯВАНЕ НА ИНТЕЛЕКТУАЛНИТЕ МОЩНОСТИ. ПРИ ПОЧТИ ЕДНАКВА СКОРОСТ НА ТЯХНОТО ДИСПЕРГИРАНЕ НА ДЛЪЖ И ШИР ПО СВЕТА. Резултатът обаче, съвсем не е ДИСПЕРГИРАНЕ НА ПРАВОВ РЕД И ПОЛИТИЧЕСКИ ПОРЯДЪК, а УСТОЙЧИВО ХАОТИЗИРАНЕ РЕСПЕКТИВНО КРИМИНАЛИЗИРАНЕ НА ОБЩЕСТВОТО. Безконтролното разпространение на безусловно всички видове оръжия, отдавна е драматичен факт. Тяхното обезконтролирано приложение - полицейско ежедневие. За наред с традиционното въоръжение - под килима на международните договорености - тече масово разпространение както на ОРЪЖИЯ ЗА МАСОВО ПОРАЗЯВАНЕ, така и „НЕВИННОТО“ на пръв поглед ОРЪЖИЕ ЗА ГРАДСКА ПАРТИЗАНСКА ВОЙНА. Медиите, в стремеж към незабавни печалби, не се свенят - явно или неявно - да ги рекламират. 
ЗА НЯКОЙ НАЦИИ
ядреното оръжие е остаряла практика. То е подменено със значително по-икономичното ОРЪЖИЕ ЗА ВИСОКОТОЧНА УПОТРЕБА. Гигантските зони на тежко наднормативно радиоактивно поражение отпадат. И без това СВЕТЪТ достатъчно е замърсен радиоактивно. Но, масова защита срещу ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ все още не е известна, и в това отношение светът остава откровено масово беззащитен. Дали в това отношение е поне частично охраняем? Трудно е да бъде установено. Традиционната ядрена война все още остава една непосредствена перспектива. САЩ и СССР не си позволиха да я постигнат. ТРЕТИЯТ СВЯТ – като нищо би я наложил. Дехуманизираните полуинтелигенти – там са в критичен излишък. Експерт-съветниците на ВЕЛИКИТЕ СИЛИ са налице.
В СЪВРЕМЕННИЯТ ПОЛУПРОЗРАЧЕН СВЯТ на свръхкомуникации, теоритичните постановки са добре известни. И, не е никакъв пропаганден фалш, че уранова бомба би могло да си произведе всеки смахнат директор на математическа гимназия. Което не е безопасно, и не чак толкова по-скъпо, отколкото да си я купиш наготово. РУСИЯ, САЩ, ВЕЛИКОБРИТАНИЯ, ФРАНЦИЯ, КИТАЙ, ИНДИЯ, ПАКИСТАН, ИЗРАЕЛ, ЮАР, СЕВЕРНА КОРЕЯ, а някога се говореше и за ЮГОСЛАВИЯ, са основно подозреваеми източници на нелегални ядрени глави. Пазарът съществува. Трафикът – рядко става известен. Учените – биват пазени под стража. Всяка възможност за утечка на информация бива отстреляна овреме. За САУДИТСКА АРАБИЯ; последната от последните абсолютни монархии в света; се знае че е складирала 25-50 крилати ракети китайско производство. Със своевременно куплирани ПАКИСТАНСКИ ЯДРЕНИ ГЛАВИ. САУДИТСКА АРАБИЯ НЕ ХАРЕСВА ДА СИ ИГРАЕ. Финансирайки съвсем открито ислямски фундаменталистки терористични групировки - от ФИЛИПИНИТЕ през ТУРЦИЯ - до АЛБАНИЯ и КОСОВО. Но ПАКИСТАН е сравнително надалеч. Разработките на ИРАН в областта на ядрените технологии и копирането на СЕВЕРНОКОРЕЙСКИ ОПЕРАТИВНО-ТАКТИЧЕСКИ РАКЕТИ, вървят под неспокойно-любопитният взор на САУДИТСКАТА МОНАРХИЯ. 
СВЕТЪТ НЕ Е ЕДИНСТВЕНО ЕВРАЗИЯ.  Светът е - и АФРИКА. Неотдавна стана ясно, че НИГЕРИЯ официално се опитва да се снабди с пакистанско ядрено оръжие. Което означава, че навярно вичи е в наличност. ПАКИСТАН не престава да търгува своите ядрени технологии, по същество крадени от КИТАЙ, срещу подозрително удачните севернокорейски ракети. Нищо чудно в недалечно бъдеще ПАКИСТАН да изстреля собствен космонавт. Островните полигони за подготовка на космонавти на КИТАЙ са достатъчно наблизо. РУСИЯ отдавна не е СССР. Подготовката за ядрена война между ПАКИСТАН и ИНДИЯ върви усилено. Подир най-голямата танкова битка на столетието, когато ПАКИСТАН и ИНДИЯ загърбиха КУРСКАТА ДЪГА, нищо чудно някоя заран да осъмнем с някоя фундаменталистка ядрена война. Което означава, че ОБЩИЯТ РАДИОАКТИВЕН ФОН НА ЗЕМНОТО КЪЛБО ще нарасне върху непрогнозируеми по обем и площ критични за ЧОВЕКА ареали. Що се отнася до СЪВРЕМЕННА ГЕРМАНИЯ и ЯПОНИЯ, техният научно-производствен капацитет е извън всякакво съмнение. Досежно ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ, двете забележително технологизирани нации, едва ли са се посвенили да не си го произведат. Тези две ВЕЛИКОЛЕПНИ ВЕЛИКИ СТРАНИ активно си сътрудничеха по неговото създаване далеч преди ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА. При перспективи  за инкорпориране в домекратическият свят на една НОВА ОБЕДИНЕНА КОРЕЯ = СЕВЕРНА + ЮЖНА; а по този проблем се работи усилено; балансът по отношение на ядреното въоръжаване на света отново ще бъде сериозно преструктуриран. Предполага се, тогава ЯПОНИЯ отново да се изяви в ролята на регионален политико-военен балансьор. Разкривайки наличие на СОБСТВЕН ЯДРЕН ПОТЕНЦИАЛ. Не - едва ли има връзка с по-късните случки около ТРАГЕДИЯТА ФУКУШИМА..
ЗА РАЗЛИКА ОТ ЯДРЕНОТО ОРЪЖИЕ, химическото и биологическото оръжия са значително по-лесни за производство, и много повече достъпни. Те не изискват огромен промишлен потенциал, нито някакво особено НОУ-ХАУ. Те прекалено отдавна са на официално и неофициално въоръжение в огромен брой съвременни армиии, без да престават да бъдат притежание - и на НЕПРАВИТЕЛСТВЕНИ СУБЕКТИ. Което означава лесен достъп за приложение, от страна на нарастващите - от ден в ден - безброй терористически и криминални групировки. През март 1995., това бе доказано в ТОКИЙСКОТО МЕТРО, където японската секта „АЮМ ШРИНИКЬО“ успя да разпръсне зарин.
ТАКА ИЛИ ИНАЧЕ, светът прави разчети и сравнява по информация предоставяна от АРМИЯТА НА САЩ, често пъти учудващо точна. Още по време на ПЪРВАТА СВЕТОВНА ВОЙНА става ясно, че АМЕРИКА воюва пропорционално. Тоест до определен процент загуби на фронта. Щом този процент бъде достигнат, тя оттегля своите части – за да се завърне освежена. Но, война без загуби няма. И, повечето държави, навярно от страх от национално възмездие, дълги години крият ЦИФРИТЕ НА ИСТИНАТА от своите народи.

ДАННИ ЗА ЗАГУБИ НА САЩ ВЪВ ВОДЕНИТЕ ОТ НЕЯ ВОЙНИ ПОДИР 1945.:

КОРЕЙСКА ВОЙНА 1950-1953.: .................33 629 убити; 2806 умр; 21 невъзвръщенци!; 

ВИЕТНАМСКА ВОЙНА 1964-1973.:  ................................................................................61 430; ВОЙНА С ИРАК 1990—1991.: .................................................................................................383.;
ОПЕРАЦИЯ ЛИВАН 1982—1984
.: ..........................................................................................265.;
ОПЕРАЦИЯ ГРЕНАДА 1983
.: ....................................................................................................19.;  ОПЕРАЦИЯ ПАНАМА 1989.: ....................................................................................................23.;  ОПЕРАЦИЯ СОМАЛИЯ 1992—94.:  .......................................................................................43.;  ВОЙНА В ИРАК 20.03.2003. – 27.08.2008.: ......................................................................4150.;
ВОЙНА АФГАНИСТАН 7.10.01 – 27.08.2008.: ............................................................Над 500. .
При това, при едно преобладаващо равнище на военни технологии и логистика. В недалечно бъдеще, в съответствие с концепцията за МРЕЖОВОЦЕНТРОВА ВОЙНА, САЩ ще притежават ЕДИНЕН РАЗУЗНАВАТЕЛНО-УДАРЕН ЦЕНТЪР за комплексно водене на война във всяка една точка на земната повърхност. При това – с изключителна точност. С приложение на безпилотни самолети, наземни роботи, и напълно компютеризирани военни поделения и войници. 
В УСЛОВИЯ НА ПРЕДНАМЕРЕН НАЦИОНАЛЕН РАЗПАД, и тенденция към КОАГУЛАТИВНИ СВРЪХДЪРЖАВНИ СТРУКТУРИ, самоотбранителната способност на МАТИ БОЛГАРИЯ ВСЕВЕЧНА е под всякаква аналитична критика. Участието й в ЧУЖДИ ВОЙНИ ДАЛЕЧ ЗАД ГРАНИЦА е основно тренинг-репрезентативно, и носи възможности за ПОРЕДЕН ПЕТВЕКОВЕН НАЦИОНАЛНО-ПОЛИТИЧЕСКИ КРАХ. Струва прекалено скъпо на държавния бюджет; яде пенсионни и всякакви фондове; води към финансово-организационна хаотизация на прекалено набъбнал държавен апарат, генерира вътрешен морално-финансов кризис, води към дефицит на ресурси – критично необходими за местни управленски решения. Несъмнено ДЪРЖАВНАТА ЕДИНИЦА НОВО-БЪЛГАРИЯ, продукт на ДОГОВОРЕНОСТ НА ВЕЛИКИТЕ СИЛИ, не може да не следва ТЕХНИ ВНУШЕНИЯ И ПРЕДНАЧЕРТАНИЯ. И, тъй като историята доказва, че това е неизбежно, особено в епоха на мащабен регионализъм, възниква въпрос: доколко – и в какви граници. Защото напълно е възможно, управляемият хаотизъм на съвременният свят, да рухне най-банално върху нас.
 

THE END/16.03.2009/13:56 pm
08.09.2011/19:00 pm


 

 
Категория: Политика
Прочетен: 773 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 24.10.2011 14:47
imageimage 
Категория: Регионални
Прочетен: 1218 Коментари: 2 Гласове: 0
Последна промяна: 06.09.2011 18:36
image

18.
МЕДЕНКИ “
ХРУС - ХРУС
 

ВЗЕМИ: 

 

 

 

1/2 чаена чаша чисто масло или маргарин;

 

 

 

1/2 чаена чаша мед;

 

 

 

1-3/4 чаени чаши брашно;

 

 

 

1 чаена лъжица сода бикарбонат;

1/2 чаена лъжица канела; 

 

 

 

1/4 чаена лъжица ситно смлян карамфил;

1/3 чаена чаша пшенични кълнове.

 

 

 

СЕГА:

Превърни в крем маслото и меда. Разбъркай заедно брашно, сода и подправки. Размеси ги със житните кълнове. Комбинирай сухи ингредиенти с кремираната смес. Всичко това изстуди за около час във фризер. Разстели го върху леко набрашнена дъска до дебелина 3.2 мм. Нарежи на парчета и оформи. Изпечи го върху намаслени листа хартия в пещ при 177° по Целзий за 8 - 10 минути. Изстуди го в хладилник, после го настели със захар на прах, или с каквотонамериш за добре.

ПРИГОТВИЛ СИ 12 БОЖЕСТВЕНИ ХРУПКАВИ МЕДЕНИ КИФЛИЧКИ!
29

 

 
Категория: Рецепти
Прочетен: 800 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 24.09.2011 10:13
image

01.

МЕДЕН КЕЙК С ФУРМИ

За да приготвиш меден кейк с фурми е необходимо освен всичко останало, да ти се хапва нещо особено вкусно. Най-напред подсигури фурми. Мед лесно се намира.

ВЗЕМИ:

2/3 чаена чаша растителна мазнина – олио;

3/4 чаени чаши кафява захар за сладки;

3 пресни яйца от кокошка;

3/4 чаена чаша  мед;

1 пакет с 225 грама сухи фурми. Извади костилките. Нарежи на ситно;

2 чаени лъжици настъргана портокалова кора, (по желание);

3-1/3 чаена чаша пресято бяло брашно;

2-1/4 чаена лъжица бакпулвер;

3/4 чаена лъжица сода бикарбонат;

1/2 чаена лъжица сол;

1-1/2 чаена лъжица канела на прах;

3/4 чаени лъжици мускатово орехче на прах;

1/2 чаена чаша портокалов сок. 

СЕГА:

                Разбъркай заедно маслото и захарта. Разбий до състояние на крем. Добави яйцата едно по едно.  Добре разбий подир всяко добавено яйце. Прибавяй по малко мед, като го разбъркваш изключително добре с фурмите и портокаловите настъргани корички. Размеси, пресей и прибави едновременно брашното, бакпулвера, содата бикарбонат, солта и подправките. Разбъркай ги до консистенция на крем заедно с портокаловия сок.

НАКРАЯ:

                Налей тази вълшебна смес в ламаринена тавичка. Изпечи съдържанието на бавен огън за около 1 час и 15 минути време при температура 177° по Целзий.

ПРЕДИ ДА КОНСУМИРАШ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ОХЛАДИ!

10

 
Категория: Рецепти
Прочетен: 952 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 24.09.2011 10:14
Търсене

За този блог
Автор: godlieb
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 2359958
Постинги: 1414
Коментари: 659
Гласове: 1051
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Септември, 2011  >>
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930