Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Personal Collection of Personal and Friendly Crtical Path Creations ...
Автор: godlieb Категория: Лайфстайл
Прочетен: 2372532 Постинги: 1414 Коментари: 659
Постинги в блога от 28.09.2011 г.
  • image

 

 

 

© (1998-2011) Bogomil Kosstov AVRAMOV-HEMY

 

ЕКОЛОГИЯТА – КАТО БИЗНЕС

от

Богомил Костов АВРАМОВ РУСЕВ - ХЕМИ 

ЕКОЛОГИЯТА Е ОПАСНО ЗАНЯТИЕ. Никога не знаеш – от къде ще фукне някой – че да те зарита. В името на демократическата либерализация на обществото. Така е междувпрочем - и с публицистиката. Но – и с какво ли не. Без да съществува узаконена цензура самозваните цензури са безчет. За частният изследовател - никаква алтернатива. Освен т.н. „Самиздат“. Задължително с главна буква.
ЕДНА ПОДОБНА КНИГА-САМОИЗДАТ, (“Умреть море – умрем мы!“), с автор-компилатор Алла ШЕВЧУК, представя засуканите брократически прийоми на постоталитарна УКРАЙНА. Безпристрастно, с възможно най-кратък коментар, цитирайки точ-в-точ официални документи, този едва ли не капитален труд осветлява една съвременна епопея. Преди десетина години, на широко разрекламираната среща-симпозиум „ЕКОЛОГИЧЕСКИ ПРОБЛЕМИ НА ЕКСПЛОАТАЦИЯТА ПРОИЗВОД-СТВОТО И ТРАНСПОРТА НА НЕФТ И ГАЗ В - И ПРЕЗ ЧЕРНО МОРЕ“, (5-8-МАЙ-1998.!), на Алла ШЕВЧУК дори не бе предоставена думата. В замяна на това форумът, провеждан от слабоизвестна „независима гражданска организация“, предпочете да даде дума на представители на безброй държавни институции.
АКО СЕ ДОБЕРЕМ ДО СТРАНИЦИТЕ ТАЗИ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО РЯДКА КНИГА, бихме установили, че нито ЧЕРНО МОРЕ е достатъчно обширно, нито ОДЕСА е прекалено надалеч. Докато апетитите на транснационалните концерни, атакуващи управленският апарат на най-високо равнище в ареала на СЕВЕРНИЯТ МЕДИТЕРАН, т.е. на ЧЕРНО МОРЕ, са доказано безкрайни ТОЗИ 320 СТРАНИЧЕН ТРУД прекалено хладно проследява верижна поредица от събития, свързани с проблема за АБИОТИЧЕН ИМПАКТ В ЕКОЛОГИЯТА НА ОДЕСА – В ЕКОЛОГИЯТА НА УКРАЙНА – В ЕКОЛОГИЯТА НА ЧЕРНО МОРЕ, В КРАЙНА СМЕТКА – В ЕКОЛОГИЯТА НА МАТИ БОЛГАРИЯ ВСЕВЕЧНА. Гражданско-правни документи и събития от периода 1992-1997., своевременно напомнящи, че подобни събития предстоят и назряват - и по нас. Без съмнение предложеният от ИРАНСКА СТРАНА перспективен нефтопреработвателен завод за ситуиране край Варна напомня древната истина, че всичко ново е не толкова добре забравено старо. Че производствените мощности на ЛУКОЙЛ БЪЛГАРИЯ край Бургас, са прекалено остарели. Че лошият ремонт и небрежна техническа подръжка, характерни за този апендикс на БАЛКАНСКИЯТ ПОЛУОСТРОВ, отдавна напомнят за това. Че нищожният капацитет на завода край БУРГАС, е в разрез с неумолимо нарастващият по обем, и нищожен по качество автомобилен парк на страната.

ПОДИР ИНЦИДЕНТА „ЧЕРНОБИЛ“, който столетия ще напомня за себе си, значението на гражданските движения на БАЛКАНИТЕ и по БЪЛГАРСКОТО ПРИЧЕРНОМОРИЕ, така и не втаса. В ОДЕСА, където натискът за строеж на подобен завод бива толериран от руска страна, случаят налага друго. Цели се разширение на ОДЕСКИЯТ НЕФТОПРЕРАБОТВАТЕЛЕН ЗАВОД. Чийто капацитет от 4 000 000 тона годишно; лишен от особени природащитни мероприятия; върви към 12 000 000 тона годишно. Държавни експерти считат, че и това е недостатъчно. Предлага се изграждане на нов НЕФТОПРЕРАБОТВАТЕЛЕН КОМПЛЕКС с капацитет 40 000 000 тона годишна преработвателна мощност. От местната управа, на търговско-туристическият мегаполис, се искат поне 240 хектара полезна площ. Която в бъдеще би могла да подсигури преработка на до 54 600 000 тона суров нефт годишно. Одеската инспекция по охрана на Черно Море вече е направила прави плаха забележка, че акваторията би била натоварена прекалено тежко. Никой не е обърнал внимание на тези първични позивни. Одеските власти предлагат участък в района на ПОРТ ЮЖНИЙ. Започва мъчително придвижване на преписки през старомодния апарат на общинската и областна администрации. Докато достигне Отдел „АРХИТЕКТУРА И БЛАГОУСТРОЙСТВО“ в управлението на ОДЕСКА ОБЛАСТ, заданието за проектиране нараства от 40/10 на 60/20: ПРИ ПРИЕМ 60 000 000 ТОНА СУРОВА НЕФТ - ЕКСПОРТ 20 000 000 ТОНА ПРЕРАБОТЕНИ НЕФТОТОВАРИ ГОДИШНО. Срокът на изпълнение на проекта е 1993.. Дали поради засилване на гражданските движения, или поради разум и квалификация на остатъчни „комунистически“ кадри - това не се случва.
КОГАТО ПРОБЛЕМЪТ СЕ ЗАДЪЛБОЧАВА, нешата стигат до експерти от филиала на ИНСТИТУТ ЗА ЮЖНИТЕ МОРЕТА на АН на УКРАЙНА. ТРИНАДЕСЕТ КРУПНИ ИМЕНА ДАВАТ ОТРИЦАТЕЛНА ОЦЕНКА НА ПРОЕКТА. Не само защото ОДЕСА е курортна зона, не само защото и без това си има нефтоналивен терминал. Процесите на самопречистване на водата в акваторията на залива отдавна са далеч под допустим минимум. Освен това ДНЕПЪР и ЮЖЕН БУГ тежко натоварват ЧЕРНО МОРЕ с нефтени деривати и отпадни смеси. В доавък, срещу проекта се обявяват още осем научни и административни инстанции.
 

ТОВА Е ВРЕМЕ, когато украинските геолози отхвърлят схоластиката на преж-ната правителствена опека. Те са открили в КАРПАТИТЕ в района на ЖУКОТИНО и ЛИМНО значителни запаси от нефт и природен газ. Време, когато на най-високо правителствено равнище биват обсъждани проблеми, за закриване на опасни за екологията на региона производства. ОДЕСКИЯТ ФИЛИАЛ НА ИНСТИТУТА ПО БИОЛОГИЯ НА ЮЖНИТЕ МОРЕТА декларира, (05.0.1995.!), че действащите производ-ствени мощности на ПОРТ ЮЖНИЙ изхвърлят в атмосферата 5 000 000 тона замърсяващи вещества, в т.ч. 500 000 тона амоняк, докато в морето попадат 2.36 милиона кубически метра общи отпадни вещества. Въпреки това, кабинетът на министритне на УКРАЙНА взема крайно решение (15.02.1993.!). Такъв комбинат ще се построи. Търси се изход от енергийната зависимост от НОВА РУСИЯ, но как се види понастоящем – това едва ли е възможно. ОДЕСКИЯТ СОЦИАЛНО-ЕКОЛОГИЧЕСКИ СЪЮЗ подир заседание на изявени експерти, (01.03.1993.!), излиза със собствено становище (05.03.1993.!), където в раздел 07. се обръща особено внимание върху:

 

ИНТЕРЕСИТЕ ЗА ОХРАНА НА ОКОЛНАТА СРЕДА

В РУМЪНИЯ, бЪЛГАРИЯ, ТУРЦИЯ, РУСИЯ И ГРУЗИЯ.“
 

Заключението бива подписано от седем доктори на науките, 13 кандидати на науките, и 11 представители на обществени организации, между които представител и на РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ. Пресата си позолява да надига глас.
 

 

ВЕЧЕРНАЯ ОДЕССА“ - 10.03.1993.

 

““... В УСЛОВИЯ НА РЯЗКА ДЕГРАДАЦИЯ НА ЕКОСИСТЕМАТА НА ЧЕРНО МОРЕ, КОГАТО Е ПОСТАВЕН ПРОБЛЕМЪТ ЗА НЕГОВОТО СПАСЯВАНЕ НА ПРАВИТЕЛСТВЕНО РАВНИЩЕ, СТРОИТЕЛСТВОТО НА МОЩЕН НЕФТОПРЕРАБОТВАТЕЛЕН КОМПЛЕКС ПРОСТО СЕ ЯВЯВА АМОРАЛНО.“““

 

Д-р Р. Крижановски, икономист

 

ВЕЧЕРНАЯ ОДЕССА“ 23.03.1993.

 

„““... ПРИ 50% ПРОДУКЦИЯ ОСТАВАТ 100% ВРЕДНИ ОСТАТЪЦИ И СТОЧНИ ВОДИ“.“““

 

Ан Буханин, инженер

СОЦИОЛОГИЧЕСКИЯТ ИНФОРМАЦИОННО-ИЗСЛЕДОВАТЕЛСКИ ЦЕНТЪР „ПУЛС“ извършва допитване „ЛИЦЕ-В-ЛИЦЕ“ до 600 случайни избранници: ЗА – 24%; ПРОТИВ – 65%; БЕЗ СТАНОВИЩЕ – 11%. Независимо, че проектът продължава да върви към първа копка, един самоконструирал се ЕКСПЕРТЕН СЪВЕТ от 36 човека, между които девет доктори на науките, 19 кандидати на науките, 8 специалисти с висше образование, 18 представители на обществени организации, между които к.д.пл. Николай СИМЕОНОВ, по онова време началник ДИК-Варна, и яростен природозащитник, подписват и напълно отричат този опасен за екологията строеж. Пресата налучква източниците на средства: „ ... ОБЯВЯВА СЕ ВЕЧЕ ГРЪЦКА ФИРМА КОЯТО ИСКА ДА ПОСТРОИ СЪС СОБСТВЕНИ СРЕДСТВА НЕФТОПРЕРАБОТВАТЕЛНИЯТ ЗАВОД.“
 

ИЗВЕСТНО Е, че успоредно на тази трескава дейност, през общините по СЕВЕРНОТО БЪЛГАРСКО ПРИЧЕРНОМОРИЕ, тихомълком преминава ВЪЛНА ОТ ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА СТРОЕЖ НА НЕФТОНАЛИВЕН ТЕРМИНАЛ, задействани от страна на МЕЖДУНАРОДНА ТЪРГОВСКА КООПЕРАЦИЯ-СОФИЯ“; представяна от скромна съпружеска двойка столичани на средна възраст – г-н и г-жа В.
 

ПОЛИТИЧЕСКАТА ЕКВИЛИБРИСТИКА В БРАТСКА ОДЕСА успява. ТИД ЗА СТРОИТЕЛСТВОТО НА НЕФТОПРЕРАБОТВАТЕЛЕН КОМБИНАТ, в района на ПОРТ ЮЖНИЙ, С МОЩНОСТ 60 000 000 ТОНА СУРОВ НЕФТ ГОДИШНО, бива подписан под натиск на столицата КИЕВ.
 

ОСОБЕНОСТИ ВМЕСТО ЗАКЛЮЧЕНИЕ: Подписалите проекта заминават на дългосрочна командировка в САЩ. Вицепремиера подава оставка.

 

  THE END
   1998-2011
  Hemy VARNALIS


 

 
Категория: Бизнес
Прочетен: 906 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 15.09.2014 18:14
Търсене

За този блог
Автор: godlieb
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 2372532
Постинги: 1414
Коментари: 659
Гласове: 1051
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Септември, 2011  >>
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930