Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.09.2012 22:45 - IN MEMORIAM, DIMITAR VOEV, includings, Hemy VARNALIS
Автор: godlieb Категория: Музика   
Прочетен: 9179 Коментари: 9 Гласове:
5

Последна промяна: 30.03.2013 11:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image 

ЗНАЕ ЛИ НОВАТА ГЕНЕРАЦИЯ
КОЙ Е
МИТКО ВОЕВ?

07.09.2012 00:33;

(eXTRACT-
24 Часа)

1319;
1

ИВАЙЛО ДЕМИДОВ

 

 

Преди 8 дни едно дребно събитие раздвижи заспалия летен ритъм на столицата - няколко трамвайни спирки в центъра бяха облепени със статия в “168 часа”. В нея писателят Елин Рахнев предлага някоя спирка да носи името на Митко Воев. Текстът е емоционален, с красиви думи и тези, които са развявали коси по концертите на “Контрол”, “Ера”, “Нова генерация”, са си спомнили кой е Воев. Поетът е съосновател на групата с най-смислените текстове - “Нова генерация”. Негови са стиховете и на “Кукла” на “Атлас”. Пише ги на 18 години. По-младите обаче са подминали разлепените листове. Да започнем с най-зловещото, което би привлякло интереса на генерацията на “Хари Потър” и “Здрач”.

КЛУБ 27

Една от най-обаятелните градски легенди се основава на съвпадението, че много от най-известните световни музиканти умират млади, и то именно на 27 г. Връстници на Димитър Воев в смъртта са Джанис Джоплин, Кърт Кобейн, Джим Морисън и съвсем прясно отишлата си Ейми Уайнхаус. Разликата е, че повечето са се споминали след злоупотреба с алкохол и наркотици. При Митко Воев случаят е друг – рак! Според неговите приятели той изобщо не е посягал към дрога. Цигарен дим не обичал и почти не пиел. На 5 септември се навършиха 20 г. от кончината му. Мнозина приписват ранната смърт на Воев на аварията в Чернобил. Вероятно всеки българин от така нареченото “чернобилско поколение” ще може да си спомни за приятел или познат, покосен в младежка възраст от някакъв вид тумор. Раз, два, три, ла, ла, ла,/ раз, два, три, тя ми намига,/ виждам всъщност/ нейното име е "смърт". “Черно танго” съвсем не е единствената му песен, в която се говори за смъртта.

“Излязъл на разходка,/ аз виждам своя некролог./ Ех, какво да направя,/ дяволът заби в мен своя рог”, казва той в песента “Нова генерация завинаги”.

Митко Воев оставя младата си жена - фотографката и музикантка Нели Недева-Воева, с две момиченца на ръце - бебето Димитра и Магдалена, която по това време е на 2 г. и половина.

Митко беше на 24 г., когато се оженихме. На 23 - когато се запознахме”, споделя Нели пред камера в едно от малкото си интервюта. По разкази на майка му и баба му Митко е бил особено дете - спокойно, наблюдателно, с часове можел да си играе с едно нещо, без да се отегчава. Имал колекция от пеперуди. Събирал и пластмасови индианци. Бил послушен и отговорен, затова съседките на улица “Иван Вазов” в София спокойно му поверявали рожбите си. Бил и много срамежлив - като малък от срам дори не поздравявал възрастните.

 

Красив като момиче

Още един детайл - мислели го за момиче. Имал толкова дълги и извити мигли, че опирали в очилата му. В детството носел очила за далекогледство и астигматизъм, но в пубертета зрението му се оправило. Много четял от малък. В прогимназията бил отличник. Воев и китаристът Кристиян Костов, с когото през 1980 г. създават първата си група “Парадокс”, били съученици. Бащата на Воев, който е инженер, направил първите им инструменти – баскитара за сина си и синтезатор с клавиатура от акордеон.

 

Китарата на АВВА

Беше с петолъчка, като китарата на ABBA - казва майка му пред newgeneration-forever.net. - И Кристиян се запали, но той си я направи сам. А на Митко му я направи баща му - беше електрическа.” След престижната Седма гимназия Воев, Кирил Манчев (барабанист на “Нова генерация” и “Ревю”) и Крис са съученици в Трета сменна гимназия. Кристиян и Митко първо се записват в Техникума за обществено хранене, защото чули, че там държат учениците по-свободно и им позволяват по-дълги коси. Трета сменна е в същата сграда и Воев и Костов още след първата година зарязват готварството и се прехвърлят в училището с най-лоша слава в София.

 

Психиатрия, за да отърват казармата


 

За да не влезе в казармата, компанията минава през психиатрични клиники. “Там те тъпчеха с всякакви хапчета, докато откачиш - разказва Крис в интервю години след това. - Спомням си как ходихме на свиждане на Митко и той се оплакваше, че ставите му скърцат. Киро Манчев пък беше получил като бонус и 7 електрошока, та съвсем не знаеше къде е. Твърдеше, че не иска да свири, а ще става психиатър.” Кристиян обаче влязъл войник и това сложило край на “Парадокс”. Тогава Воев, Васил Гюров (басист и лидер на “Ревю”) и Кирил Манчев правят легендарната постпънк група “Кале”. Първата им сценична изява е и последна. “Кале” са избрани да участват в първия софийски рок фест в Летния театър на 15 май 1987 г. Воев излиза на сцената силно гримиран. По средата на третото парче “Епитаф на Кале” притеснените от смелите текстове организатори дърпат шалтера малко след като Воев е изпял “светът е нещо, о, любима, над което аз пикая”. Реакцията на тълпата е истерична. Димитър казва: “Писъците на публиката заглушаваха дори микрофоните.” От “Кале” се раждат две групи: “Ревю” и “Вход Б”, която скоро става “Нова генерация”. През 1988 г., в най-стабилния си състав (Димитър Воев, Кристиян Костов, Михаил Пешев и Алина Трингова, вокали), групата изнася концерти в страната. През 1989 г. “Нова генерация” дебютира в студио с първата грамофонна плоча от поредицата BG Rock, която дели с "Контрол".

 

След 10 ноември

Мишо и Крис искат да напуснат България. Предложили и на Митко, но той казал: “Не мога, чакаме бебе. Вземете Киро или Васо и тръгвайте.” Мишо, Киро и Крис заминават за Канада, Васо отива в Германия, а скоро и Алина отпътува за Монреал. С брат си Симеон Воев (китара), Екатерина Атанасова (клавир и вокали) и с барабаниста Георги Стоилов възраждат групата. Издават албума “Нова генерация Forever” (1991) и свирят на няколко митинга на СДС. Все пак Воев не се заслепява от ентусиазъм след промените. В едно интервю е скептичен: “Управляват ни все същите хора. Имам предвид Луканов, Лилов и такива. Те трябваше да си отидат, за да повярвам. Но те няма да си отидат.” Малко преди смъртта му групата записва демото “Отвъд смъртта”. Издаден посмъртно, това е последният, най-мрачен и безнадежден албум на “Нова генерация”.

 

Всичко започна с гърлото”,

спомня си майката. Ходихме на последния концерт зад опашката на Коня и след него Митко се оплака: “Болен съм! Нещо главата ме боли, гърлото...” Ако го бяха оперирали по-рано... Цял месец му правиха всичко друго. Главата го боли, а те казаха, че бил бял дроб, та бъбреци. Съвсем други работи правят, а не да му видят главата на скенер. А туморът е растял с дни.” Е, това са неща отпреди 20 г. Песните на Митко Воев, оригиналната му образна поезия все така вълнуват. Вероятно и някои от прочелите статията на Елин Рахнев “Следваща спирка “Воев”, докато са чакали трамвая.

 

Воцек и Чугра”

В началото на 80-те г. на ХХ век Воев участва и в един друг проект, освен “Кале”.

Любима за всички фенове си остава “Воцек и Чугра”. Групата се създава от Димитър Воев (бас, вокал, програминг), Чугра (клавир, вокал) и Георги Маринов-Геша (китара) през 1985 г. До 1993-а записват девет албума в домашното си студио. От тях най-известни са “Соня и сала” (1987) и “Бергология” (1992).

През 1981 г. Георги Маринов и Пенчо Попов са студенти по медицина, които се събират да свирят импровизации и класически пиеси с две акустични китари. През 1984 г. Димитър Воев и Георги Маринов започват да свирят джаз като дует (бас и китара) под името “Воцек” (по операта на Албан Берг). Тримата се събират в апартамента на Пенчо Попов, на когото започват да викат Чугра, и записват песни в неговия апартамент. Първата е “Корени бесни ласкаво стенат”. За съжаление тази касетка се загубва. От този момент започват да записват “албуми” върху п разните касети, с коио разполагат в момента. Колкото е дълга касетката - толкова е и албумът. С времето записите, които започват на шега, стават по-сериозни и за отделните албуми се прави някакъв предварителен план, който определя общата тема на парчетата.

image
 

Това ли е света от теб мечтан

живота ти да мине в чакане

и някой да те пререди без свян

а ти да псуваш в отчаяние

Държан от обстоятелствата в ШАХ

и унижаван от живота днеска

душата ти е загрубяла знай

това е непростима грешка

Това ли е животът ни сега

това ли е реалноста

това е някаква шега

украсена със лъжа

Но как да бъдеш гладен и добър

Това е сложната дилема

която няма как да се реши

с математична теорема

И констатираш с мрачна безнадежност

че само на опашката за Смърт

мълчиш когато някой те прережда

и даже ти му сторваш път

без шанс и някаква надежда.

 

image 

Следваща спирка "Воев"
05.09.2012 15:24;
EXTRACT-
168 часа
1
ЕЛИН РАХНЕВ

Преди двайсет години горе се качи Димитър Воев - поет, музикант, лидер на Нова генерация. Воев си тръгна на 27 години, точно толкова, на колкото отлетяха Джим Морисън и Кърт Кобейн. Всички Те - мъдреци, философи, импресионисти на своето време. Изтичали до финала на един дъх. И всеки по свой начин дал специална диагноза за живота. И всеки от тях променил поне с една частица света и облагородил почвата и небето. Воев и Те ги обединява чувството, че човек може да сънува, без да спи, че тарикатите винаги ще бъдат повече, че горе банковата сметка няма значение, че човек живее заради послания и каузи, че в сърцето и в сълзата не може да има силикон. Поезията на Воев е от най-истинските неща в българската и световна литература. Но престъпно непозната у нас. Вероятно удобно непозната, защото очертава хоризонти по-далечни от прането на съседката. Поезия, която няма как да влезе в обедното меню на бизнес дейците. Вероятно поради липса на любопитство или поради липса на време. Или поради небрежност. Което е хем странно - хем нелепо. Със стиховете му никога не са се занимавали критици, литературни историци, университетски преподаватели. Те могат да изпишат килограми мастило за мимолетни литературни халтури, за страници, които забравяш на мига. Поезията му я няма в учебник, не е обнародвана никъде, липсва в книжарниците. Книжарниците са с напукани витрини от наследници на Коелю и Букай. А човека, който написа:
 

 

"Красив роман е любовта,

 

но знам, че да четеш, ти мразиш.

 

Сложи си черни очила

 

и съвестта си ще запазиш."


 

го няма. Единствено шепа съмишленици разпространяват и пропагандират метафорите му в мрежата, продължават да се вълнуват от каузите му, нещо правят, за да не остане всичко в прахта. Правят го и с пълното убеждение, че личности като Димитър Воев не се раждат всеки ден. А вероятно и това е техният протест срещу ларгото на деня, срещу официално облечените в анцуг граждани. Не трябва повече фигура като Воев да стои само в душите на шепата хора. Не е честно! Воев е световен! Той е там до Морисън и Кобейн. Както Те и той беше пръв в много неща. Пръв извика срещу анцуг културата, срещу бъдещата чалга индустрия, срещу москвич - мисленето. Неща, които днес ни пречат да кажем, че сме в нормалния свят. Че душите ни не са се превърнали в свинска флейка, че мечтите ни не започват и не свършват в някоя фитнес зала. Че в живота от време на време имаш нужда да полетиш и да се слееш с дъха на пеперудите. Минаха двайсет години. Ако табелите на улиците и площадите вече са заети от знайни и незнайни имена, нека поне една спирка на трамвай носи името Воев.

image
image 

Г Е  Е Р А Ц И Я    В О Е В
ИЛИ
НИКОЙ НЯМА ПАТЕНТ ВЪРХУ ИСТИНАТА
от
Богомил Костов АВРАМОВ РУСЕВ-ХЕМИ

 
ТЕЗИ ДНИ, НАШАТА ПИШМАН-ДЕМОКРАТИЧЕСКА ПРЕСА, МЕЖДУ ДВЕ ЧАЛГА-ВЪЗДИШКИ И ТРИ КОКОН-КЪЛЧЕНИЯ СИ ПОЗВОЛИ - ОТ НЕМАЙ-КЪДЕ - ДА ПРОЛАЕ ЕДНО СТРАННО БАЛКАНДЖИЙСКО ИМЕ. НАПОМНЯЩО НА МАЛЦИНА ЕНТУСИАСТИ, ЧЕ ДЕМОКРАЦИЯТА НЕ Е ВНОСНА СТОКА. ЧЕ Е ХАРАКТЕРЕН РЕЗУЛТАТ НА БОРБА ЗА ИГНОРИРАНЕ НА ТЪПНЯШКИ ПСЕВДОИНТЕЛЕКТУАЛНИ ВЪЗБРАНИ, ЧЕ ОРГАНИЧЕСКИ КОРЕНИ В МАТИ БОЛГАРИЯ ВСЕВЕЧНАЯ. И, ЧЕ, ДОКАТО ВЛАСТТА ПРОДЪЛЖАВА ДА СЕРВИЛНИЧИ С НАШАТА РОДНА СИ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ЕВРОПЕИЗИРАНА МЛАДЕЖ, ДАНО Я ФЪСНЕ ЗАД ГРАНИЦА, (ПРАВИ ЩО ЩЕШ – САМО НЕ СЕ ПИШИ БЕЗРАБОТЕН!), НЕЩАТА ПРОДЪЛЖАВАТ ДА РАБОТЯТ ПРОТИВ УСТОИТЕ НА СЪВРЕМЕННАТА БЪЛГАРСКА БАЛКАНСКАЯ ДЕМОКРАЦИЯ. ДОКАЗВАЙКИ ВСИНЦАМУ, ЧЕ ПРИ ЛИПСА НА ПЪТЕВОДНА ЗВЕЗДА – ПАТРИОТИЗМЪТ НИКАКЪВ ГО НЯМА! ОКАЗВА СЕ, МЛАДЕЖТА СЕ Е УСЕТИЛА ОБРЕЧЕНА И ОКОНЧАТЕЛНО ПРЕДАДЕНА, ИМЕННО ОТ ГЕНЕРАЦИЯТА НА СТАРЦИ КАТО НАС. УЙДИСАЛИ ПОД ПОЛИТИЧЕСКИ НАТИСК НА АКЪЛА НА ЕКСПЕРТИТЕ НА ТОДОРА ЖИВКОВА, ЧЕ БИХМЕ МОГЛИ ДА БЪДЕМ АГРАРНО-ПРОМИШЛЕНО-КУРОРТНА СТРАНА - И ОЩЕ ЩО ЛИ НЕ - ПОД СЪВЕТСКИ ЧАДЪР. НЕЗАВИСИМО ОТ ЧЕРНОБИЛ. И – ЧЕ – ЗА ДА ТВОРИ ПЪЛНОЦЕННО БЪЛГАРСКИЯТ ИНТЕЛЕКТУАЛЕН ЕЛИТ, ОСВЕН ДА ГЛАДУВА, СЛЕДВА ДА БЪДЕ СЕЛЕКТИРАН ПО ИВАНБАШЕВСКИ КОМСОМОЛСКИ МОДЕЛ – НА СТАРИ И НА МЛАДИ. ПРИНЦИП ТАКА УСТОЙЧИВО НАЯХАН ОТ СЪВРЕМЕННИТЕ НОВОБОГАТАШИ, ЧЕ МИНЕШ ЛИ ЧЕТИРИДЕСЕТАКА – ПО-ДОБРЕ СЕ ОТПИШИ. ЖИВИТЕ И МЪРТВИ ПРИМЕРИ НЕ СА МАЛКО. НЕЗАВИСИМО ОТ ПРЕДПЛАТЕНАТА РАЗСЕЯНОСТ НА МЕДИИТЕ. ТРУДНО ПОЯВИЛОТО СЕ ПО СТРАНИЦИТЕ НА „24 ЧАСА“ И „168-ЧАСА“, А НАВЯРНО И ПО ДРУГИ НЮСПАЙПЪРИ ИМЕ, БЕ НА САМОУКИЯ МУЗИКАНТ, ПЕВЕЦ, МОДЕРЕН ЛИ МОДЕРЕН ПОЕТ И БАРД, ПОКОЙНИЯТ ДИМИТЪР ВОЕВ. СВЕТЛАЯ ПАМЯТ!image

ИМЕТО НА ДИМИТЪР ВОЕВ ЗАЗВУЧАВА В КРАЯТ НА ОСЕМДЕСЕТТЕ ГОДИНИ НА ДВАДЕСЕТИ ВЕК, А ЛИЦЕТО МУ СЕ МЯРВА ЗА КРАТКО ПО ТЕЛЕВИЗИОННИТЕ ЕКРАНИ. ПОРАЗЯВАЩО ЛИЦЕ НА САМООБРЕЧЕН АУТСАЙДЕР. САМОТЕН МУЗИКАЛЕН ЛУНАТИК. СВОЕОБРАЗЕН ПАТРИОТ НЕ ДРАСНАЛ НА ЗАПАД. БЛЕСТЯЩ НЕАКАДЕМИЧЕН ПОЕТ; ВСРЕД РАЗГОЛЕНИ МОНАХИНИ; ЧУДЕЩ СЕ - КАКВА ДА Я ЗАХВАНЕ. НЕ МОГА ДА НЕ СЕ СЪГЛАСЯ С ЕДИН БЛИЗЪК, ЧЕ ИМЕТО ДИМИТЪР ВОЕВ И ДНЕС СМУЩАВА СЪНИЩАТА НА МНОЗИНА. ОСВЕН НА ОНЕЗИ, ЗА КОИТО ТОВА ВНЕЗАПНО РАЗЦЪФНАЛО СТОЛИЧНО БУНТАРСКО ЦВЕТЕ, СЕ ОКАЗА С ПРЕКАЛЕНО СИЛЕН АРОМАТ, ТА ПОЖЕЛАХА - И - ПРЕМАХНАХА ГО! ДАЛИ Н ИЗБЪРЗАХА!?!image НЕЗНАЧИТЕЛНИЯ ДОКУМЕНТАЛЕН МАТЕРИАЛ ОТ ОНОВА ВРЕМЕ НА ВРЕМЕНАТА ГОВОРИ ПЕСТЕЛИВО, НО ДОРИ ПРИМИТИВНО СДЕЛАНИТЕ ЗАПИСИ ЗВУЧЪТ ЧИСТО, РИТМИЧНО И АВТЕНТИЧНО. ЗРЕЕ И ЦЪФТИ ОРИГИНАЛЕН БЪЛГАРСКИ РОК-БАЛАДИЧЕН СТИЛ, НА КОЙТО Кати КОВАЧ БЪРЗА ДА ЗАВИДИ. ПО ТОВА ВРЕМЕ ЕДИНСТВЕНО НА УНГАРИЯ Е ПОЗВОЛЕНО ДА РОКЯСВА МАСОВО. В ОСТАНАЛИТЕ СТРАНИ ПАРТИЯТА ПОДДЪРЖА ПО ЕДИН-ДВА СЪСТАВА, КОЛКОТО ДА Й ПЛАКНАТ ЛИЦЕТО ПРЕД СВЕТА. ОКАЗВА СЕ МУЗИКАЛРНАТА ЗАРАЗА Е ПО-ВСЕОБХВАТНА, И ОТ СПИН. В ПОЛША РОКЪТ ИЗБИВА НА РИЦАРСТВО И ПАТРИОТИЗЪМ. ЗНАЕМ ДО КЪДЕ ДОВЕДЕ НЕЩАТА. СЧИТА ЧЕ, ЧЕ В СТОЛИЧНИТЕ СРЕДНИ УЧИЛИЩА РОК-БАНДИ НЕ БИВА ДА СЕ ДОПУСКАТ. И, ДИМИТЪР ВОЕВ С ПРИЯТЕЛИ СЕ МЕСТИ ОТ ЕЛИТНА ГИМНАЗИЯ, В ПРЕДПОЛАГАЕМО ПО-ТОЛЕРАНТНО УЧИЛИЩЕ. ДОКАТО ИДВА ВРЕМЕ ЗА ВОЙНИКЛЪК.

ВОЙНИКЛЪКЪТ - ЗАДЪЛЖИТЕЛНИЯТ ВОЙНИКЛЪК, Е ЕДНА ОТ МНОГО ИЗМАМИ НА ТОТАЛИТАРНОТО ОБЩЕСТВО. МАШИНА ЗА ИЗПИРАНЕ НА МОЗЪЦИ И ЕДРИ ДАЛАВЕРИ. АКО ИМАШ ДОСТАТЪЧНО ВРЪЗКИ, БИ МОГЪЛ ДА ПОПАДЕНШ В АНСАМБЪЛА НА НАРОДНАТА АРМИЯ. ДИМИТЪР ВОЕВ И ПРИЯТЕЛИ НЯМАТ ТАКИВА. И, ЗАПОЧВАТ ДА ХИТРУВАТ. ХИТРИНИ, КОИТО ГИ ЗАВЕЖДАТ НА ЧЕТВЪРТИ КИЛОМЕТЪР. ШЕГАТА СЕ ПРЕВРЪЩА В БРУТАЛНА ИГРА. МОМЦИТЕ СА ОТЛОЖЕНИ ЗА СЛЕДВАЩИЯ НАБОР. В ЗАМЯНА НА МЕДИКАМЕНТОЗНО И ЕЛЕКТРОШОКОВО ТРЕТИРАНЕ. СТРУВА МИ СЕ, ОТЧАЯНИЕТО В ИЗГЛЕДА НА ВОЕВ ИДЕ ИМЕННО ОТ ПОДОБНО ДРАМАТИЧНО ИЗПИТАНИЕ ПРЕДНАЗНАЧЕНО ЗА ИНАКОМИСЛЯЩИ. РЕШИЛИ, ЧЕ В МАТИ БОЛГАРИЬЯ ВСЕВЕЧНАЯ - ДО СМЪРТ ЩЕ ДА ИМ Е ДОБРЕ. БЕЗ ДА ПОДОЗИРАТ, ЧЕ НИКОЙ НИКОГА НЕ БИ МОГЪЛ ДА НАДХИТРИ ДЪРЖАВНАТА МАШИНА. ТЯ СИ ЗНАЕ СВОЕТО.

imageДУХЪТ И СТИЛЪТ НА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ПЕСНИТЕ НА ДИМИТЪР ВОЕВ, ВСЕ ОЩЕ ВИТАЯТ НАД СТРАНАТА. ОСОБЕНО ПЕСЕНТА „КУКЛА“, ЧИЙТО АВТОР НА ТЕКСТА СЕ ЯВЯВА. ЧАСТНИ ИЗСЛЕДОВАТЕЛСКИ ПОП-ДЖАЗ-КОЛЕГИИ НЕ ПРЕСТАВАТ ДА ИЗПЪЛНЯВАТ НЕГОВИ ЛИРИЧЕСКИ РОК-БАЛАДИ, И УПОРИТО ДА СПОМЕНУВАТ НЕГОВОТО ИМЕ. ОФИЦИАЛНАТА ПРЕСА РЯДКО КОМЕНТИРА ПОДОБНИ СЪБИТИЯ.  ТЯ Е ЗАЕТА СЪС СИЛИКОНОВИТЕ ПРОБЛЕМИ НА ПОДМЛАДЯВАЩИ СЕ ЖЕНИ И ЗАСТАРЯВАЩИ МЪЖЕ. КАКТО И ФАКТА, ЧЕ СЪЩЕСТВУВА ФОНДАЦИЯ НА НЕГОВО ИМЕ. ЧОВЕКЪТ БЕ ПОЕТ, А С ПОЕТИ - У НАС! - СЕ ЗАНИМАВАТ ЕДИНСТВЕНО ПО ГАРНИЗОННИТЕ СТРЕЛБИЩА. АКО ДА БЕ ТРАФИКАНТ, НЕ ЕДИН БЪЛГАРСКИ МАРИО ПУЗО БИ ТРЪГНАЛ ДА ГО ВЪЗХВАЛЯВА, ДОКАТО САМИЯТ ТОЙ НЕ БЪДЕ ГРЪМНАТ. НО, ОТ БИТИЕТО НА СВОБОДНИ ИНАКОМИСЛЯЩИ, КОЙ СЕ ИНТЕРЕСУВА? МАЙ РАБОТАТА СЕ ИЗЧЕРПА С ПРЕВОДА НА „УЛИЦА КОНСЕРВНА“ НА СТАЙНБЕК. НО, ТОВА БЕ ПО ЕДНО ДРУГО ВРЕМЕ. В КОЕТО СИ СЕ ПОДКРЕПЯХМЕ.
АКО СИ ОТГЛЕДАЛ ПОНЕ ДВАМА, В ПЕРИОДА 1970-2012., АКО СИ ПРЕМИНАЛ ПОД ДЪЖДА НА ЧЕРНОБИЛ НА БЪЛГАРСКА ЗЕМЯ, АКО СИ ЗАГУБИЛ НЯКОГО ДОКАТО ТЕ УВЕЩАВАТ, ЧЕ ВСИЧКО Е ОТ ДЕН ДО ПЛАДНЕ, ТИ НЕ МОЖЕ ЕДИН ПРЕКРАСЕН ДЕН ДА НЕ ОТКРИЕШ, КАКВО, ЧЕ ТОТАЛНАТА ТЕХНОЛОГИЗАЦИЯ НА ЗАБАВЛЕНИЯТА Е ПРЕДНАЗНАЧЕНА ДА НИ ВЗЕМЕ ХЛЯБ И ЗДРАВЕ. КАКТО НА ВСИЧКИ НАС, ТАКА И НА НАШИТЕ ДЕЦА. ЧЕ ИЗХРАНВАНЕТО НА ПОКОЛЕНИЯТА В МАТИ БОЛГАРИЯ


image


ВСЕВЕЧНАЯ, НЕПОСРЕДСТВЕНО ПОДИР 1878., Е ОТЧАЙВАЩО. ЧЕ СИГУРНОСТТА И КАЧЕСТВОТО НА ЖИВОТ НА БЪЛГАРИНА ЗАВИНАГИ ОСТАВА ПОД ВЪПРОС. ЧЕ ЕКСПЕРТИТЕ ОТ СВОБОДНИТЕ УНИВЕРСИТЕТИ – СА СЪМНИТЕЛНА РАБОТА СПЕЦИАЛИСТИ. ЧЕ, С ОПИТА НА ЕВРОПЕЙСКАТА ОБЩНОСТ, НА ПРИРОДАТА НА МАТИ БОЛГАРИЯ ВСЕВЕЧНАЯ ВСЯКАК ЩЕ Й СЕ ВИДИ СМЕТКАТА ДО ВДЪН. И, ЧЕ ЗА ВСИЧКО ТОВА ОРГАНИЧНО СЛОЖЕНИ АРТИСТИ ПОДОБНИ НА ТИХОМЪЛКОМ БУНТОВНИЯТ ДИМИТЪР ВОЕВ, НЕЗАВИСИМО ОТ ХАМЕЛЕОНСКАТА ЦЕНЗУРА, ПЯХА, ПРОДЪЛЖАВАТ, И ЩЕ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ПЕЯТ. ЗА ДА ПРЕДВАРВАТ И РАНОБУДЯТ. ДАНО УСПЕЯТ.
ПОЗНАВАМ ЕДИН ПИШЕЩ, КОЙТО ТАКА И НЕ ПОЖЕЛА ДА СТАНЕ ЧЛЕН НА СБП. НЕ, ЧЕ НЕ МОЖЕШЕ ДА НАМЕРИ ПОРЪЧИТЕЛИ. НЕ, ЧЕ НЯМА ИЗДАДЕНИ КНИГИ. НЕ, ЧЕ НЯМА НАЦИОНАЛНИ И МЕЖДУНАРОДНИ НАГРАДИ. АМИ, ЗАЩОТО НЕ ХАРЕСВА ОФИЦИОЗНИЯ ФАСОН НА ЕДИН СЪЮЗ, ЗА КОГОТО ОТДАВНА НЕ Е ИЗВЕСТНО - ЗАЩО СЪЩЕСТВУВА И КОГО ОБСЛУЖВА; КАКВО ДРУГО ПОДКРЕПЯ ОСВЕН СВОЯТ БИВШ И НАСТОЯЩ УПРАВИТЕЛЕН СЪВЕТ? НЕ ИСКАМ ДА МИСЛЯ, ЧЕ ТАКА Е ПО ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ТВОРЧЕСКИ СЪЮЗИ. НО, ПОНЯКОГА МИ СЕ СТРУВА, ЧЕ ВСЕ ПОВЕЧЕ НАБЪБВАЩАТА КАЗИОННА БЮРОКРАЦИЯ, ПРОМОТИРАНА ПРЕСКРИПТИВНО ОТ ЕВРОПЕЙСКАТА ОБЩНОСТ, ЦЕЛИ НИЩО ДРУГО ОСВЕН – ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА РИМСКАТА ИМПЕРИЯ. ЧЕ ДА ИМА КАКВО ДА РУХНЕ ПО СЪЩИЯТ БЕЗСПОРЕН НАЧИН!?! НЕ ТОЛКОВА ПОРАДИ СЪМНИТЕЛНИ ГЕРОЙСТВА В ПЛАНИНИТЕ НА КАНДАХАР. КОЛКОТО ПОД УДАРИТЕ НА СЪВРЕМЕННИЯ ПАГАНИЗЪМ НА БАС-КИТАРИ, САМОРОДНИ ПЕВЦИ И УДАРНИ ИНСТРУМЕНТИ. ПРЕДИЗВИКВАЩИ НЕУПРАВЛЯЕМИЯТ РЕВ НА ТЪЛПИТЕ. И - ДО ТАМ! О, УСВОЯВАНЕТО НА ЕЛЕКТРОННИ СРЕДСТВА ЗА БОРБА С МАСОВИ БЕЗРЕДИЦИ, ЕДВА ЛИ БИХА РЕШИЛИ ПРОБЛЕМА. МЛАДЕЖТА, ТОЗИ ОСОБЕНО ЧУВСТВИТЕЛЕН БАРОМЕТЪР НА ПРОМЕНИ, ИЗПРЕВАРВАЩО ПРЕДУСЕЩА СЪЩНОСТТА НА ВРЕМЕТО НА ВРЕМЕНАТА. ТЯ НЕ ПРЕСТАВА ДА ПЕЕ ЗА ОТЧАЯНИЕ – ПОРАДИ САМОТО ОТЧАЯНИЕ.
ЗА ДИМИТЪР ВОЕВ МИ Е ДУМАТА. ЗА ОСТАНАЛИТЕ – КАТО НЕГО - НАПЪЛНО НЕИЗВЕСТНИ. ТЕ ВСЕ ОЩЕ СА НАЛИЦЕ. НЕ ВЯРВАМ ДА СА СЕ ПРОМЕНИЛИ. ОСВЕН ФИЗИКАЛНО. НЕ ПОЗВОЛИХМЕ ДА ОТГЛЕДАМЕ ГЕНЕРАЦИЯ СЪРДИТИ МЛАДИ ХОРА – БЕ ЗАБРАНЕНО - ВЕДНАГА БИВАХА ОБЯВЯВАНИ ЗА ВРАГОВЕ, НЕПАТРИОТИ И ОЩЕ ПО. НО, ГЕНЕРАЦИЯ НА СЪРДИТИТЕ СТАРИ ХОРА – РАЗБЕРЕТЕ! - Е НАЛИЦЕ. МАКАР ПОДЛОЖЕНА НА БЕЗМИЛОСТНО ПЕНСИОННО ИЗТРЕБЛЕНИЕ. ТЕ СА, КОИТО СИ ПОЗВОЛЯВАТ ДА ОТКРИВАТ, ИЗСЛЕДВАТ И ВЪЗПОМЕНУВАТ ДЕЛОТО НА ПОКОЙНИЯ ДИМИТЪР ВОЕВ. НЕ ЗА ДА ВЕЛИЧАЯТ НЕГОВОТО ДЕЛО. ЗА ДА ОТБЕЛЕЖАТ - ПОРЕДНО! -  НАЛИЧИЕ НА ПРОТЕСТ. О, ПРОТЕСТЪТ ВИНАГИ ТРЪГВА ОТ НЕВРЪСТНИ МАЛЧУГАНИ. ЗАПОМНЕТЕ – ПРЕСЛЕДВАШЕ СЕ ПО ЗАКОН. В ЗАМЯНА НА ТОВА, НАЦИЯТА - И ДНЕС ТОДОРЖИВКОВСКА – КАКВА ДРУГА! - УСПЯ ДА ЗАЛОЖИ КОРЕНИ НА ОБЕЗУМЯЛА ОТ СКРЪБ ПО ПЕРСОНАЛНА СВОБОДА ГЕНЕРАЦИЯ. ГЕНЕРАЦИЯ НА ОБРЕЧЕНИ ПЛОЩАДНИ ТРУБАДУРИ – ГЕНЕРАЦИЯТА ВОЕВ. ГЕНЕРАЦИЯ, ЗА ЧИИТО КРЕАТИВНИ КАЧЕСТВА СЕ СЪДЕШЕ – И ПРОДЪЛЖАВА ДА СЕ СЪДИ! – ПО НЕЙНИЯ НЕФОРМАЛЕН ВЪНШЕН ВИД. ПО ПРОИНТЕЛИГЕНТСКИЯ СОЦИАЛЕН СТАТУС. ПО ТОВА – КОЙ СТОИ ЗАД ТЯХ. ЖАЛКА РАБОТА - ГДЕ НЕ ПРЕСТАВА И ПОНАСТОЯЩЕМ. ПАЗАРЛЪЦИ ЗА НАИМЕНОВАНИЕ НА ТРАМВАЙНА СПИРКА. ВМЕСТО ДА МУ СЕ ИЗДИГНЕ ПАМЕТНИК. ЧЕ ТОВА МОМЧЕ -ДИМИТЪР ВОЕВ, НАПРАВО Е КЛЪЦНАТО ОТ СЦЕНАТА. КОМУ Е ПОПРЕЧИЛО ДА РАЗВЕЕ ФАЛШИВ МУЗИКАЛЕН БАЙРАК? ПРЕЦИЗНО НАЛУЧКАНА ПРОБЛЕМАТИКА. ОРИГИНАЛНИ ТЕКСТОВЕ. СПЕЦИФИЧНА МУЗИКА. ПЛЪТЕН ЧИСТ БЕНД. ЕДНА НИКОМУ НЕИЗВЕСТНА МУЗИКАЛНА ГРУПА СЕ ОПИТВА ДА ИЗГРЕЕ. НЕ ЧАК ТОЛКОВА ПОЛИТИЗИРАНА, ЧЕ ДА ОБЪРНЕ ЛОПАТАТА НА ПОРЪЧКОВА ЧАЛГА. ОТГОВОРЪТ Е НАЛИЦЕ. ПРЕЧЕЛ Е, НА ШИРЕЩАТА СЕ ПОЛИТИЧЕСКА КОРУПЦИЯ. ХАМЕЛЕОНСТВАЩА ЦЕЛИ ПЕТДЕСЕТ ГОДИНИ ЗЕМНО ВРЕМЕ, КАТО КАК ДА ОФИЦИАЛИЗИРА НАСТОЯЩИЯТ ПОЗОРЕН ФИНАНСОВ ФЕНОМЕН.

 

(C) Димитър Воев (1965 - 1992)

 

Малко момиченце

 

Аз съм малко момиченце, което

 

още учи в пети "Б" клас

 

и не искам да знам за проблеми,

 

които вълнуват и вас.

 


Не сънувам учителки празни,

 

не целувам момчешки лица,

 

не дарявам с погледи ласкави

 

и избягвам да бъда добра.

 


Аз не мажа по ноктите лакове,

 

не използувам боя за коса

 

и не искам да имам приятели,

 

искам вечно да бъда сама.

 


В огледалото разглеждам си тялото,

 

нима ще бъда жена?

 

От гърдите ми леко повдигнати,

 

смеят се малки черни зърна.

 


Не разбирате ли, момчета,

 

каква е мойта цена!

 

Тя е ниска за летните плажове

 

и висока за ваш"те сърца!

 


По елхите гирлянди окичени

 

смеят се с празна светлина.

 

Невъзможно е да се обичаме,

 

аз съм малка висока скала.

 


ДАЛИ ГОРНОТО Е ПОЕЗИЯ? НЕКОМПЕТЕНТЕН СЪМ ДА ПРЕЦЕНЯ. НО, ЧЕ Е ПРОТЕСТ – ПРОТЕСТ СИ Е. ПРИ ТОВА МОРАЛНОУТВЪРЖДАВАЩ. ВСЪЩНОСТ, АКО ТЪРСИМ ПОЕЗИЯ А-ЛА-МАЯКОВСКИ, А-ЛА-ЛЮБОМИР ЛЕВЧЕВ ИЛИ А-ЛА-ВОЗНЕСЕНСКИ – НЕ Е ТОВА. НИКАК. И ТЯХНОТО НАВЯРНО Е ПРОТЕСТ – НО ПРЕДПЛАТЕН ОТ ДЪРЖАВАТА. АНТИМУЗИКАЛЕН – СЛЕДОВАТЕЛНО ГЛУХО ЗАГЛЪХВАЩ.

(C) Димитър Воев (1965 - 1992)
Тъмна земя

 
Будна ли си през нощта,

 

когато кошмарите чакат,

 

с черната си кола

 

да влязат в твоя паркинг?

 

Тогава стани

 

и през прозореца викай.

 

В тъмна земя

 

без светлини,

 

в тъмно море

 

не търся нежност.

 

Не вярвам във теб

 

и в теб не вярвам,

 

глеждам се само

 

в чиста вечност.

 

Над площад, потънал в срам,

 

слепи художници рисуват.

 

Аз вече минах от там

 

слепи са защото, се срамуват.

 

Развей черен флаг

 

на който пише без думи:

 

Мръсно ми е

 

в душата ми!

 

Не искам, не мога, не знам,

 

не мога, не знам, не искам,

 

не ми е до вашия срам,

 

разберете ме, аз не искам!

 

Не мисля дори,

 

че някога ще желая.

 

Тъмно. На тъмно,

 

на тъмно играя "живот".

 

Аз имам

 

моето световъртене

 

в мен.


 

В НАШЕ ВРЕМЕ ГЕНЕРАЦИЯТА ВОЕВ Е ПОПУЛЯРНА НАЙ-ВЕЧЕ В БЛОГОВ ФОРМАТ. ТРУДНО Е ДА СЕ ЧУЕ НЕГОВО ИЗПЪЛНЕНИЕ ПО РАДИЯ И ТЕЛЕВИЗИИ. ОБЩО ВЗЕТО НАТЯКВАЩИ НИ, ЧЕ НЕЗАВИСИМО ОТ МАСОВИЗИРАНАТА ПРЕСТЪПНОСТ, НЕЗАВИСИМО ОТ ЕЖЕДНЕВНОТО ОПОЖАРЯВАНЕ НА ГОРСКИ МАСИВИ, НЕЗАВИСИМО ОТ ИЗЯДЕНИТЕ ОТ КУЧЕТА СТАРЦИ, НЕЗАВИСИМО ОТ ОПУСТЯВАЩИТЕ СЕЛА И ПАЛАНКИ, ВСИЧКО СИ Е О-КЕЙ. НАЛИ ИМАМЕ НА РАЗПОЛОЖЕНИЕ ДРЕХИ ВТОРА УПОТРЕБА, КОЛИ ВТОРА УПОТРЕБА И КУРОРТИСТКИ НАМ-КОЯ СИ УПОТРЕБА? ПЪК РАБОТА – МОЖЕ И ДА СИ НЯМАМЕ. ЗА СМЕТКА НА ЕДИН НЕУДЪРЖИМО НАБЪБВАЩ ПРОДЪРЖАВЕН БЮРОКРАТИЧЕСКИ АПАРАТ. ОБУЧЕН – ОБЩО ВЗЕТО – В ПРЕХВЪРЛЯНЕ НА ПРОБЛЕМИТЕ ОТ ЕДНО ВЕДОМСТВО В ДРУГО. КОЙ КАТО НАС. ЕТО КАКВО ТВЪРДЯТ НЯКОЙ БЛОГЕРИ.


анонимен - невероятно 
26.06.2009 21:44 
вече си мислех,че Митко Воев отдавна е позабравен. Благодаря ти,човек!!! Върна ме назад във времето,благодаря ти за този клип

bestregards - бравос на децата! 
26.06.2009 23:56 

аз съм удовлетворена от този проект, макар че очаквах да са го направили по по-свой начин, но е направено отлично. А Митко Воев е вечен, който го е забравил или не го знае - пропуснал е една много важна среща във вечността или изобщо няма усет за вечност.

gothic - 0rth0d0x, КАК да го забравя, като ... 
27.06.2009 03:57 

0rth0d0x, КАК да го забравя, като съм стискал ръката му? И ще разказвам за това на сина ми като порасне, какъв човек познавах... bestregards, когато търсех снимка за този постинг, без да искам поппаднах в един лигературен сайт, мисля че беше Слово или нещо от сорта...Имаше ги всички текстове на Митко. А там са всички ГОЛЕМИ български поети... Онемях, защото преди около 20 години сестра ми, тогава 16 годишна тийнейджърка, на един концерт на Нова Генерация ми каза: "Брато, стиховете на Воев трябва да се изучават в училищата!"...Трябва, мамка му, днес повече от всякога трябва..

bestregards - напълно споделям! 
27.06.2009 15:41 

той е от вечните творци именно със своята поезия във всичко което е оставил и в цялото си съществуване.

soho - Много добро!!! 
29.06.2009 09:59 

Приятно съм изненадана.

 
СТРУВА МИ СЕ ТОВА "ВРЕМЕ ЗА НАЧАЛО" НЯМА ДА ДОЙДЕ НИКОГА. ДОКАТО ВНАСЯХ ТОВА В МОЯТ СИ БЛОГ, СТОТИЦИ ПЪТИ БЯХ КРАШНАТ ОТ НЕИЗВЕСТНИТЕ МУ НАБЛЮДАТЕЛИ. ОПАСНО Е, КОГАТО НЯКОЙ СЕ ПЛАШИ ОТ ТВОРЧЕСТВОТО И СЪДБАТА НА ЕДИН МЪРТВЕЦ. ВСЕ ОЩЕ СЕ НАМИРАТ ХОРА - КОИТО ДА ПОСТАНОВЯТ - КОЙ КАКВО ДА ПЕЕ - КАКВО ДА ПРОДУЦИРА - КАК ДА СЕ ОБЛИЧА. НЯКОГАШНИТЕ СЪРДИТИ МЛАДИ ХОРА - АКО ДА СА ЖИВИ - СЪВСЕМ НЕ СА ЗДРАВИ. ОСВЕН ТОВА - ПОДНАСЯТ НАРОДА, КАТО СЕ ПРАВЯТ НА КРИТИЦИ-СЪЗИДАТЕЛИ. НО, СЪЩЕСТВУВА ИСТОРИЯ.  И В НЕЯ - ТОВА НАПЪЛНО НЕПОЗНАТО МОМЧЕ - УСПЯЛО ДА ПРЕТВОРИ СЕБЕ СИ В ПЕСЕН И СТИХ. СВЕТЛАЯ ПАМЯТ И АМЕН! А - ОСВЕН ТОВА - НИКОЙ НЯМА ПАТЕНТ ВЪРХУ  ИСТИНАТА!
The End/22.09.2012 
 

image

EXTRACT WWW.CAPITAL.BG
Съпругата на Димитър Воев Нели се съгласява на интервю изключително трудно. Обобщава себе си с думите "водя съвсем нормален живот". В продължение на 20 години, времето, в което го няма Воев, Нели се занимава основно с популяризиране на неговото творчество, грижи се за двете им дъщери и за собственото си физическо и духовно оцеляване.

Какво правите напоследък? С какво се занимавате? Как се чувствате?
Започнах по-добре да познавам и разбирам хората, но се отчуждих, предпочитам контакта само ако е пълноценен и смислен. Събирането за мерене на егото е загуба на време. Предпочитам да правя нещо с ръцете си, отколкото да приказвам, опитах да бъда само Нели, защото понякога е много уморително да си жената на автора на "Кукла" или жената на Воев.
Как живяхте през годините, кои бяха най-големите трудности?
Сигурна съм, че трудностите са изпитания, които са индивидуални задачи, надявам се, че съм издържала изпита... Не обичам да се оплаквам, давам си сметка, че не съм единствената, на която й е трудно (едва ли на някой му е лесно в тоя живот, всеки сам си знае). Трудностите бяха свързани най-вече с физическото оцеляване, имало е моменти, когато съм искала да отрежа косата си, за да нахраня децата, наистина.

На колко години са момичетата ви – Димитра и Магдалена?
Какво знаят те за баща си?
На 19 и 21. Магдалена си го спомня, а Димитра се роди след това... За тях той е просто баща им, любящ, мил и забавен, гледаме го по семейните филмчета и по записи и снимки от концерти. Интересно им е, когато се случи някой да реагира с възторг, когато кажат , че са Воеви...

На какво се опитвате да ги научите, в какви ценности ги възпитавате?
С Митко имахме абсолютно общи възгледи за възпитанието. Почтеност, свобода и едно много важно нещо – да са отговорни и да могат сами да се грижат за себе си. Всичко споделяме и коментираме като между приятелки.

Жените се с Митко, когато вие сте на 23 години, а той на 24.
Живеете заедно едва три години...
Да, той беше на 24 години, когато се оженихме, твърде млад физически, но достатъчно зрял и отговорен. И двамата смятахме, че сключването на брак е само формалност, и го направихме само за спокойствието на роднините ни. На подписването бяхме петима – ние двамата, кумът и кумата и фотограф. Забавлявахме се на официалността на церемонията. Датата я избра Митко – 5 септември 1989 г., падаше се през седмицата, а не както е прието – в неделя. Бяхме спортно облечени, а кумата се беше издокарала, та я помислиха нея за булката...

Да се върнем малко назад – с Митко сте се запознали по време на интервю,
на което сте била ангажирана като фотограф.
Какво беше първото ви усещане за Воев?
Първото ми впечатление като спомен е нещо много характерно за него – артистична демонстрация на самочувствие, игра на царственост, а зад нея прозира болезнена чувствителност и деликатност.

За какво обичахте да си говорите в свободно си време?
За всичко – от нас самите до целия свят, разговорите с него бяха приключение и вълнение.

Каква беше борбата му, протестът във и срещу времето, в което живееше?
Животът и творчеството му са едно цяло – добър човек и талантлив творец. Времето преди и по време на прехода всъщност беше привилегия за нашето поколение – че живяхме във време на истински промени, когато всеки миг беше важен, на моменти имахме усещането, че ние пишем историята.

Беше ли изпреварил времето си
или на хората тогава им беше трудно да го догонят?
Със сигурност го беше изпреварил, и това се доказва от факта, че все още няма адекватен анализ на творчеството му. Но да се общува с него беше леко, всички приятели усещаха любов и собствената си значимост. Всеки ставаше важен и ценен. Митко обичаше приятелите си, отнасяше се с уважение към хората независимо от произход и занимание. Беше свързан с духовните водачи, винаги съм знаела, че ако живееха в една епоха, би бил приятел с Великите посветени... Той виждаше и същества от невидимия свят... спомням си на морето в палатката веднъж ми каза, че било пълно с тях и го закачали и не му давали да спи, и се учудваше, че аз не ги виждам (смее се).

Коя част от него ви беше най-интересна?
Ние бяхме двойка, семейство, едно цяло, бяхме си истински интересни един на друг в цялост. Митко наистина се интересуваше от мен като жена и като личност. Аз и до днес продължавам да го опознавам... заедно имахме големи планове за бъдещето, затова как а преминем живота си като духовна двойка. Следвам този план, независимо че физически не е до мен. Ние сме двойка.

 "Казвате, че навремето членове на "Нова генерация" са го изоставили, като са заминали за Канада, предали са идеята. Така ли се чувстваше Воев – предаден?"
ПрепоръчвСъпругата на Димитър Воев Нели се съгласява на интервю изключително трудно. Обобщава себе си с думите "водя съвсем нормален живот". В продължение на 20 години, времето, в което го няма Воев, Нели се занимава основно с популяризиране на неговото творчество, грижи се за двете им дъщери и за собственото си физическо и духовно оцеляване.

Какво правите напоследък? С какво се занимавате? Как се чувствате?

Започнах по-добре да познавам&




Гласувай:
5


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. godlieb - ВИЖТЕ КАКВО -
22.09.2012 12:28
НЕ ПРЕБЪРКВАЙТЕ ЧУЖДИ ТЕКСТОВЕ!
цитирай
2. godlieb - ВИЖТЕ КАКВО -
30.09.2012 09:31
НЕ ЛИМИТИРАЙТЕ ИЗСЛЕДОВАТЕЛСКИ ОБЕМИ ИНФОРМАЦИЯ!
цитирай
3. анонимен - Ивайло Демидов
10.10.2012 08:02
Само да вметна, че не съм автор на първия текст- автори са си 24 часа, рових, но не открих кой точно, май статията няма персонален подпис!
цитирай
4. godlieb - БЕЗБРОЙ ИЗВИНЕНИЯ!
11.10.2012 02:55
МАТЕРИАЛИТЕ СА ВЗЕТИ ЕДНО КЪМ ЕДНО ОТ ИНТЕРНЕТ.
цитирай
5. godlieb - THE PROGRAMME
25.10.2012 10:26
Още събития около Улица Нов живот - 20 години отвъд Димитър Воев
24.10.2012 MySound.bg


"Улица Нов живот - 20 години отвъд Димитър Воев" събира артисти от различни генерации в София в чест на рок поета и музиканта Митко Воев.

Както MySound.bg вече информира, проявите са на 26, 27 и 28 октомври.

20 години след физическата раздяла с него, от bондация "Димитър Воев – Нова генерация" са подготвили концерти и пърформънси, за да покажат, че духът на бунта никога не умира, а заразява все повече нови хора.

Програмата стартира на Димитровден (26 октомври). В допълнение на програмата ще се включат две нови групи - Под дъжда и Абсолютно начинаещи. А мястото на първия концерт ще бъде в клуб "Джет Рок".

Едно от специалните събития е сборна изложба в The Fridge. От 25 до 31, всяка вечер от 20.00 до 22.00 часа, вратите ще са отворени за посещение, а публиката ще може да открие документи и съвременно изкуство от времето на Димитър Воев и пост Воев. Представени са работи на художниците: Димитър Яранов, Боряна Росса, Хан Соло, Станимир Генов, Александър Гергинов, Продан Марков, Викенти Комитски, Стела Василева, Раймонд Краев, Миряна Михайлова, Габриела Александрова, Станислав Беловски, Вилма Карталска, Леда Екимова, Христо Николов – Ричката, Камен Горанов, Румен Димитров, Спартак Генев.

Изложбата ще достави усет за времето на Воев, за поколението "нова генерация". По думите на една от участничките в нея - Леда Екимова, "Настроението в тази изложба е напълно лично и напълно социално. Външният й вид е разнопосочен, тъй като целта не е създаване на монолитен паметник в присъщата тясно фенска дарк естетика, която дори не е правдива, тъй като Воев е далеч по-разнообразен. Изложбата цели да изрази друга, хаотична форма на скръб/отношение; да набележи други, непреки значения на Воев, да получи по-верен образ на генерацията, на нейната еволюция и обърканост, на новия живот".

Всички настоящи и бъдещи почитатели и съмишленици на Митко Воев могат да закупят билет за вечерите от TixGate.com - пропускът е на цена 12.00 лв. за всички събития в програмата, 8 лева за учащи..

https://www.tixgate.com/event/ulica-nov-juvot-20-godini-sled-voev/5/

Посочената цена е само при условията на предварителна продажба.

Вход на място с билети, съответно:

26 октомври - клуб Джет Рок, вход на място: 5,00 лв.,
27 октомври – клуб Микстейп 5, вход на място: 15,00 лв.,
28 октомври – театър Сфумато, вход на място: 6,00 лв.

За повече информация, постете страницата на събитието на адрес:

https://www.facebook.com/events/518114364881155/?ref=ts&fref=ts

Димитър Воев (1965-1992) е български поет, композитор, вокалист и музикант (баскитарист), най-известен като основател на култовата българска група Нова Генерация от течението дарк уейв, създадена през 1987 и съществувала в различни състави до смъртта му през 1992. С текстовете си Воев налага т.н Студена вълна като идейно направление и се превръща в емблема на интроспективния рок бунт.

"Улица Нов живот - 20 години отвъд Димитър Воев" се организира от новоучредената фондация "Димитър Воев – Нова генерация", съвместно с предаването "Аларма Пънк Джаз" на БНР "Христо Ботев", клуб Mixtape 5, театрална работилница "Сфумато", Сдружение за съвременно изкуство и култура "Ескимо", студио ДАУХАУС, галерия Fridge, фен-клуб Нова генерация завинаги и Epay.bg.
цитирай
6. анонимен - RSRPrvxuvWFjvoCsGu
27.10.2012 02:51
wI4QwX <a href="http://fqdtklpgygns.com/">fqdtklpgygns</a>, [url=http://seqejxsklxwu.com/]seqejxsklxwu[/url], [link=http://dkoivmhjtwbj.com/]dkoivmhjtwbj[/link], http://ubgfhqlygpkb.com/
цитирай
7. godlieb - EXTRACT FROM "STANDART" NEWSPAPER DIGITAL EDITION
28.10.2012 08:07
Димитър Генчев

- Знаеш, че при всеки опит на музикант за бягство от блуса ще го спипат веднага и ще трябва да се връща обратно. Какъв беше смисълът тогава да работиш с Митко Воев?
- Да бъдеш с Димитър Воев винаги има смисъл. Не си спомням да сме "работили". Колкото до блуса, не споделям твоето мнение, че няма нищо извън рока. Напротив - мисля, че дали свириш блус, или си дялкаш някаква пръчка, няма разлика. Разтоварваш се. Нещо като да въртиш кутия цигари с показалец и празен поглед в някое заведение.
- Когато правехте тези различни групи, давахте ли си сметка какво всъщност се случва?
- Осъзнавахме, че създаваме нещо различно, но не сме теглили чертата под мащабите.
- Кое е по-силното тук - поезията или музиката?
- Различно. Според парчетата. Понякога текстът е доминиращ, друг път нотите. Няма установено правило.
- Тогава вие срещу какво протестирахте - срещу комунизма или срещу нас - дъртите рокаджии?
- Срещу установения протокол. Срещу лъжата. Срещу самодоволството. Ако е имало такива дърти рокаджии, значи сме протестирали и срещу тях.
- Добре, направихте по-различна музика, но тя до какво ви доведе?
- До удовлетворение!
- Какво е мястото на тази музика в общата палитра и тя само за местно ползване ли е?
- Това си е избор на всеки. Не мога само аз да отговоря.
- Вярваш ли, че парчетата на Митко Воев са надживели времето си?
- "Тя вижда отвъд смъртта".


П.С. Моите уважения към Митко - никога не съм харесвал нищо различно от рока, но за него имам специално мнение! Лириката му наистина трябва да влезе в учебниците. Каквито и спорове да сме имали, днес с ръка на сърцето си признавам, че Митко Воев е великан!
цитирай
8. godlieb - ПО ВРЕМЕ НА "СЪБИТИЯТА" -
02.12.2012 15:37
ВДИГНАЛИ ПУШЕЛКА, ВЗЕЛИ ИЗВЕСТНИ И НЕИЗВЕСТНИ ЖЕРТВИ, ПРЕДИЗВИКАНИ ОТ НАСТОЯЩИ СТАРЧОЦИ С ВКУС КЪМ ЗАПАДНА КУЛТУРА И ПЕРСОНАЛЕН ПРИНОС, НЕ ПРЕСТАНАЛИ ДА ХВЪРЛЯТ КЪЧ НА ОБЩЕСТВОТО ЦЯЛ ЕДИН СКАПАН ЖИВОТ, ИМЕТО "ВОЕВ" МАЛКО НЕЩО СЕ БЕ ПРЕВЪРНАЛО В ЗНАМЕ. СТРУВА МИ СЕ, БЕ ПРЕДОТВРАТЕНО ТОВА ЗНАМЕ ДА СЕ РАЗВЕЕ "КАК ТРЕБЕ". ОЧЕВИДНО БИОГРАФИЯТА НА ПОКОЙНИЯ ДОМОРАСЪЛ ИНАКОМИСЛЯЩ ТАЛАНТ - А ДОКАЗАЛ ЧЕ МОЖЕ! - БИ БИЛА ДОСТА ИНТЕРЕСНА ЗА СЪВРЕМЕННИЯ ЧИТАТЕЛ. ЗА СЪВРЕМЕННАТА БЪЛГАРСКА МЛАДЕЖ НАЦИОНАЛНИТЕ БАНЕРИ НЯКАКСИ СЕ ИКОНОМИСВАТ. ЗАЩО - ВСЕ ОЩЕ - НЕ СЕ ЗАЕМА НИКОЙ!?! НЕГОВАТА ПРЕЖДЕВРЕМЕННА СМЪРТ, НЕ Е ЛИ ЕДНА ТАЙНА!?!
цитирай
9. godlieb - RE: "НАРОДНО ДЕЛО", 30.03.2013
30.03.2013 11:53
Да си спомним добрия стар рок
Филмът „Нова генерация и приятели – Live, 1992“ показва документални кадри от легендарния концерт на група “Нова генерация” в зала “България” през 1992 г.
На прожекцията днес от 19 ч. ще присъстват създателят на филма Енил Енчев, както и Петър Миланов, Нели Недева-Воева и издателят на поезията на Димитър Воев - Радост Николаева, които ще участват в дискусия след филма.
Филмът е пълнометражен (93 мин), ремастериран, със субтитри на текстовете на всички песни от концерта, с вградени документални кадри от интервюта и фотоси от други събития. Сега за пръв път се разпространява и на DVD.
Същата вечер ще бъде представена и книгата на Димитър Воев „Поздрави от мен боговете” – трето юбилейно издание. Кратко експозе ще направи Радост Николаева – съставител, редактор и издател на книгата.
И двете юбилейни издания – филмът на DVD и книгата, ще бъдат на разположение за закупуване в АРТ На Тъмно ЗОНА. Събитието се организира от Фондация “Димитър Воев – Нова генерация” с подкрепата на АРТ На Тъмно ЗОНА.
Началото на „Нова генерация“ е поставено през 1985 година в група „Парадокс“, където Димитър Воев свири заедно с Васил Гюров, по-късно басист на „Кале“ и „Ревю“. Към двамата се присъединява Кирил Манчев и наблягайки на текстовете, тримата създават „Кале“ — една от първите постпънк и ню уейв групи в България. През 1988-а „Кале“ се разпада, като песните им продължават да се свирят на концертите на „Нова генерация“. Името на новата група идва от поемата на Димитър Воев „Нова генерация завинаги“. През 1987 –1988 под това име групата е основана от Димитър Воев, Кристиян Костов, Михаил Пешев и Алина Трингова. През 1989-а излиза първата плоча от поредицата BG Rock, която поделят наполовина с „Контрол“. През 1990-а „Нова генерация“ свирят в Берлин на фестивала Songs.
30.03.2013
Read more: http://www.narodnodelo.bg/news.php?news=73732
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: godlieb
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 2363108
Постинги: 1414
Коментари: 659
Гласове: 1051
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031