Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.10.2009 16:37 - WATER PROBLEMSS - TO TOTAL EUROPE, by Bogomil Kostov AVRAMOV-HEMY
Автор: godlieb Категория: Политика   
Прочетен: 1502 Коментари: 2 Гласове:
1

Последна промяна: 21.01.2014 13:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image
(c) 2009-Bogomil Kostov AVRAMOV-HEMY
ВОДЕН СТРЕС - ЗА ЦЯЛА ЕВРОПА
от
 Богомил Костов АВРАМОВ-ХЕМИ
ЕДИН НЕДОСТИЖИМ за българската медия съвместен доклад на ЕВРОПЕЙСКАТА АГЕНЦИЯ ЗА ОКОЛНА СРЕДА и НАДЗОРНИЯ КОМИТЕТ ЗА ЕКОЛОГИЯ ПРИ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ твърди, че настава време, когато не единствено ИСПАНИЯ и ИТАЛИЯ ще се намират под ВОДЕН СТРЕС. Импактът тръгва и по останалите паневропейски пространство-територии. Някоя си ЖАКЛИЙН МАКГЛЕЙД - директор на агенцията, си позволява да твърди:
"СВРЪХЕКСПЛОАТАЦИЯТА НА ВОДНИТЕ РЕСУРСИ Е НЕПОНОСИМА".
Резултат от климатични промени, негодно водоснабдяване, разрастване на настоящи и бъдещи агломелиорации, безобразно курортно строителство, поганско отношение към природната околна среда. Според ЕВРОПЕЙСКАТА АГЕНЦИЯ ПО ОКОЛНА СРЕДА, перспективата е в АЛТЕРНАТИВНИТЕ ИЗТОЧНИЦИ: ползване на безусловно всички отпадни и дъждовни води, което в недалечно време ще бъде наложено по законодателен ред. Така, биха могли в определена степен да бъдат изпреварени фатални кризисни явления - свързани с фактическото отсъствие на води във вече съществуващи преексплоатирани водоизточници.

ДОКЛАДЪТ обръща внимание върху ПАГУБНОТО ЗА ВОДНИТЕ РЕСУРСИ НА ЕВРОПА КУЛТИВИРАНЕ НА БИОЕНЕРГИЙНИ ПОСЕВИ, свързано с повишена консумация на води - за разлика от традиционното земеделие - значително по-пестеливо. Изход би следвало да се търси в комбинирано и балансирано агропроизводство при още по-икономични иригационни методи, които биха били докрай природосъобразни. Научно установено е, че около 40 процента от загубите на вода са резултат от пропуски и изтичания от зле поддържани през годините водоснабдителни системи. (Ясен пример - състоянието на ВИК-Варна-2009.!) Препоръките вървят в посока на ограничение на нелегалното водоползване, строго законодателство, високи глоби, спешен ремонт на съществуващите водопроводни мрежи, и тяхното спешно осъвременяване. Всичко това означава нова паневропейска и национална водно-ресурсна политика върху основа на ефективно ценообразуване, и верифицирани прогнози. Всъщност, това то - резултатъ.  Онова, за което си мечтаеха водоснабдителните барони - да не изостават от сивите барони на сметосъбирането - взели за модел сивите барони на енергоразпределението успоредно с топлоподаването. Пове
е от ясно е, а това е естествено право на всеки жител на тази земя, че здравето и благосъстоянието на нациите е насъщна необходимост, която трудно понася спекулативни компромиси - по същество престъпни.

У НАС - ЛИ?
О, у нас това отдавна престана да бъде проблем на държавна политика.
THE END
29.12.2009.!



Гласувай:
1


Вълнообразно


1. valsodar - нелегалното водоползване ??!
16.10.2009 10:47
По тази ли причина се направи регистър на водоизточниците у нас??!
цитирай
2. анонимен - ВОДОДАРЯВАНЕТО ..
16.10.2009 12:20
ПРЕДПОЛАГАЕМО - НО Е НАЛОЖИТЕЛНО. САМО ТАКА БИ МОГЛО ДА СЕ ОБЕЗПЕЧИ ЕФЕКТИВНО ВОДОСНОБДЯВАНЕ - ПРИ УСЛОВИЕ - ЧЕ ИНТЕРЕСИТЕ, ПРАВАТА И СВОБОДИТЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО СЕ ПОСТАВЯТ КАТО ОСНОВНО УСЛОВИЕ ЗА ДЕЙНОСТТА НА ВОДНИТЕ БАРОНИ - А ТЕ ВЕЧЕ СА ТУК - И ДОБРЕ СКУБЯТ - И ОТ ТЯХ ОТЪРВАНЕ НЯМА НИКОГА ДА ИМА. СЛАБО ИЗВЕСТЕН ФАКТ Е, ЧЕ ДОРИ В ПО-ГОЛЕМИТЕ ГРАДОВЕ, ДОБИВЪТ НА ПИТЕЙНА ВОДА ОТ КЛАДЕНЦИ НЕ БЕ ПРЕНЕБРЕГВАН И БЕ УНИЩОЖЕН ПРЕСКРИПТИВНО ЕДВА ПОДИР ГОЛЯМОТО НЯЩО КОЕТО СЕ ПРЕВЪРНА В БЕЗВЪЗВРАТНО ПОГУБЕНО НЮЩО.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: godlieb
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 2363664
Постинги: 1414
Коментари: 659
Гласове: 1051
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031