Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.03.2012 10:48 - VARNA EUROPEANA – REALLY?, remark, by Bogomil Kostov AVRAMOV ROUSSEFF-HEMY
Автор: godlieb Категория: Регионални   
Прочетен: 907 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 16.01.2013 09:26


image

© 2012 – BOGOMIL KOSTOV AVRAMOV ROUSSEFF-HEMY
VARNA EUROPEANA – НИМА?

от
Богомил Костов АВРАМОВ РУСЕВ-ХЕМИ

ИМА ЕДНО МЯСТО ВЪВ ВАРНА-ГРАД, където Европа е пристигнала без да чака 2019. Запътена през Времето на Времената, Варненската Регионална Библиотека “Пенчо Славейков“, (www.libvar.bg), стартира двугодишен проект с особена значимост (01.01.2012.). Става дума за изключителният „ПОЗНАНИЕ ЗА ЕВРОПЕАНА“ (Europeana Awareness). В продължение на 36 работни месеци екипа при Библиотеката, предстои да фокусира усилия върху разпространение на информация за характерът, целите и задачите на Програма наричана накратко „Еуропеана“. Чиято основна задача е, при завишено ниво на бдителност, опазване и осигуряване на дигитален достъп, до културното наследство на страните от Европа,. Чрез утвърждаване и генериране на дигитални и социални мрежи; чрез създаване на партньорства и изграждане на канали за разпространение на съдържание; чрез издирване на частни и регионални колекции и тяхното модерно дигитализиране, при подходящо провокиране ангажираност на прекалено бюрократизирани културно-ключови институции. Гарантиране свободен достъп и употреба на стари и новосъздадени културни продукти, е една от задачите в които Регионална библиотека – Варна, от години държи челно място пред останалите регионални библиотеки в страната. Независимо от огромните притеснения които създава ЛИПСАТА НА ОБЕМНА СПЕЦИАЛИЗИРАНА СГРАДА. Планът за дейност на Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ - Варна, (2011-2015.!), предвижда регионални, национални и интернационални дейности, каквито Библиотеката е наченала в началото на настоящата фискална година.

 

В РАМКИТЕ НА ТОТАЛ-ЕУРОПЕАНА, се видят 48 партньорски културални организации от 30 европейски страни. Целта е описване, сертифициране, оповестяване и гарантиране на достъп до съхраненото чрез Еуропеана европейско културално наследство. Работните пакети, в които следва да бъдат вместени знания и усилия, не са много, но са достатъчно обемни:

  •  

    Обществени и медийни кампании;

  •  

    Набиране на крайни посетители;

  •  

    Създаване на нови партньорства;

  •  

    Свързване на културното съдържание с т.н. културен туризъм;

  •  

    Мрежа за авторско право и сродни права;

  •  

    Менижмънт и координация.

 ЗА ПРИЯТЕЛИТЕ И ПОСЕТИТЕЛИТЕ на Регионална Библиотека „Пенчо Славейков“ - Варна е съществено, че единствено тази българска регионална библиотека представя РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, на този динамично развиващ се форум. Успешен партньор по програма EUROPEANA-LOCAL, депозирала изключителен информационен пакет с повече от 25 000 дигитални единици уникални свидетелства за културния кипеж по нашите земи испокон веков, та до настоящем. Фондация ЕУРОПЕАНА финансира 27 национални рекламни кампании, една от които предстои да бъде осъществена в регион Варна. Разпознавайки събиране на информация; улесняване обмен на информация; привличане на нови ползователи на европейското културално наследство, където се крие нишката на Времето на Времената; както и подкрепа на местни инициативи. Всяка рекламна кампания ще трае около месец. Включвайки създаване на мрежа между националните координатори, при нонстоп мониторинг и система за оценка и анализ.

 THE END-24.03.2012/14:24PM
© 2012 – BOGOMIL KOSTOV AVRAMOV ROUSSEFF-HEMY
 



Тагове:   Bulgaria,   Project,   Library,   varna,   avramov-hemy,   cultural,   europeana,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: godlieb
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 2372134
Постинги: 1414
Коментари: 659
Гласове: 1051
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930