Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.05.2012 16:03 - BITTE RUHE - ABAKALAM, essey, by hemy VARNALIS
Автор: godlieb Категория: Регионални   
Прочетен: 861 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 16.01.2013 08:48



 image

(c)2012-Bogomil Kostov AVRAMOV-HEMY
 BITTE RUHE – А БАКАЛАМ!
от
Богомил костов АВРАМОВ РУСЕВ-ХЕМИ

Все по-често си се питам. Що за нация сме, щом кандисваме на всяка поредна окупация. Веднъж от север. После от запад. После пак от север. Понастоящем – от где ли не. Всъщност от зад океана. За игото по Вазов не помислювам. Толкова продължително е, че е божествено чудо как сме оцелели.  

Имам познат от кметство Варна-Град. На път и под път не престава да натяква, (Казвам ти куме – сещай се снахо!), как имагинерните „успехи“ на Община Варна-Град са резултат от искрените усилия на компания петдесетинагодишни съученици. Свивам рамене. Все още искам да съм полезен на родният си град. Не е ли все едно през кой исторически период ще попаднеш под, един или друг вид, сегрегация!?! А, сегрегация върви напровал. Я – да се озърнем!  

В действителност съществуват наниз генерации, които си се раждат петдесетинагодишни. Както и такива, които едва успяват да достигнат подобна възраст. Генерации всякакви – бих отбелязал - а резултатите никакви. Нещо е посечено така надълбоко и майсторски у всички нас, че не ни остава време дъх да си поемем. Я – да се озърнем!

Който е слушал мои някогашни лекции по техническа механика, (ВИНС-Варна – 1972-73.!), на практика първи лекции по фирмено управление на производството, изнесени на територията на Варна-Град от нашенец, (Следвайки щатски източници от СССР!), няма как да не си припомни „ПРОБЛЕМАТА ОБЕЗПЕЧАВАНЕ НА РАБОТНО МЯСТО“. (Под сурдинка се прогнозираше драматическото настояще!) Лекция, подир която на лекторът му бе посочен пътят. Заместник-ректорът не можеше да допусне дори да се намеква, за някакъв научно програмиран подход при организиране на работно пространство. (Ленин е изчерпателен - това е всичко!) Опитах да му затръшна вратата. (Бе оцелял на този Божи Свят благодарение на моята покойна майка!) Само че, вратата на заместник-ректора по научната част - не се затръшна. Погледна ме веселяшки. “Полезни неща преподавате – каза - но липсва червената ленинова нишка.“ Задължителното обезпечаване на нормални условия за труд, в обема на утилитарното работно пространство, не били съществени. Всичко било въпрос на ентусиазъм. Осветеност, шум и комуникации, проблеми занимавали професионалисти като Ален Рене, Мис-Ван-Дер-Рое, Льо Корбюзие, че и знаменитият наш просветител професор Асен Златаров подир завръщането му от СССР-1937., не били съществени. Ставаше дума за жив пример. За страхотно скърцащите врати в тогавашното здание на ВИНС-Варна. Елементарна работа периодично изискваща, добросъвестна ръка и масльонка.

Намаляване нивото на професионално генерираният шум, е задължителна практика за всяка уважаваща себе си институция. Освен за ОБЩИНА ВАРНА-ГРАД. Където посттоталитарна елегантна представителност се опитва да надвие ароматите на ресторант. Игнорирайки здравословното общо ниво на шум (Населението прогресивно оглушава, в резултат на неовладян всеградски вибрационно-шумов импакт!?!) Затръшване и проскърцвания на врати, по време на заседания, прения и пресконференции. Движение на обезпокоени пазванти насам-натам. Всеки неизкушен посетител от внос, би хълцукнал, че МАКСУДА-ВАРНА ЗАПОЧВА НЕПОСРЕДСТВЕНО ОТ КМЕТСКИТЕ КУЛОАРИ. Странна неуправляема бюрократическая цигания, под покрива на най-отговорното учреждение на Варна. Резултат на десетилетия перфидно профанирано управление на този някога воистина изумруден град. Отбелязван в правителствени документи, (Комунистически!), като „НАЙ-ЧИСТ ГРАД НА РЕПУБЛИКАТА“. Стремежа за набор на възможно най-много позитиви, в посока „ВАРНА – ЕВРОПЕЙСКА СТОЛИЦА НА КУЛТУРАТА – 2019.“, върви съпроводен с безсмислен шум до Бога. Скърцащи и неприлично блъснати врати. Изключени микрофони. Суетене. Разтворени врати на Пленарна зала. От там - потоци депутатско-бърборански шум. Тракащи асансьори. О, Боже-Господи Всевишний. Чиновниците – като как издържат!?! И, успоредно със всичко това, (Да ме извините насъвсем!), главозамайващ мирис на апетитна ресторант-чорбасъ. От който всеки журналист с неизплатен хонорар би могъл да припадне.

Така се случи и днес, 16.05.2012., малко подир обед, в присъствие на посланичката на Кралство Норвегия в Република България Нейно Превъзходителство Тове Скарстейн. Поради отпътуване от страната, дошла да се сбогува с областен управител и кмет. Всъщност, със всички варненски граждани. (Шведките са сантиментални!) Чрез кратка пресконференция. По възможност без въпроси. Щото преди години - дружба със СССР - молчат нероссуждат. А сега - поради еврофондове на съвсем плитка тепсия. Човек навиква да не пита много-много-много.  (Алашик маймуна - камшик гьостермез!) 

Вижте сега! Търпя – да ме отрежат от лекторски. Да кретам на пенсия, която все едно че я няма. Да ме изкарват калпав поет и писател - Община Варна-Град си ги има на два файтона под охрана. Търпя - да взривят банкерска лека кола под прозорците на жена ми-кърмачка, а собственикът на колата да ме прави кофти-гражданин. (Не можа - воистина не съм кофти!) Да ми разбият апартамента, а престъпниците все още да не бъдат открити. Да продължавам да търпя, секвестирната от Община Варна-Град лична предблокова площ - без дори да ме запитат, без нищо да се плаща. (Вх. № РД-10-0801-310/05.11.2010 - при Областна администрация-Варна!?!) Надявам се, с Божият помощ и предстоящото хипотетично увеличение на пенсиите, (IF!), да дотрая да видя, като как ще бъде вреден Варна-Град - вместо да речем Шумен-Град, за „КУЛТУРНА СТОЛИЦА НА ЕВРОПА-2019.!“ Различно е от това, да качиш статуя на пиедестал.  

Кое не е за търпене - ли? 
Да се правим на европейци - с дънки втора употреба.
Да се имаме за европейци – с безброй молове на квадратен сантиметър.
 Да се натискаме за европейска култура - при игнориране на тонове талантливи креации създавани в точка време на Варненска Земя.  Независимо, че "Вулкан" вече не съществува. Независимо, че съвсем не ни печатат. А, ако случайно решат да ни отпечатат, (Вестник "КИЛ" № 1/325-2012.стр. 05!), хонорари не се видят. (От умрял - писмо!) Докато затъваме все повече и повече. В хитричко управляем сиромашлък, гордо невежество, и физикална всеградска мръсота. Под вой на глутници улични псета. (Не оставяйте чехлите си пред входната врата!) Щото чужд език - донейде се научава. Диплома от свободен университет - всякак се урежда. Но, закърмяне с деликатна майчина взискателност – чрез рой спекулативни детски градини – петдесетгодишните успяват и доказват, че е непостижимо. Издигнати върху вдън изкоренените темели на потомственото възпитание. Превърнато във всеобщо задължително образование. Предназначено, да се окажеш дипломиран безработен. Та, този много мой човек, срещне ли ме - не престава да подпитва. Дали съм с нервите добре. Щом съм стегнал на ревера БЪЛГАРСКИ ФЛАГ С ЧЕРВЕНОТО НАГОРЕ. Според вас, що следва да му отговоря? 
THE END05/16/12-23:43:12 

From the Desk of: Eng. Bogomil Kostov AVRAMOV ROUSSEFF-HEMY




Тагове:   Bulgaria,   varna,   avramov-hemy,   ambassador,   bittr,   ruhe,   abakalam,   cityhall,   pressconference,   norvay,   bitte,   tore,   skaresteyn,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: godlieb
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 2372065
Постинги: 1414
Коментари: 659
Гласове: 1051
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930