Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Personal Collection of Personal and Friendly Crtical Path Creations ...
Автор: godlieb Категория: Лайфстайл
Прочетен: 2363167 Постинги: 1414 Коментари: 659
Постинги в блога от 01.01.2010 г.
image

(c) 2010 - Bogomil Kostov AVRAMOV-HEMY
ЗА СЗО - И ЗА МЕДИКАЛ- ИДЕНТИЧНОСТТА
от
Богомил Костов АВРАМОВ-ХЕМИ

КОГАТО ЧОВЕК ЧЕТЕ измекярските номера, погодени на номинирания за Нобелова Премия турски писател Орхан ПАМУК, в неговата родна страна и наша роднинска съседка, не може да не превключи от прекалено официализираните национални ТВ-канали, на игнорираният и понастоящем – и въпреки това национален – ТВ канал “АТАКА”. Събития докрай невероятни в началото на Двадесет и Първи Век. В който религиозното сектарианство брутално надхвърля границите на цивилизования разум.

И, ако този човек е на възраст, нещо което съвременната младеж не уважава и - по неявна поръчка - безсмислено презира, но и можеби защото подозира, че едва ли ще успее да достигне устойчив успех и почтеност, той не може да не си припомни недалечното тоталитарно минало. Време, когато върху изкуството тежеше подобна идеология, но идеология - все пак и въпреки всичко - успешно преодолявана. Хората на изкуството - в най-лошият случай - биваха оставяни сами на себе си, та да теглят и понастоящем.

НА МНОЗИНА, очаровани от братско-националните мурафети от безкрайните турски сериали, блъвнали по телевизионните екрани напоследък,  тези редове биха могли да се сторят неуместни. Зер комшулук  - не бива да се разваля. Но парата, която вдига съседна Турция – Чест и Почитания – досежно собствената си "монолитна" национална идентичност, буди леко казано – всегражданско недоумение.

Във връзка с предстоящото влизане в Европейския Съюз, на от години кандидатстващите източно-европейски страни, но и защото не е престанала да проучва техния хал и здравословно състояние; Световната Здравна Организация разпрати на своите почитатели един прекалено странен по ориенталски оцветен справочник – “ДЕСЕТ ЗДРАВНИ ВЪПРОСА ОКОЛО НОВИТЕ СЪСЕДИ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ” (“10 HEALTH QUESTIONS ABOUT THE NEW EU NEIGHBOURS” by Albena ARNAUDOVA, ISBN 92-890-1381-8, 248 pp, 180 x 120 mm.).

Как се види от беглия преглед на този можеби ценен справочник, с предговор от самият Марк ДАНЗОН – Регионален Директор на СЗО за Европа, безусловно всички включени страни; Албания, Беларус, Босня и Херцеговина, България, Хърватия, Молдова, Румъния, Федерация Русия, Сърбиия и Черна Гора, Македония и Украйна, без Република Турция; се отличават с особена социална корпускулярност, що се отнася до нациите населяващи тези перспективни страни. До една отхапали свобода от пределите на древната ИМПЕРИЯ НА ПАДИШАХА. За разлика от Република ТУРЦИЯ, която в справочника е представена с прекалено хомогенна национална идентичност, и почти без сериозни здравословни проблеми. В обширните 81 провинции на Република ТУРЦИЯ - всичко е из корен турско, а вероизповеданието съвсем здравословно – само и завинаги мюсюльманско.

  • От национална гледна точка, това може да изглежда похвално.
  • От регионална – няма как да не е до смърт подозрително.
  • От глобална гледна точка – изцяло осъдително - готово за международни прения.
          Република Турция е член на ООН и НАТО, където редът, точността, превенцията и почтеността, рядко биват поставяни под съмнение Дотолкова репрезентативни за "НОВИЯТ СВЕТОВЕН РЕД" са тези -  два управленски пакета.

СЪЩЕСТВЕН за източноевропейските страни проблем, едва ли случайно подценен от колектива работещ върху този авторитетен СЗО-справочник, обнародван от някоя си Албена АРНАУДОВА - в роля на автор и  редактор. Истината обаче, винаги е различна. От онова, което чрез инструментите на нашето съвремие се опитва да внуши на световната общност, БЕЗПРЕСТАННО ВОЙНСТВАЩИЯТ МИЛИЕТ.

Съгласно щатски информационни източници, (THE UNIVERSAL ALMANACH-1992, Kansas City-New York), а на тях - задължително се вярва, турската нация съвсем не е така монолитна - както бива декларирана в последно време., и както хигиеничният джобен справочник на СЗО се опитва оперативно да внуши на съвременна интелектуална Европа. В Република Турция живеят едва 85% турци, много от тях привнесени от България и приобщени от Кипър; над 12% кюрди – около 13 000 000 което прави 55% от кюрдите по света;  (След Войната в залива-1991., от Ирак в Турция се изнасят над 400 000 кюрди!), и 3% други общности. Вероизповеданието превалиращо е мюсюльманско, (Предимно сунити!), но 2% все пак са от различно вероизповедание – християни и евреи.

ОТ СТОЛЕТИЯ, още от времената на ПАДИШАХА, Турция се стреми да влезе в европейският коловоз, подсмърчайки подир БУДА-ПЕЩА, ВИЕНА и ПАРИЖ. Когато се оказва, че тайната за ефективно държавно управление, отдавна не се  крие в монолитността фанатизирано-религиозна - ами в гъвкавата управленска структура, съчетана с модерни мас-комуникации. По отношение на промишленост и отбрана, СЪВРЕМЕННА ТУРЦИЯ - навярно може - и успява. Но, ако цената за всичко това е ПРЕДУМИШЛЕНА ЗАБЛУДА НА СВЕТОВНОТО ОБЩЕСТВЕНО МНЕНИЕ - става дума за официоз на СЗО, едва ли би могло нещо повече да се  добави. Освен приказката за човешкото око, което само шепа пръст може да затвори.

THE END
                 2005-2010

Категория: Политика
Прочетен: 885 Коментари: 2 Гласове: 1
Последна промяна: 11.01.2010 12:15
Търсене

За този блог
Автор: godlieb
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 2363167
Постинги: 1414
Коментари: 659
Гласове: 1051
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Януари, 2010  >>
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031