Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Personal Collection of Personal and Friendly Crtical Path Creations ...
Автор: godlieb Категория: Лайфстайл
Прочетен: 2371358 Постинги: 1414 Коментари: 659
Постинги в блога от 16.10.2009 г.
image (c) 2008 - Bogomil Kostov AVRAMOV-HEMY
СИНДРОМЪТ
"ДАВАШ ЛИ ДАВАШ БАЛКАНДЖИ ЙОВО"

от
Богомил Костов АВРАМОВ-ХЕМИ
Academician IBLEA-1988


СЪВСЕМ НЕОТДАВНА, (27. Май 2008.!), станаха 100 дни държавна власт на едностранно самопровъзгласилата се Република КОСОВО. Пореден мъчителен експеримент върху здравата гърбина на Балканите. Където народите, опитвайки да се понасят без да търсят един другиму кусури, не престават да се стрелят. Древно барутхане, където все ще се намери, някой да заиграе езици и религия, национализъм и фундаментализъм, че да рушне фитила на вековни междуособици.

И, само гле"й к"о става ...

Преди да потегли, за да предаде урок по войнско изкуство на Всеросийския Самодържец Цар Александър, (1812.!), император Наполеон БОНАПАРТ успява да разбие Европа на безброй жалки княжества. Което се оказва пагубно. Подир по-малко от десетилетие Русия се намесва. За да има Любава Сърбия (1815-1817.!), и Свободна Елада (1821-1829.!), под изненадания поглед на Австро-Унгария.

СТРАТЕГИЧЕСКА ЯЗВА НА БАЛКАНИТЕ, (Заедно с Кърджали и Силистра!), сръбско-българо-албанско-македоно-гръцката област КОСОВО И МЕТОХИЯ, от древни времена е гореща верска точка. Тук индустрия не съществува, но природните богатства са интензивно разработвани. Между 1445 и 1912. КОСОВО И МЕТОХИЯ пъшка под отоманска управия. Прекалено мъгляво представяното за "българско" въстание на католика от Скопие Петър БОГДАН, (Финансирано от Папизма!), трае по време на войната на Австрия с Турция.(1683-1699.!). Войводата води под 6000 чисти албанци, много от които все още католици и православни. През 1690. сръбският патриарх със седалище в Печ Арсений Трети, очевидно по внушение на Ватикана, извежда от Косово над 37 000 православни семейства в посока Сърбия.

ПРОЛЕТАРСКИЯТ НАРОДЕН ВОЖД, съмнителният професионален парижки фотограф Йосип Броз ТИТО, се вижда в чудо и подписва странен стратегически документ с външния министър на Турция, (1953.!), Мехмед Фуад КЮПРЮЛЮ, даващ право на косоварските албанци да се обявяват за турци и да емигрират в Турция. Отразило се незабавно върху югославско-българските отношения. Интеграцията между двете страни бе гневно отречена от Москва, а дипломатическите отношения замразени до ниво на представителство за надзор над драсналите от България, през Сърбия за Италия. В резултат на това договаряне, (Натиск на ГФР!), масова емиграция в посока Турция не се получава, (Независимо от европейските свои претенции, Република Турция е изоставаща по линия на Глобализъм 3.1 страна!), но "нацията" набъбва. (Ходжите знаят своето!) Към 1960 тестото шупва насъвсем. Става толкова напечено, че вътрешният министър Александър РАНКОВИЧ бива елиминиран като потенциален кандидат за вожд на пъстрата нация на СФРЮ. Йосип Броз ТИТО, някога окупирал почти цяла Албания (1945.!), със своите въстанически армии, (Да живее международната работническа солидарност!) и изтеглил се под натиск на Съюзниците, преминава към тактика на неколкократна промяна вътрешнополитическия статут на КОСОВО И МЕТОХИЯ. През 1986., Сръбската Патриаршия публикува обширен документ заклеймяващ геноцида над сръбското малцинство в пределите на КОСОВО И МЕТОХИЯ. Почуквайки с пръст върху аналите на историята на Балканите, СРЪБСКАТА АКАДЕМИЯ НА НАУКИТЕ излиза със специален меморандум. Това не възпрепятства започналите през 1980 междуетнически сблъсъци да ескалират в гражданска война. Довела до начало на поголовен разпад на тази прекалено устойчива социалистическа конгрегация. Успяла първа в света да тръшне на земята един от прелетялите океана "невидими" Стелт.

ПОД УДАРИТЕ НА РЕЗОЛЮЦИЯ UNO-1244., в Косово и Метохия (1999.!) биват въведени международни сили, в т.ч. български. Добре соусиран от международни интереси, походът за албанско – именно! - самоопределение продължава. За да постигне настоящето международно признание на суверенитет, което народът (75% под 30 години!) е време съвсем да усети. На 15.06.2008., бива приета новата Конституция на Косово. За нейния текст, (Несъмнено редактиран във Вашингтон!), се знае пределно малко, а какво става понастоящем там - медиите предвидливо премълчават. Независимо от двата разкрача, които ни делят.

При 11 000 квадратни километра площ и 2 200 000 жители, КОСОВО И МЕТОХИЯ търгува предимно с Македония, Сърбия и Германия, и доста по-малко с Турция и Китай. В планините се добива доста сребро, калай, никел и магнезий, а навярно и уран. Наличието на боксит предполага бъдещ завод за алуминий. Ийхалето, завършило средните технически училища на Тито, разчита предимно на внос на стари леки коли, тяхното конвертиране в резервни части, и обгрижване за износ – в България, Албания и Гърция. Независимо от тоталната безработица, феноменът на строеж на разкошни резиденции се разширява, което не би могло да бъде обяснено с отпадане на "комунистическите" ограничения на Тито и Милошевич. В СФНРЮ с това не се прекаляваше. Всеки, който не бе криминално проявен, бе свободен в придвижване в страната, Европа и света.

ПРЕДИ ВЕКОВЕ, един местен борец за права и свободи, някой си МАРКО МЪРНЯВЧЕВИЧ, възпят от народа като МАРКО КРАЛЕВИЧИ, (1366.!), крал на Прилепското Кралство и – от немай-къде васал на султана подир покоряването му, славно загива на бойното поле при Ровине (Косово поле-17.05.1395.!). Би могло да се предполага защо, как, и от кого. Днес неговото име е проблем на спекула – бил се на страната на султана. Не се изтъква срещу кого.

За народите на Балканите МАРКО КРАЛЕВИЧИ е последният владетел опитал да докаже, че тази буферна балканска земя, КОСОВО И МЕТОХИЯ е докрай славянска. (И, песни се пеят!) Би ли могъл да предполага, че по чукарите които защищава, ще бъдат разположени ядрените сметища на бивша Югославия, готови да омърсят цяла Европа. Как биха били управлявани понастоящем? Какво предстои?

ЗА МАТУШКА РУС БАЛКАНИТЕ, като геостратегическа зона в нейната регулативна имперска мечта по Константинопол, все повече си позволяват да излизат извън православен контрол. (Почти век религията бе подменена, с хитричко скроен инструментариум за промиване на мозъци, чрез изучаване плоскостните трудове на Маркс-Енгелс-Ленин-Сталин-Тито-Димитров! Че, и на смръдливия бухаринец с една обувка Никита Сергеевич Хрушчов!) Подкрепяйки Сърбия, тя не престава зорко да наблюдава КОСОВО И МЕТОХИЯ. Където предлага хуманитарна помощ за въстановяване на осквернените православни храмове. Което, няма как да не стане. Имперска Русия е прочута с дарителството на фундаментални столични храмове и свободни университети. Няма как да не се възхитим. Жалко, че позабравихме да говорим руски. Съвсем скоро – ще ни потрябва. С тази разлика, че понятия като "братство, равенство и свобода", са подменени от "екип, собственик и глобализъм". В това отношение Рашко-Призренския митрополит Артемий хитричко намига Патриарху Всерусийскиому по Божие Велению, призовавайки, колкото може повече "православни поклонници" да посетят, видят и почувстват едва пръкналата "демокрация" на глобализма.

Имайки своите горчиви миноритарни проблеми, Русия официално не е стъпвала в КОСОВО И МЕТОХИЯ от пет години насам. (Освен ООН, там е НАТО!) Това не пречи да отчете и оповести, че остатъчните православни сърби на практика са лишени от граждански права. ("Росийская газета", Юний-2008.!) Който не желае да възприеме новата власт – остава без паспорт – един Господин Никой. Налице е синдромът "ДАВАШ ЛИ ДАВАШ БАЛКАНДЖИ ЙОВО", докато залогът е самоубийствен.

В това отношение опитът на Република БЪЛГАРИЯ, в раздаване на средни и висши административни постове по верски признак е показателен, (Корени в тоталитаризма!) ,макар да не е препоръчителен. Подир Афганистан и Тайван, Република България бе една от първите, която призна и установи дипломатически отношения с новосъздадената пазителка на задокеански интереси. Без да буди възхита, това признание напомня, че предстои хищно преразграбване на КОСОВО И МЕТОХИЯ под инвестиционен формат. Провинция на Европа, в която битува сериозен процент православни българи. Забравени от прекалено предпазливата – по-скоро немарлива и некреативна, национална българска политическа машина. (През Втората Световна Война там е минавала границата Кралство Италия - Царство България!) Може би, защото нищо не искат, а знаят да оцеляват през вековете разчитайки на самите себе си. Държейки се здраво за своята си собствена земя.
Категория: Политика
Прочетен: 728 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 17.02.2013 18:48
image
  © 2008 – Bogomil Kostofv AVRAMOV-HEMY
ОПЕРАЦИЯ “ПРАЖКО КАДИФЕ”
от
Богомил Костов АВРАМОВ-ХЕМИ
ПОЛИТИКАТА Е СТРАННА ВЕЩ. Мнозина я оприличват на паднала жена. Която добре си знае цената. Дотолкова добре, че безмилостно забърсва нации, национални ценности и население – в Етернала. И, така е – без съмнение – от как свят светува. Не всеки бива допускан до нейната Академия.
На Политиката – де!

МАЛКО ПРЕДИ танковете на ОВД-Варшавски Договор приятелски да посетят Златна Прага; докато атомните централи на СССР обогатяват южноафрикански уран за ядрената промишленост на САЩ; държавният секретар – Дийн РЪСК произнася реч, в която превъзнася “прогреса в съветско-американските отношения”. Докато президентът ДЖОНСЪН намира повод, и ясно подчертава, че по отношения на Румъния и Чехословакия остават в сила ялтенските договорености. (За НРБ – кой знае защо – рядко става дума!) Правейки се че не подозира, че практически тези договорености отдавна не означават нищо. Вездесъщият Збигнев БЖЕЖИНСКИ от своя страна, с наглостта на стоманизиран анализатор, което винаги означава вещ разузнавач, уверено твърди – борбата срещу СССР е борба срещу РУСИЯ. По-близки до Матушка Рус, от кой да е от славянския и православен свят, българските национал-патриоти не престават да се тюхкат, колчем бъдат отправени упреци към руската външна политика. Глобално непредсказуема. Ефективна дотолкова, че в критични времена Светът задължително опира на нея. Визуално адаптивна, същностно – никога.

ИНВАЗИЯТА на страните, от вече несъществуващия ВАРШАВСКИ ДОГОВОР, в Чехословашката Съюзна Социалистическа Република, (21.08.1968.!), едва ли следва да бъде забравена. Възпоменавайки хронологията на Нещата, би било установено, че няма как тази инвазия да не се е сбъднала с мълчаливото кимване с глава на ЧИЧО САМ. Времената са трудни. САЩ е в рецесия. Във ВИЕТНАМ нещата вървят към паническо изтегляне. Краткосрочната “ПРАЖКА ПРОЛЕТ”; резултат от тайната война на културния фронт между секретните служби на безброй страни; докато припламне и - приключва.

ГОДИНА 1968. в Прага не започва свястно. Антонин НОВОТНИ, (Подотчетен Сталину!), първи секретар на ЧКП в продължение на няколко десетилетия, бива заменен с фаталния Александър ДУБЧЕК. За президент е нагласен Людовиг СЛОБОДА. Прибързаната външна и вътрешна политика на празнословеца Никита Сергеевич ХРУЧШЕВ, (Своевременно пенсиониран!), е довела всестранно отричане на недалечно минало, и динамично настояще. Чехословашката Комунистическа Партия се осмелява за радикални промени, без предварително съгласуване с Москва. Леонид Илич БРЕЖНЕВ преглъща горчива изненада. На 30.01.1968., Александър ДУБЧЕК е направил поток изявления досежно така необходимата “демократизация на социализма.” Високо интелектуализиран апаратчик, пропуснал да прозре най-важното. Демокрацията по света съществува - най-вече на книга. Останалото е менижмънт над масите.
СИВИЯТ КАРДИНАЛ НА ДУБЧЕК, някой си Зденек МЛИНАРЖ, продукт на висшите партийни школи на Москва, където проблемите на транснационалния марксизъм се изучават изпреварващо и досконално, е идеолог от нов тип. За него демократизацията в рамките на реалния социализъм на БРЕЖНЕВ е насъщна необходимост, при това лесна и възможна. Докато с насмешка наблюдава трескавото усвояване на министерски постове и вторични управленски кресла, МЛИНАРЖ не престава да съветва ДУБЧЕК. Такива са концепционистите. Не желаят власт. Но, я създават. Този съкурсист на Михаил Сергеевич ГОРБАЧОВ, и негов комшия по общежитие във Висшата Партийна Школа в Москва, не е бил случаен. Което дава повод да се предполага, че ПРАЖКА ПРОЛЕТ е излязъл от контрол московски експеримент на прозрялите бъдещето на света тежки партийни босове. Установили, че без съществени социални структурни промени – в променящия се глобален свят - РУСИЯ няма как да оцелее. Все още прекалено малко в брой, за да направят със СССР онова, което по-късно се сбъдва. Златна Прага е опора на теоретическия марксизъм далеч преди Първата Световна Война. Що да не се експериментира. Оказва се, че масите възпитани в респект, надежда и вековна европейска култура, нямат нищо против да опитат някакво по-истинско бъдеще. Още от времената на Будапеща – 1956., Западът всячески подкрепя всеки подобен процес. (Независимо, че танковете винаги са – зад ъгъла!) Става дума за пряк достъп до огромни запаси неразработени енергийни природни ресурси. И, за пари – за много-много пари.

КПСС си гледа свястно работата. През март 1968., тя вече е разпространила секретно писмо до своите секретари по места, за предстоящи промени в структурата и управлението на Обществото, които ЦК на ЧКП изисква и стъпаловидно налага. Става дума за нов тип геополитика в сърцето на Европа. Става дума за компактността на т.н. “Социалистически Лагер”. На 05.03.1968., ЦК на ЧКП отново изненадва Москва. Публикувайки своя си “ПРОГРАМА ЗА ДЕЙСТВИЕ НА ЧКП”. Не, че партийното разузнаване на КПСС не е в подробностите. Не е поднесено, както се полага. А не е поднесено, защото отговорът е известен - Москва не е съгласна с текущите промени в Чехословакия. Трябва да се е считало, че за подобни промени е прекалено рано. Навярно са се опасявали, в чии ръце би могло да попадне стопанското управление на една несъмнено креативна и мощна в индустриално отношение държава. В този странен за онези времена документ, ЦК на ЧКП твърди, че “ЧССР има свой път към социализма.” ЦК на КПСС внимателно чете, претегля и коментира. После “ПРАВДА” се нахвърля. Пражките “Literarny Listy” отговарят с оригинален програмен документ. Това са т.н. “2000 ДУМИ”, които изясняват становището не само на чехословашкото ръководство. Тези “Думи”, които на нашенската публика са слабо известни, се оказват дотолкова силни, че смайват самият Александър ДУБЧЕК. Той е вбесен. Нападките срещу Москва са повече отколкото е необходимо. ДУБЧЕК излиза с изявление, че това е “ненавременен документ”, но рицарската ръкавица е хвърлена.

ТЕЗИ “2000 ДУМИ” са толкова силни и заплашителни, че на 14.07.1968., във Варшава, се срещат ръководителите на Варшавския Договор. Представители на Чехословакия не биват допуснати. На 19.07.1968., “ПРАВДА” ще побърза да открие проникване на американско оръжие през границата с ГФР. Това са танкове “Патън” от Втората Световна Война, внесени най-легално за копродукция на “БАРАНДОВ”. Но, все пак, това са танкове. В наше време Маркус ВОЛФ ще настоява, че тази именно е датата, когато ЦК на КПСС се разпорежда. Други изследователи считат, че Леонид Илич БРЕЖНЕВ, е подведен от неправилно интерпретиране на секретна дипломатическа информация, подадена от престарали се “дипломати”. Като човек на болшевишки идеи и реалии, той не успява да проумее същността на един нов социализъм в ново русло на развитие в страна, практикуваща Ленинизъм едва от вчера. Нещо, на което се радваме понастоящем.

КПСС ТРЪГВА НА ПРЕГОВОРИ. Древната тактика да се проточват нещата, докато пукне първа пушка, е същност на преговорите в Черна-Над-Тиса. Те са безрезултанни, а ДУБЧЕК възмутен. От своя страна Васил БИЛЯК е прекалено верен на идеите на Коминтерна, макар той да е разпуснат своевременно. Като първи секретар на Словакия, БИЛЯК кооптира около себе си 19 игнорирани от ДУБЧЕК партийни ръководители-сталинисти. И, изпраща писмено искане до Леонид Илич БРЕЖНЕВ, за незабавна военна помощ срещу Александър ДУБЧЕК. Това не убягва на западните политически наблюдатели. САЩ бърза да обяви Чехословакия за особено важна зона за своите жизнени интереси, обявяйки я за втора опорна точка подир Западен Берлин. Поставяйки в бойна готовност своите войски в Европа, САЩ все пак – не се намесват. Излизането от ВИЕТНАМ е въпрос на месеци. Кой знае, дали не е изпусната парата в Чехословакия, за да кръкне гърнето в Индокитай.

МЕЖДУВРЕМЕННО в Златна Прага и из цялата страна, метежите и митингите срещу СССР и комунизма – руски модел, се разрастват. Двустранните съглашения стават безсмислени. Напрежението с всеки изминал ден нараства. Медиите беснеят. ДУБЧЕК призовава към “елементарен порядък”, но е късно. Чуват се отгласи и, в други социалистически страни. Студенцията е подложена на кадифени репресии. Мнозина биват прогонени от университетските скамейки. По-упоритете, подир година-две, биват допуснати обратно. На 18.08.1968., съветското политическо ръководство дава добро за операция “ДУНАЙ”, и слиза в подземията за по-сигурно. Маршал ГРЕЧКО заявява на всеослушание: “Прието е решение за въвеждане на войските на ОВД в Чехословакия. Това решение следва да бъде осъществено дори да доведе до Трета Световна Война.” Нещата тръгват.

НА 20. СРЕЩУ 21. АВГУСТ 1968., В ПОЛУНОЩ, по войските на ОВД бива излъчено: “ВЪЛТАВА-666”. В бойна готовност биват поставени 70 дивизии. През 20 контролни пункта 2 600 танка настъпват към Златна Прага За по-малко от 48 часа 30 танкови и мотострелкови дивизии на Варшавския Договор, (Над 500 000 щика!), окупират една от най-цивилизованите страни в сърцето на Европа. Начева се масирана военна демонстрация на невиждана до това време грандиозна военна сила..Армията на Чехословакия, (200 000 щика!), една от най-добре екипираните и обучени армии в Европа, остава в казармите без да окаже съпротива. Нейните генерали, до един руски възпитаници, са наясно какво би могло да се случи. Генералният щаб на армията е обкръжен. (21.08.1968 – 06:00 заранта!) Правителството начело със СЛОБОДА И ДУБЧЕК бива пленено. В 09:00 ДУБЧЕК ”, заедно със шефът на разузнаването Генерал ЖЕЛГОВИЧ, е “взет под надеждна охрана.” За изпълняващ длъжността Шеф на Чехословакия бива поставен другаря Генерал ТРОФИМОВ. Това е същият Таваришч Кирил МАЗУРОВ, от състава на Политбюро на КПСС, отговарящ за състоянието на нещата в Чехословакия.

НА ПРЪВ ПОГЛЕД ОКУПАЦИЯТА Е УСПЕШНА, но народът на Златна Прага витае по улиците, и издига барикади по пътища, шосета и обекти. Срещу войските на ОВД политат коктейли “Молотов”. Въпреки сравнително внимателния подход на окупация, падат безсмислени жертви. Таен съпротивителен щаб оказва коварна съпротива. Градски красавици-патриотки биват ползвани, за примамване на военно-служащи, с цел тяхното успешно ликвидиране. Падат жертви, и от корпуса на НР БЪЛГАРИЯ, но за тях се знае малко. Нещата в ОВД очевидно са били добре обмислени. ГДР е готов да нахлуе, но това не се допуска. Нейни пет дивизии остават дислокирани на границите на ГДР с Чехословакия. Крупни експанзии не са известни, или много добре биват прикрити. В наше време се отчита, че са погинали най-много по около 500 човека от двете страни. Колко са всъщност?

РАЗБЪРЗАЛОТО СЕ РЪКОВОДСТВО на Чехословакия, за скъсяване на пътя между социализъм, интернационализъм и глобализъм, за демократизъм без олигархизъм, още на 21.08.2008., бива прехвърлено по въздуха в щаба на Варшавския Договор в Полша, а от там – в Москва. В Кремъл ръководителите на Чехословакия биват посрещнати, с всички полагаеми се почести на функциониращо държавно ръководство. Започват тежки четиридневни друстранни преговори, които завършват “много успешно”. През това време вълненията в подкрепа на Александър ДУБЧЕК продължават, но никоя от страните от социалистическия лагер не смее и подава ръка. На 27.08.1968. в Златна Прага се завръща ДУБЧЕК, за да усмири по медиите своите превърженици. С пресекнал от вълнение глас, той се опитва и успява. Всичко това са “временни мерки” – твърди по радиото той, но сам знае, че не е така.

БЪРЗА НОРМАЛИЗАЦИЯ се оказва недостижима.
Повече от 300 000 души напускат ЧССР. Завръщат се малцина. Останалите ще го сторят подир 1998. За да започнат да изкупуват националните богатства. На 16.10.1968., бива подписан договор, съгласно който на територията на ЧССР за неопределен период от време, остава контингент войски на СССР, изведени едва през 1999. По възстановяване на нарушената околна среда следствие на този престой, днес се предприемат съвместни мерки. Войските от другите страни се завръщат у дома.

АЛЕКСАНДЪР ДУБЧЕК бива снет от власт и изключен от ЧКП две години по-късно. Пражката Пролет задоволително приключва. Духът на Народа оцелява. Отражението на Пражка Пролет всред интелигенцията в Мати Болгария е незначително. Освен почернените майки. Твърди се, че аферата с Горуня има пряка връзка, но историците все още мълчат. Някъде се мярна антрефиле за бунтовна нашенска пещера, по същото това време, (Внезапно опустяла!), и за чехословашкия “журналист” по име Вацлав Хавел около нея. Дали е Същият? Не – не е същият. Кой ще да е той?

Редакцията на националистБг.ком публикува статията на нашия анализатор без дума промяна. Не приемаме някои тези, но никога няма да осъществяваме цензура. Даже поощряваме различните от нашите позиции - Истината се ражда в спора.
Категория: История
Прочетен: 1060 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 21.08.2014 14:45
image (C) 2001-2008 – Bogomil Kostov AVRAMOV-HEMY
МЪГЛИВО БЪДЕЩЕ - ТРЕВОЖНО НАСТОЯЩЕ
от
Богомил Костов АВРАМОВ-ХЕМИ

НА ЧЕТВЪРТИ ЮЛИ 2001. ПО ОБЕД, (Национален празник-САЩ!), добре школувана старица бе тръгнала от брега на морето към западните покрайнини на Стара Варна. Раздавайки на редките минувачи листовки с конспект на съмнителни библейски пророчества. Пророчествата, за лишен път, вещаеха Началото на Краят на Света. Жената крачеше така самоуверено и самодоволно, че всеки би помислил, че наистина е пратеница из небесата. Във век на компютърни и сателитни комуникации достъпни всекиму; на нанотехнологии и генно инженерство – за избрани и поносим жизнен стандарт - за малцина; трудно е да бъде допуснато Божие Следствие в стъпките на случайна фанатизирана жена. Единадесети Септември обаче предстоеше. За да докаже, как някои фундаменталистки брътвежи - може пък да не са съвсем случайни. И оповести, че в сянката на Фундаментализма по света "е" /б.ред/ хищен международен тероризъм. Следващ методологии, усъвършенствани по време на Втората Световна Война. Във век на несравними технологии, една дълбоко засекретена въоръжена съпротива излиза на международната арена, следваща фанатична верска предопределеност. Психотропно аранжиран, технологично преобзаведен продукт за заплаха, терор, и правене големи пари. Ангажиран, под маска на Божие Възмездие, (Богове всякакви!), със съмнителната персонална победа на пореден претендент за световно господство.

ПРИ ФАТАЛНИЯ 11.09.2001., подир трескаво пренатъкмяване на медиите, пренебрегвайки рудиментарните библейски прогнози - блъвнали из устата на всевъзможни пастори, САЩ окончателно навлязоха в Афганистан. (Вековна мечта на Албион, загубил през вековете полкове народ в усилия да покори тази свободолюбива планинска страна!) Под предлог да издирят, заловят, и поставят пред международен съд, (Михаил Саакашвили навярно ще превари!), саудитския принц Осама Бин-Ладен. Потомствен милиардер, (Хитлер, Борман, доктор Менгеле - неоткрити!), пророчески разхождащ се пред обективите на проанглийската „Ал-Джазира“ - неуловим за мрежите на САЩ. (Независимо от перфектната руска помощ!) Свързван пряко с покушението върху кулите на Световния Търговски Център в Ню-Йорк, строителният инженер Осама Бин Ладен, е на път да се превърне в митичен феникс. Комуто цифровите технологии предоставят възможност да поразява всеки регион на света. (Дурма светът кандиса за шериатски балдахин!) След натирване от ФБР на неговото огромно "семейство" извън Бостон в посока Европа, (Парите - в САЩ!), неговото издирване се оказва практически невъзможно. За разлика от сравнително лесното залавяне на Садам Хюсеин, ($6.5 милиона кеш!), чрез неговият личен лихвар, то наличието на Осама е съмнително доказуем мит. Пещерите Бора-Бора бяха взривени, но резултатът остана нулев. Превръщането на света от аналогово-тримерен в информационно-плосък, предоставя възможност да се воюва дистанционно, във всяка желана точка на планетата наричана Земя. Изкуствените спътници отдавна са несметен брой. (Не всеки е в ръцете на военни!) Търговски и промишлени комуникациони канали се наемат – по лесно от рент-а-кар. Глобалните семейни структури, завинаги излизат извън контрол. (Какво е – някаква държавност!) Превръщайки ги от финансово случайни – в глобални политически бойци на Бъдното. Твърди се, че американски спец-части са били разположени на дребно в Афганистан, далеч преди окончателно изтегляне на СССР, докато ваканциите на Осама-Бин-Ладен протичат основно на . . . китайска територия? Проблемите на Кашмир не престават да тлеят между Индия и Пакистан, а това е съвсем недалеч. Умишлената окончателна дестабилизация на Русия, чрез раздухване на тлеещи кавказки конфликти; от векове на въоръжение за Великите Сили; измества мишените прекалено на изток. Където трибалистично структурирани нации оцеляват всред хаоса на импакта на едно устойчиво модернизиращо се съвремие? Кому е необходимо Косово? За какво служи Грузия? Кому досажда нефтопроводът през Чечня? Дестабилизиран се оказва целият развит Божи Свят. Потънал в грижи по пренастройване от регионална към глобална интегративност. Практически, Втората Световна Война едва ли е завършила. Докато Третата е в апогей. Възпламенена за пореден път в региона на Персийския залив, (Ирак-Кувейт-USA-1990.!), тя е приключила единствено на книга. Пренесена срещу стремежите към опазване съвокупността на бивша Югославия, (Гъвкав световен баланьор по време на прословутата Студена Война!), респективно крехкото спокойствие на Балканите. В Македония Войната продължава, без дори да е избухнала. В Сърбия е заглъхнала, докато бъдат прочистени архивите. В Косово, където Ислямският Фундаментализъм на Балканите е най-ярко изразен, е наложена фалшива „независимост“. Амалгамиране между Северна и Южна Корея, не се предполага. На 2000 километра от Москва, Русия показа на Грузия – в какво греши кавказкият регионализъм. Китай бърза с потайни космични програми. Иран е в орбита, с изкуствен спътник и ядрен потенциал. В Афганистан талибаните яздят високопроходни мотоциклети. Това няма как да не напомни за трейд-интереси и рокерски надрусвания с дрога. А, Ислямският Фундаментализъм, зад чиято ширма върви трепенето на едро на презряни иноверци, бил за връщане към корените на света. (Виж ми окото!) Обикновеният нашенски гражданин, притиснат от особената немотия на глобалното общество, (Имаш компютър – нямаш лекарства!), без особена изненада открива, че съвременният джихад по нищо не се отличава от средновиковния. (Индивидуален калъч-джихад срещу Константинопол!) Прилаган с поразителния инструментариум на съвременността, той е ужасяващо масов. Не особено точни се оказаха заключенията, на наблюдателите от времето на Испанската Гражданска Война: "тази война ще продължи петдесет години" (Ърнест Хемингуей!). Войната се оказа вечна. И продължава. Наистина, от време на време си позволява да заглъхва. Но, защо пък – да престане? Изтеглена във високопланинските пространства на Афганистан; за да не порути окончателно светът; подир това пренесена обратно в Ирак и предстоящо в Иран, Третата Световна Война няма как да не трае до тогава, докато не бъде пренесена в Космоса. А там - що Бог постанови. Светът е претъпкан с ядрени и конвенционални оръжия с изтекъл гаранционен срок, а това не е менте-прахосмукачка която би могъл да препродадеш на Балканите. Война, която може окончателно да бъде спечелена единствено, върху екран на компютър. Едва ли достатъчно условие, за да бъде поставено на колене едно съвсем свежо вероизповедание. Развегетирано от нации, където феодализмът никога не е умирал, и не смята да отмре. Където робство и официализирана робия са насъщен хляб и иждивение. Не единствено за техните жители, но и, за пребиваващите световни експатрианти, които само си мислят, че налагат глобализъм. Бегъл поглед върху някое от местните законодателства би установил, че налице е - черно на бяло – законодателство на пустинни племена безмилостно вирнало флаг поради банализирана евангелизаторска либерализация.Която би могла да хване дикиш всъде. Освен всред мюсюльманския свят.

АФГАНИСТАН се оказа сложен терен за водене на конвенционална война, (Великобритания бе наясно!), както междувпрочем и Ирак. Тук всяка война е безкрайна, а родовите традиции – непоколебими. За да бъдат разтрогнати, е нужно нещо повече. А именно - московски тип социализъм. (След това – глей ко ставъ!) Но, защо им е необходим, щом верската версия е налица!?! Отдалечен от морето, изискващ пословично скъпи въздушни мостове за транспорт, Афганистан - вековна цел на Албион, не престава да взема съкровени цивилизационни жертви. Непоклатим феодализъм, в система на безброй дезинтегрирани родове, племена и религиозни ордени, нонстоп призоваващи Аллах. Примитивистични земеделци, отглеждащи интензивни култури, в условия на тотална безграмотност. Напънът да се премине от монархия към федерална република, (Руско-щатски политически промисъл!), не са променили ни на йота общественото мислене. Където ретроградните талибански "науки" не са нищо повече от осъвременен абсолютизъм. Независимо от въвода на войски от безброй нации на територията на Афганистан, страната остава силно наситена с трудно идентифицируеми остатъчни военни обекти - постройка и оборудване - руски. Съвременни по инфраструктура и въоръжение, блиндирани в култивирани природни дадености, те остават недостъпни и практически неизвестни, при повсеместно минирани пътища и пътеки. На английските експерти по разминиране, калени в дните на светкавичната война за Фолкленд; където така и не се установи, кой бе доставил на Аржентина петдесетина хиляди неконвенционални противопехотни пластмасови мини с размер на монета; тук едва ли им е по-леко. Половин година дълбок сняг и непрестанни зимни бури, превръщат в трагедия всеки опит за офанзивна стратегия и тактика. Афганистанския народ търпи феодал, но отказва да търпи завоевател. Феодалното право на Шериата съществува ефективно успоредно с модерното римско право и, без да претендира, остава модел за жива нравственост. Всъщност, срещу кого се води тази загадъчна война в Афганистан? (Нима "Война на Световете"?) Обективна война срещу виртуален враг. Успяващ сякаш по Свето Внушение, да се превъплъти от единия в другия край на света, че порази невинни.Недосегаемостта на Осама Бин Ладен, (Неявна международна договореност!), все повече му придава облик на неидентифициран политически субект, с леко междупланетна окраска.

ГЛОБАЛНАТА ЦЕЛ НА САЩ, едва ли е да окупира окончателно и завинаги Афганистан, (САЩ и Русия не окупират – те освобождават!), макар че би могла да си го позволи по всяко време. Поучени от Виетнам, САЩ не желаят да повтарят политическата грешка на Съветите (1979.!), освен ако това е неизбежно. Поради което включват символични сили на НАТО. Официално целта е окончателно да бъде поразено сърцето на Октопода. (Петолъчна звезда. Оцветяване – по избор!) Което САЩ така и не успяха да постигнат, подкрепяйки всякаквите революции в Куба, Либия, Ирак, Иран, и навсякъде по Божият Свят. В резултат, потокът опиати към Европа и САЩ вместо да намалее, мултиплицира. Към него се прибавя огромен поток фалшива валута, (Детекторите изявяват единствено примитиви!), нелегални ядрени и биопрепарати, над които правителствата рядко успяват да упражнят достатъчно ефективен контрол. (Щом контролът не е национален – кому е нужен!?!) Без да бъде окончателно признато, чрез огромни жертвени ресурси, САЩ продължават да преглъщат горчивия хап на своята безпардонна демокрация. Опитвайки се да доунищожат окончателно, остатъчните монархически институции по света. Напразно разчитащи, подир Втората Световна Война, чрез военната мощ на САЩ, да възстановят изконна национална легитимност. Представяни за "демоде" институции, доказано славно адаптируеми във Времето на Времената. Фасадно публични, а еднолични институции, поддържащи от векове ред и законност, без да натягат гайките до ниво на екстремален тоталитаризъм. Войнската практика на Новото Време сочи, че когато САЩ армейски не успеят, те си се оттеглят. (Не е отстъпление – никак!) Математическата формулата за тази стратегия е неизвестна, но такава несъмнено съществува. Колкото да е странно, обаче, подир всяка регионална война Духът на Бизнеса подир войските на САЩ - остава да витае. Което води до тяхното окончателното политико-икономическо завръщане в границите на до неотдавна противниковата страна, чрез директна икономическа инвазия, при особено тежки международни, (Хм!), икономически рестрикции. Довели някога, до поделяне на Китай, Виетнам и Корея, а в последно време и СССР, на апетитни териториални части годни за сладък конкурентен бизнес. (Гражданската Война в САЩ е завършила – но приключила ли е изобщо!?!) Струва ни се, тези делби на огромни територии, са един от факторите подхранващи всеобхватен тероризъм.
ТЕРОРИЗМЪТ харчи огромни средства, придобити най-вече незаконно, но и чрез световна мрежа заведения тип „дюнер-кебаб“. Влагайки ги подир това, в тежки финансови институции, подлежащи на терористичен рекет. Затворен кръг, вътре в затворения кръг на едрия спекулативен бизнес, където нефтът здраво държи първенството. (Уж свършва!) Неподвластен на каноните на каквато да е вяра - християнска, мюсюльманска, хиндуиска, ламаистка или научносътворена. Освен на вярата в парите. Разкриване леговището на Октопода и неговите пътища за трансфер на опиати, (И на убийствени бактерии!), е необходимо на САЩ и Световната Общност, за да бъдат предотвратени все по-крупни разрушения, (11.09.2001), към които световната икономика е особено чувствителна, поради всестранното глобализиране на банковия и застрахователен бизнес, управленски концентриран в САЩ. (Ллойдс - в колапс от време на земетресенията в Калифорния-1989. и първичното взривяване на СТЦ-1993., незабавно заяви интегриране с Дойчебанк в краят на 2001.!) Някои финансови кръгове определено искат да спрат невероятния устрем на човечеството към Космоса, посредством същите тези цифрови технологии, чрез които САЩ успя да го наложи. Дали единствено за да догони пропуснатото!?! Под повърхността на глобалните метежи, крее шайка гениални метежни мислители. Планиращи придобиване на глобални пари от глобално бедни народи, случайно богати на специфични природни ресурси. Счита се, че в перспектива цифровите технологии предстои да престанат да правят едри пари. Независимо че правенето на пари чрез тях едва сега започва. Докато биотехнологиите биха могли да попречистят Естеството на Нещата. Усилно издирван в планините на Кандахар, нищо чудно Осама Бин Ладен & Co., да обитава черупката на някоя все още неизследвана курортна пирамида по бреговете на Средиземноморието. В краят на Времето на Времената, в света на Дигиталните Илюзии, колко му е да се автоинтронираш в Бог, без дори да си калесан за Цар. Необходими са единствено девизи. За разлика от Боговете, учените са изцяло земни хора. Каил за дребен хонорар, че да плащат месечни издръжки.

ВЪВ ВСЕ ПО-СИСТЕМНИЯ ВСЕСТРАНЕН ГЛОБАЛИЗЪМ, (Подир претупване проблемите на задължителния регионализъм - Александер-1982!), идеолозите на САЩ все по-често се сблъскват с конкретно неразбиране и отхвърляне от останалия свят. (За разлика от технологичните им продукти!) Може би поради факта, че Съвременният Глобализъм е нищо повече освен Реален Неруски Марксизъм. Светът е ошашавен от факта, че принудително натирван от Глобализъм 1.0 в Глобализъм 3.0 установяв, че не всичко, което е добро за САЩ, е достатъчно добро за останалите регионални партньори. Пауперизираната междинна европейска интелигенция, с настроения просветителски, и поради това порочно националистични, остава игнорирана при структуриране на глобалните дела. Програмирано осъдена на изчезване. Пропусне ли да се цани при някоя транснационална фирма с корени в САЩ. Където „количката“ на работодателя злокобно прозвънява достигнеш ли светата христова възраст. Па, колкото да си талант! Мозъчният тръст на САЩ, където рядко играят младоци, не харесва азбучната истина, че администрирането на международните договорености във всяка точка на света се развива с различна скорост във времето и пространството, в зависимост от постиженията на местната социална нагласа. Човечеството едва ли е икономически достатъчно зряло, за мъглявомътните глобалистки (Републикано-имперски!) концепции на политолозите на САЩ. Реалният космополитизъм е ежедневие за ограничени маси, (Каймака на Света!), но не и за всички онези, които сърбат попарата на преднамерено насаждания пауперизъм. О, Глобализма не би могъл да възтържествува без размахване на полицейска палка. Но, какво тържество би било това? Някога, по време на двадесет и пет годишните прения в ООН по проблемите на океанското дъно, САЩ (Мадлийн Олбрайт!) не преставаха да тръбят за регионализъм, като за разковниче за през настъпващия милениум, подходящо да вкара в ред световните проблеми. (Хари Труман – 40 мили брегова зона!) Регионализмът залегна в основите на Международната конвенция при ООН по морско право, (UNCLOS-82!), където НРБ (Проф. Александър Янков-председател Комитет по морското дъно!) има изключителен принос. Когато документът бе подложен на гласуване в Общото Събрание на ООН (1982), администрацията на Доналд Рейгън внезапно се отдръпна. Конгресът спешно прокара собствен закон за морските пространства, разширявайки едностранно правата на САЩ в Световния Океан. (Апетит за придънни полиметалически конкреции!) За членовете на конвенцията останаха теоретичните постулати на регионализма, от който бенефиции получават единствено транснационалните монополи. Рентабилни единствено в условията на достатъчно развития Нов Свят, глобалистичните концептуални напъни, свързани винаги с експлоатация на енергийни ресурси, може би лекуват бедност - дано балансират здраве, но единствено в сферата на управленско съсъществувание със САЩ. Цифровата телекомуникационна техника може би превръща светът в глобално село, но едва ли ще го превърне в глобален град, преди да го озапти като глобално блато. Традициите на Средния Изток, които включват в себе си изпитани от Времето на Времената древни социално-верски технологии, едва ли биха позволили това да се случи едновременно, изцяло и завинаги. Всеки молла би могъл да продаде някоя от дъщерите си, за да си купи лап-топ компютър. (Никога съпруга!) Обаче, седне ли пред синия екран, той незабавно се превръща в терорист. Глобалната връзка му предоставя безброй възможности за директен износ на полуграмотен трибализъм, рудиментарен социализъм, и незабавен внос „on the spot“ на всичко онова, с което би могъл да реализира своите фундаментални схващания за света, превърнат от INTERNET в глобален порнохаремлък. (Разширение на харема, чрез терористичен рекет!). Предоставяйки възможност, да бъдат подготвяни огромни маси талибани (Студенти!?!) на своя територия, че да бъдат отхвърлени Съветите обратно в техните държавни граници, балансираната ядрена държава Пакистан прояви слаба симетричност. Ответната реакция на движението на талибаните се устреми обратно там, където стандартът на живот е сравнително висок, климатичните условия благоприятни, а достъпът до море непосредствен. (Пътят към Европа с незафереджените Мацки!) Лоялността на Пакистан (Независимост-1956!) към САЩ, е подложена на тежки вътрешни изпитания, още от годините на придобиване на собствено ядрено оръжие (1980.!). Колин Пауъл може да реди теории, че борбата срещу международния тероризъм би могла да бъде успешна единствено, чрез широкомащабни военни операции на чужда територия. Китай и Русия обаче, загрижени за своята разклатена териториална цялост, хранят особени резерви към подобна практика, поради позитивен опит в дългогодишни партизански войни, а такава война в Афганистан предстои и занапред. Оказва се, че всеобща коалиция срещу Осама Бин Ладен е възможна, но доколко е ефективна? Пакистан е все повече дестабилизиран. Нищо чудно в близко бъдеще да заприлича на Ирак. Арабските страни преследват различни интереси от останалата част на света. (Всеобщ емират!) Загрижени от нестихващата криза в Ирак (1990. - до наши дни!), която унищожава съвременната мюсюльманска цивилизация, в нейните опити за миксинг и давление върху културата на запада.

ПРОБЛЕМЪТ С ГЛОБАЛНИЯ ТЕРОРИЗЪМ винаги е проблем за възпиране на бежанците. Който ООН едва контролира, без да сдържа. По данни на ООН, от Афганистан в посока Пакистан, (Сиреч Европа и САЩ!), се просмуква поток, който към 2010 се очаква да достигне 2 000 000. души. (Чрез Иран-Пакистан – още толкова!) Голяма част от тези традиционни номади ще поемат тежкия и скъп, но ефективен нелегален път към центровете на съвременна цивилизация. За да докажат, че за съвременния транстероризъм глобализмът не е бариера. Тероризмът възприема на въоръжение последна дума научни технологии, предоставяйки ги в ръцете на високотехнологични самоубийци. Разпадането на СССР създаде онази непреодолима пропаст ("Черна дупка" - Дж. Сорос-1990.!), която тъмните сили на планетата оползотворяват за всеобща сметка, и тяхна изгода. Химически бойни вещества, антракс и дребна шарка, научно натъпкани в междуконтинентални ракети, не само че не са плод на безсъници на фантасти, но са всичко онова, с което специалните служби правят безуспешни опити да се преборят. За да установят, че са напълно безпомощни дори, в охраната на президенти. Тероризмът на Нашето Време, провеждан от тясна прослойка дипломирани екзекутори-самоубийци, рлекалено напомня годините на фашизма (1935-1945). Когато масовото изтребване на еврейското племе се ръководеше от шайка философи с купен докторат. Още по онова време Вернер Фон Браун (1943.!), разработва пилотируема ракета-камикадзе V-02-А, която да цели специален предавател монтиран върху Импайр Стейт Билдинг, та дано забави Втората Световна Война с броени минути. Тогава, мисията пропадна. Настоящата нескончаема Световна Война очевидно, не е между мюсюльманство и християнство, а между пресно съзидана коалиция на супербогаташи, (Безумния бизнес с нефт!), култивираща политико-икономическа омраза върху фундаментална религиозна нагласа срещу инструментариума на всяка трансглобална политика. Която, независимо от широкото безразличие и свобода към духовните практики на внесените от цял свят граждани, засяга частни регионални интереси, сплотени срещу глобални апетити, поради стремеж към изравняване по норма и стандарт. В световен план тече пренагласа в плоскост глобализъм, а това съвсем не е безболезнено. Отсъствието на напредък в решаване проблемите на регионализма, води до генериране на непреодолима духовна пропаст в световен разрез и мащаб. Запълвана от всевъзможни псевдодуховни движения, приели на въоръжения древни методи раздухващи муждународен тероризъм. Независимо, дали страхотиите от 11.09.2001. се бяха случили или не, светът следва път на задълбочаваща се икономическа и морална рецесия. Година 2001., бе най-лоша подир 1982., когато тогавашната световна рецесия рефлектира дори във все още компактния комунистически свят. Година 2008. показа, пореден срив на международните банкови пазари, довело до тяхното частично и цялостно одържавяване. Съвременните глобалисти не престават да се позовават на прозренията на Карл МАРКС и Фридрих ЕНГЕЛС, така безславно опозорени от руските креатури на Ленинизма. Разковничето може би наистина се крие, във всеобщо опрощаване на международните задължения, като първична глобализационна мярка от общ характер. Нещо, което светът рано или късно, (Ако все още съществува!), ще стори. За да започне отново и начисто. Едва тогава би могло да се говори за плюсове и минуси в принципите за глобализация. Ако войната в Афганистан дългосрочно се задържи, а това не може да не се случи, би могло да се очаква, цените на петрола да скочат още по-високо. Предсказваната от менежерите на странната варненска старица (04.06.2001!) глобална катастрофа от 11.09.2001., доведе до рязко намаление на товаропотоците и цените на билетите за въздушни полети. Въздухоплавателни компании рухват една подир друга. Безработица обхваща не само полетния персонал, но и вторично свързани с авиацията дейности. Пускането отново, и последващото прекратяване полетите на злополучния трансантлантически "Конкорд", не говори за безсмислено обновяване на морално остаряло безумно скъпо оборудване. Пътешествията по въздуха може би остават най-евтини и отново надеждни, но в никакъв случай абсолютно безопасни по отношение теористичен пимпакт. Безусловно всеки иконом-политически кризис провокира дейност и законодателство свързани със затягане мерките за сигурност. И, колкото повече тези мерки бъдат натегнати, толкова повече стават неадекватни и поради това - неефикасни. Особено в години на непрестанен преход, към Бъдъще изпълнено с биотехнологични манипулации, чрез декадно превъплътени организми. В замяна на традиционнен секс, пара на ръка и кафеджийско политиканстване на дребно. Гражданските права, за които повече от половин век миля, плака и оплака цяла Източна Европа, предстои да бъдат тихомълком и окончателно орязани. Този път в името на глобализма и антитероризма. Зад терористите самоубийци задължително стои големият бизнес, още от времената на Кропоткин (1842.-1921.!). Голям брой осигурителни фондове в сянка, (Ернст Ветеке-Бундесбанк-2001.!), направиха добри пари подир атаките срещу Световния Търговски Център. Преди атаките спешно-тихомълком биват разпродадени голям брой авиолинии. Подир атаките, това сториха закъснялите собственици от САЩ и Швейцария. Други фондове, ("Рейтийон"- въоръжение!), вдигнаха над 30 процента цените на своите акции на борсата. За отбранителната промишленост цените на акциите на борсата средно нарастнаха с над 80 процента. Пазарът на златото подлудя.

АНТИГЛОБАЛИСТИТЕ, (Дали невинни жертви по улиците на Отава и Генуа – 2000.-2002.!), за които все още се подшушва, че имат косвена връзка в бичването на двете кули на СТЦ, изглеждат изцяло кротнали, но проучванията продължават без нищо да докажат. Бяла Книга все още няма, а преки връзки не са изявени. Между антиглобалистите личат забележителни учени и популярни умни глави. Организацията им се отличава със стройна и ефективна работна мрежа, присъствие в Интернет и добро финансиране от неизвестни източници. Западът едва ли се замисля върху глобалната неадекватност, в която светът е поставен, но кръговете на неспокойствието очевидно разчитат на това. Глобализацията можеби ще създаде добро здраве, прилично жилище, образование и прогрес, но предимно там, където от столетия са налице. Бедните ще стават още по-бедни. Богатите - още по-богати. И това се усеща по целия съвременен свят. И, не само защото така твърди Библията. Само преди дузина години време, ООН обеща на света всеобщо образование до 2000 година. Това се случи единствено в източноевропейските страни. Поради тяхната свръхцентрализирана управленска структура, и поради това, че там се вярва на слова традиционно. Следващи стриктно постулатите на ООН, поради страх от сриване на политически имидж. В България това бе задължително харизаното средно. Днес, програмите са провалени – за да бъдат обезобразени. Поради неизживян регионализъм, или поради настъпващ глобализъм? Понастоящем 125 000 000 деца по света не ходят на училище. Всяка година, само в Африка, 4 000 000 деца загиват. За да бъде постигнато предначертаното от ООН в областта на образованието за подрастващи, към 2015 година ще са необходими на света поне 50 милиарда долара годишно. Сравнено с онези 40 милиарда долара, за борба със световния тероризъм поискани от президента Буш от Конгреса на САЩ, средствата необходими за светско образование излизат прекалено много. Самовлюбената в себе си Америка, навярно ще трябва да преоцени своята водеща роля в света на Настоящето, за да остане водеща сила в света на Бъдещето. Роля, която Русия избягва да оспорва, но така ли е с Китай? Съществува опасност Вашингтон да остане самотен воин на полето на честта, наричано погрешно Глобализъм. Светът, в частност Европа, е преситен от безпощадните научно-обосновани методи на едрия менижмънт. Дали Белият Дом някога ще осъзнае, че САЩ се нуждаят от всестранна морална и материална подкрепа от страна на Световната Общност, във безусловно всички свои начинания, независимо от всичко онова, което натворяват на света?
Категория: Политика
Прочетен: 892 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 17.02.2013 18:44
image
(C) 2008 - Bogomil Kostoff AVRAMOV-HEMY
КИТАЙ - ТИ МОЖЕШ ВСИЧКО!
от
 Богомил Костов АВРАМОВ-ХЕМИ
ДОКАТО се радваме на евтините стоки на посттоталитарен Китай, едновременно монопартиен - пък откровено капиталистически циничен, в ТИБЕТ работите никак не потръгват. Потопен все още в загадъчна високопланинска мъгла, нищо чудно именно ТИБЕТ да се окаже духовният съпротивителен възел на човечеството срещу всякаквите глобалистични машинации с неговото бъдеще и настояще.
Неотдавна политическата полиция в Китайски Тибет отново задържа 59 човека за "радикални инициативи". Тяхното прегрешение бе досущ тодорживковско - разпространение на "реакционна" култура вътре в народно-демократичната провинция наричана ТИБЕТ. Тежко обвинен отново е вечно усмихнатият Далай ЛАМА, комуто явно отдавна не е до смях. Докато бъде възвърнат на престола - страната ще потъне в такъв мормонски хаос, че неговото присъствие ще има единствено музейна стойност.

ПРЕЗ МЕСЕЦ Март-2008 г., Тибет внезапно пламна от антикитайски протести. Прераснали във въоръжени сблъсъци и опожаряване на магазини и хотели. Обвинен бе недосегаемият Далай ЛАМА. Само че онова, което простите зрители на съдбините на света видяха по китайската телевизия бе, че золумите се вършеха от добре организирани тройки служебно облечени цивилни, с яко подути подмишници. Резултатът бе - минимум 200 убити при минимум 1000 безследно изчезнали. Статистиката си е на Китай. Съмненията са на ВВС. Резервите са си наши.

УДИВИТЕЛНИЯТ ПРЕХОД на Китай си е за завиждане, и ние - като нация подръчна всекиму, продължаваме да подсмърчаме внасяйки товари китайски джунджурии - единствено отдалеч напомнящи европейски стандарти. (С етикетът - всичко е наред!) Елементарен каталожен преглед на произвежданите и предлагани в продажба знаменити китайски MP3-ки върви към петдесетина хиляди номенклатурни единици. (Ха наздравичката!) Но, политическият тормоз държи яко, и нищо чудно, че и далеч под висините на Тибет, работническата класа - подходящо електронизирана - си се вълнува.
Арестуваните 59 тибетяни не са случайни хора. Те са бизнесмени на дребно от пазарището на ЛХАСА. Теглят музика от Интернет. Презаписват тази музика на дискове. Продават я на верующите й туристи, с вяра в Бъдното. Разбира се, най-напред, да става дума за нарушени авторски права. Щатската рикординг-система не прощава дори на Боговете на Тибет. Аналог на някогашните патриотически хайки по нашенските КОРЕКОМИ. Свързани не толкова с политически цели, колкото с овладяване трансфера на нелегална валута, че МВФ още тогава успяваше да ни натиска. За един долар на дребно - отиваш по дяволите - значи! Я - да си припомним!

В ЛХАСА, тамошният помощник-полицай-майстер Ксин Юанминг рапортува 48 подобни случая, и 59 задържани. Колко са в действителност - малко хора знаят. Китай си има ТИБЕТ за своя си провинция още от 1951., когато се видя с една-две ракети с ограничен обсег в повече. Слабата съпротива на примитивно екипираната тибетска "армия от монаси", доведе до пълно опожаряване на единствената в света библиотека и печатница с тибетски писания, които никой никога не би успял да възстанови. Още тогава КНР бе решила да лапне остатъчните микродържавици по високите плата на Хималаите, че и тя свят да види. (И го прави чрез детрониране на любими монарси!) Окупацията вървеше, Далай ЛАМА на трона си седеше, а Мао Дзе ТУНГ - този изключителен търгаш на наркотици, го будалкаше и системно унижаваше. А, заедно с него, един изключително духовно възвишен народец. През 1959 г., С МАЛЪК КЕРВАН СЪМИШЛЕНИЦИ, Далай ЛАМА се организира, осмели и пресече границата с ИНДИЯ. За да покаже на света доколко много е земен, доколко безкрайно полезен е, за настоящето на всемирното човешко братство.
Но, какво значение ...
Категория: Политика
Прочетен: 3664 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 06.10.2012 09:43
image
(c) 2009-Bogomil Kostoff AVRAMOV-HEMY
КОЙ ПЕЧЕЛИ - КОГАТО ЕВРОПА ГУБИ
от
Богомил Костов АВРАМОВ-ХЕМИ

В КРАЯ НА ДЕКЕМВРИ 2008г., РУСИЯ установи, че е време да се преподпише договора между "ГАЗПРОМ" - като доставчик, и останалите газови играчи - като консуматори. Най-близка бе УКРАЙНА. През нея минават почти всички газопроводи в посока ЕВРОПА, където консумацията на РУСКИ ПРИРОДЕН ГАЗ върви към петдесеттях процента от общото количество на консумация. ОБЕДИНЕНА ЕВРОПА предпочита да внася енергийни продукти, докато пести своите - къде по-незначителни. Руснаците се хванаха за неизменния дървен абакус, който традиционно върви наред със съвременните ЕИМ. Оказа се, че в УКРАЙНА нещата не са съвсем чисти. За изтеклата 2008 г., без последното тримесечие, УКРАЙНА дължеше на РУСИЯ незначителната сума 2 114 000 000 долара. Управниците в КИЕВ много добре знаеха, че с МЕЧО ПУХ шега не бива. И, веднага преведоха по сметка на "ГАЗПРОМ" над 1 500 000 000 долара. Останалите 614 000 000 долара УКРАЙНА отказа да изплати по едни или други причини. (Глоби и санкции непотвърдени от съдебен орган!) На 31.12.2009 г., преговорите по подновяване на изтеклия договор за доставка и трансфер на природен газ през УКРАЙНА бяха прекратени. Делегацията на "НЕФТОГАЗ" напусна МОСКВА и се прибра в КИЕВ, да дава отчет на президента.

В ПОЛУНОЩ НА 01.01.2009 г., "ГАЗПРОМ" прекрати доставките за УКРАЙНА, някъде към 110 000 000 кубически метра в денонощие, но транзитната доставка на газ за ОБЕДИНЕНА ЕВРОПА, продължи. "НЕФТОГАЗ" реши да играе вабанк и обяви, че за обезпечаване на транзитните доставки на газ за ЕВРОПА, тя ще отклонява около 21 000 000 кубически метра природен газ - очевидно за собствени стратегически цели. Експертите на "ГАЗПРОМ" отново отвориха нотбуците и сметалата затракаха за кратко. Бе заявено, че УКРАЙНА вече е отклонила над 50 000 000 кубически метра газ, на които вече им е взела парите по своя си домашна тарифа. Рано зарана на 05.01.2009 г., "ГАЗПРОМ" отговори с намаляване доставките за УКРАЙНА "с обем равен на откраднатото от РУСИЯ". Ставаше дума за чопнати 65 300 000 кубически метра газ. Решението на "ГАЗПРОМ" бе приподписано от човека, който въобще не се шегува - Владимир ПУТИН. Този обем не бе достигнал до европейските потребители, между които и шумния парламент на Мати БОЛГАРИЯ. На УКРАЙНА бе предложено да компенсира от своите си резерви отклоненото по пътя за ЕВРОПА. КИЕВ си направи оглушки - друго не можеше да стори. "ГАЗПРОМ" престана да пресмята и на 07.01.2009 г., затвори крановете към УКРАЙНА. Газопроводите до АВСТРИЯ, РУМЪНИЯ, СЛОВАКИЯ, ПОЛША, БЪЛГАРИЯ, ТУРЦИЯ, ГЪРЦИЯ, ХЪРВАТСКА, УНГАРИЯ, БОСНА И МАКЕДОНИЯ. Президентът на УКРАЙНА пипна микрофона и заяви, че по негови данни "УКРАЙНА не краде руски газ". ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪЮЗ се закъхари официално. БРЮКСЕЛ поиска от УКРАЙНА и РУСИЯ навреме да се разберат, и да възобновят доставките на природен газ за ЕВРОПА. На 08.01.2009 г., в БРЮКСЕЛ се срещнаха делегации на РУСИЯ и УКРАЙНА. Крановете към ЕВРОПА бяха все още затворени, и УКРАЙНА кандиса на международен мониторинг. Намеси се и Дмитрий МЕДВЕДЕВ, президент на РУСИЯ. Той разпореди на "ГАЗПРОМ" да продължи да работи убедително с УКРАЙНА, до подписване на всички необходими документи. Газ за ЕВРОПА обаче - все още нямаше. На 10.01.2009.,Владимир ПУТИН се съгласи с аташиране на европейски наблюдатели на територията на РУСИЯ, за контрол на доставките през УКРАЙНА за ЕВРОПА. Но газ за ЕВРОПА, и Парламента в БЪЛГАРИЯ - нямаше. На 11.01.2009 г., европейските наблюдатели вече бяха в МОСКВА. За да научат лично от президента Дмитрий МЕДВЕДЕВ, че двустранният протокол с УКРАЙНА е обявен за нищожен. Газ за ЕВРОПА все още нямаше. На 12.01.2009 г., УКРАЙНА реши да подпише протокол, и да не се меси повече в трансфера на природен газ за ЕВРОПА. В крайна сметка се оказа, че "ГАЗПРОМ" има своите основания да задъни потока на природния газ към ЕВРОПА. Отклоненият за "технологически цели" газ от страна на УКРАЙНА надхвърля 86 000 000 кубически метра, а неговата стойност е между 17 000 000 до 38 000 000 долара. Замерванията и пресмятанията продължават. Милиони редови граждани останаха на студено. "ПЕЖО", "СИТРОЕН", "КИА МОТОРС", "ЮЕС СТИЙЛ", "СЛОВНАФТ", "СУЗУКИ", "БОМБАРДИЕР" и още много европейски промишлени предприятия излязоха в зимна ваканция. Владимир ПУТИН заяви, че загубите на "ГАЗПРОМ" възлизат на 800 000 000 долара, а освен това са спрени от експлоатация над 100 газови сондажа. Това обаче едва ли ще прекрати исковете на главните европейски дистрибутори на газ и газови услуги. На конфликтът - не му се вижда краят. Така или иначе - това е добър урок за самонадеяни политици - въобразяващи си, че и без РУСИЯ биха могли да вървят напред.

СПОРЕД АВТОРИТЕТНИЯТ "ФОРБС", от настоящият конфликт припечелиха АЛЖИР, ТУРЦИЯ и НОРВЕГИЯ. Страни с газопроизводство и тръбни мрежи за прехвърляне и дистрибуция на природен газ. ЕВРОПА бе захранена чрез ТУРЦИЯ с газодобив от КАСПИЙСКО МОРЕ, а това е опция за нейното влизане в ЕВРОПЕЙСКАТА ОБЩНОСТ. ТУРЦИЯ незабавно се договори с АЛЖИР за увеличаване на доставките в нейна посока. Норвежката "ГАЗКО" обяви рекордни дневни износ-продажби, докато "СТАТОЙЛХИДРО" светкавично подписа договори натоварващи нейните мощности изцяло. РУСИЯ почувства че започва да губи, и обяви 3 126 000 кубически метра газ в посока БАЛКАНИТЕ. Алексей МИЛЕР се срещна с Владимир ПУТИН и поиска да бъде задължена УКРАЙНА да не отклонява нито един кубометър газ - без да си го заяви предварително - и заплати естествено. Подаваният за транзитиране газ не подлежи на отклонение. Дали това ще стане - и в каква степен, е трудно да се гадае. Едно е ясно. Газът е тръгнал и - народните представители на Мати БОЛГАРИЯ ще го дочакат. Ако си седат прилежно на местата в Парламента.
Категория: Бизнес
Прочетен: 1199 Коментари: 1 Гласове: 0
Последна промяна: 06.10.2012 09:42

image
(C) 2009 - Bogomil Kostov AVRAMOV-HEMY
ГАЗ ЗА ЕВРОПА - НО НЕ ЗА ВСИЧКИ!
от
Богомил Костов АВРАМОВ-ХЕМИ

СКАНДАЛЪТ НА ЕВРОПЕЙСКО РАВНИЩЕ с доставките на газ от РУСИЯ към ЕВРОПА и страните от бившия КОМУНИСТИЧЕСКИ БЛОК, (COMECON), все още не е съвсем загаснал. УКРАЙНА да се опитва да модернизира своя дял от газозахранващата система на бившата СССР с помощ на ЕО. Което не може да не означава промяна на пълния режим на транспорт, съхраняване и подаване от УКРАЙНА към ЕВРОПА, на газ предоставян и собственост на РУСИЯ. А значи третиране на руска собственост чрез европейски чалъми. Едностранно третиране на въпроса от УКРАЙНА, паднала на колене, за да влезе в ЕО и НАТО, (За да се убеди какво може да й струва!), което не би могло да не предизвика непредсказуеми последствия на изток - в т.н. ЕВРАЗИЙСКО ПРОСТРАНСТВО. За което, ако речем да се спрем - па да се позамислим; че да седнем, анализираме и отсъдим; пипва и МАТИ БОЛГАРИЯ в кюпа. Както да се пънем да сме европейци - от оно време аспарухово, винаги ще си останем ПОТОМСТВЕНИ ЕВРАЗИЙЦИ - и в нашето понастоящем. А това вече - е съвсем друга работа. Значи!

НЕОТДАВНА ПОДПИСАНАТА В БРЮКСЕЛ; между ЕО и РЕПУБЛИКА УКРАЙНА; декларация - а очевидно и негласна договоренсост, за модернизиране на украинската газопреносна мрежа, поставя спокойствието в този стиков ЕВРОПЕЙСКО-АЗИЙСКИ ПОЛИТИЧЕСКИ РЕГИОН под съмнение за изкуствено нарушена нестабилност. ЕО се е съгласила да кихне на УКРАЙНА кредит от 2,5 милиарда долара, които да гарантират невъзможност на последващи газоаварийни инциденти. Няма как част от тези пари да отидат за сенчести операции; това е така характерно. Така или иначе ГАЗОТРАНСПОРТНАТА СИСТЕМА НА УКРАЙНА е проектирана, финансирана и построена, като част от единен технологически комплект по старите, а така актуални все още СССР СТАНДАРТИ. Съвсем не така различни от онези възприети в ЕО, и останалия лъжовен свят. СССР не си позволяваше да се забавлява докато работи. Руската страна не пропусна да излезе с декларация, че подобни несанкционирани и несъгласувани с РУСИЯ украински пермутации, не само ще се отразят върху същността на РУСКО-УКРАИНСКИТЕ юридически актове, но и, на самите процеси на добив на нефт и газ на изток от УКРАЙНА. Самият ПРЕЗИДЕНТ на РУСИЯ Дмитрий МЕДВЕДЕВ побърза да заяви, че РУСИЯ отлага понататъшни контакти по въпроса за газопренос с УКРАЙНА, поради нейните несъгласувани контакти с БРЮКСЕЛ. Дали е бил правилно разбран?

ВСИЧКИ ТЕЗИ ПАРИ УКРАЙНА едва ли ще получи кеш. Те ще бъдат предоставени на заем, (Срещу какво?), на консорциум между СВЕТОВНАТА БАНКА-ВАШИНГТОН, ЕВРОПЕЙСКАТА БАНКА-БРЮКСЕЛ и ЕВРОПЕЙСКАТА ИНВЕСТИЦИОННА БАНКА - ЛИХТЕНЩАЙН, за срок от СЕДЕМ ГОДИНИ, като основните средства за извършване на модернизацията ще бъдат налети едва през третата година на функциониране на консорциума. Тоест след като БРЮКСЕЛ и ВАШИНГТОН се убедят, че нещата вече не своят така рискови от УКРАИНО-РУСКА СТРАНА.

ЗАДЪЛЖЕНИЯТА НА УКРАЙНА, (Официалните!), се свързват със задължението "УКРТРАНСГАЗ" да стане напълно самостоятелен - тоест частен - а доходите от транспорт и съхраняване на газ да обезпечават неговото синхронно функциониране. На изток с РУСИЯ - на запад с ЕВРОПЕЙСКАТА ОБЩНОСТ. Едно от "по-маловажните" условия на постигнатото споразумение е, УКРАЙНА ДА ОБЕЗПЕЧИ ДОСТЪП ДО СВОИТЕ ИНСТАЛАЦИИ И ХРАНИЛИЩА НА ГАЗ НА ТРЕТА СТРАНА КОМПАНИИ ПРИ "ПРОЗРАЧНИ" ТЪРГОВСКИ УСЛОВИЯ, ПРИ НЕДИСКРИМИНАЦИОННИ ТАРИФИ. Както винаги и тук става въпрос за вземане под контрол на възлови газопреносни мрежи, възлови газопреносни и газоизмерителни станции като: "УЖГОРОД", "БЕРЕГОВО", "ДРОЗДОВИЧИ", "ТЕКОВО",и "ОРЛОВКА", до неотдавна собственост и топ-секрет обекти на БИВШАТА СССР.

НА ПРЪВ ПОГЛЕД 2 500 000 000 евро са много пара, но става дума за обекти, за които се знае доста - но винаги недостатъчно. Две огромни подземни нефтохранилища все още дават тежки подземни утечки довели до обтягане на отношенията между РУСИЯ и УКРАЙНА.

ДОСТА ИЗОСТАНАЛА С ГАЗИФИЦИРАНЕТО от останалия съвременен свят МАТИ БОЛГАРИЯ традиционно крее около домашния електрически мангал, както някога - около традиционния мангал с дървени въглища. Няма що. НАРОДЕ БОЛГАРСКИ - ще имаш още да много да зъзнеш от студ, докато благините на технологичния прогрес от началотко на двадесети век покълнат в домовете на българина от двадесет и първи век. Той умее рахат да търпи ...
Категория: Бизнес
Прочетен: 1117 Коментари: 1 Гласове: 0
Последна промяна: 06.10.2012 09:40
Търсене

За този блог
Автор: godlieb
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 2371358
Постинги: 1414
Коментари: 659
Гласове: 1051
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Октомври, 2009  >>
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031