Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Personal Collection of Personal and Friendly Crtical Path Creations ...
Автор: godlieb Категория: Лайфстайл
Прочетен: 2363481 Постинги: 1414 Коментари: 659
Постинги в блога от 13.11.2012 г.

OCEAN PRESS-VARNA
RECOMMEND

 

image
(C)2000-Bogomil Kostov AVRAMOV-HEMY
П   И   Р   О   Н
разказ
от
Богомил Костов АВРАМОВ РУСЕВ-ХЕМИ
(Из сборника "Разкази от кутия с рахат-локум") 

ПРОБЛЕМЪТ със старата липа на Вергиеви бе, че от нейният цъфтеж бе заинтересована цялата махала. Някога тези места са били извън Стар Белоград. С навлизане на цивилизацията, тук са били изградени вили. Превърнати по-късно в тежкарски аристократски къщи. (По време на Войната и особено подир нея, в техните пристройки обитаваше махленски плебс!) При регулация на квартала в началото на тридесетте години на двадесети век, общинските власти дали погрешна линия. Една липа на възраст останала извън двора на Дом Вергиеви. За да се превърне в махленска собственост. По времето за което говоря; време за което днес не иска да си припомня почти никой - и напразно; тази липа трябва да бе стотина годишна. Въпреки това, всяка пролет липата цъфтеше. Излъчвайки безумен аромат. Но, бяха настъпили нови времена. Този цъфтеж - не бе ли подозрителен? Този аромат - не бе ли упадъчен? Какви са тези дребнобуржуазни глезотии с липов чай и мед? Поредно "ново" време побърза да се изяви. С тежка дървена табела, (Все още се спотаява в една маза!), прикована с огромен пирон върху видялото и патило тяло на липата.

***"ЗАБРАНЯВА СЕ БРАНЕТО ПО ЦЪФТЕЖО!
УТ КМЕТО"***

Никой не повярва в това абсурдно разпореждане. Щом липата разпусна цвят, а пчели налетяха от отвъд езерото за да пият истински нектар, с празни възглавки в ръце махалата накачоли Липата. Изневиделица изтрополи файтон. Слезе човек, след него втори. Разтвориха стълби. Напълниха кошници. А нас, по реда на закона, прогониха. Като ни потрябва - да си купим - от аптека. Не се изискват купони.

СЛЕДВАЩАТА година липата се разбуди с поредно разпореждане побито с пирон, и щатен пазител с патлак. Обикаляхме наоколо с празни възглавки в ръце. За какво е всичко туй? Никой не успя да се покатери. Никой не откъсна и цветче. А, тази година липата бе изключително руйна и дъхава.

НА ТРЕТАТА ГОДИНА съобщение, не се появи. Не се появиха и пазванти. Липата не роди. Старият Вергиев, в присъствие на три баби с хурки на пояс, и ято дечурлига с патлангачи в ръце, изкачи дървото, па огледа. Слезе бавно, съвсем угрижен. Със сълзящи старешки очи.

- Липата си отива … - рече. - Липата съхне … Да не повярва човек … Амин!

 До есента липата окончателно изсъхна. Белнаха се голи клоне. Дойде шумен трофеен джип. От него слезе важен униформен мъж. Огледа дървото. Разпореди се. Шофьорът порови в багажника, извади кофа с вар. Отбеляза върху липата огромен кръст. Дойде бригада с трион. Трионът бе с мотор. Моторът окънтя цялата махала. При най-цивилизовани предпазни мерки, Старата Липа бе изкоренена. Трупът отрязан и, отнесен в дъскорезница. Коренището изоставено на произвола на съдбата.Сякаш килнат на една страна огромен недооглозган кокъл. Един от корените бе недоотрязан. Кръвна нишка от повърхността, към вътрешността на земята. Не преставам да си мисля; а това често иде и през сън; че тази странна органична жица някога - идеше направо от Сърцето на Земята. Телеграф, по който човечеството не престава да получава; но така и не успява да разчете; онези достоверни сигнали, които умоляват да си останем хора.

В КРАЯТ НА ЕСЕНТА дойде камион. Съсякоха останалия корен, а раззеленилите се и посъхнали листенца помачкаха с нозе. Забиха в посъхналото сърце на Липата огромен стоманен клин. Удариха по него с боен чук. Коренът се предаде.

ПОДИР ТОВА? О, подир това подравниха за паркинг. Има го и днес. Превърнат във вонящо квартално сметище.
THE END/02.07.2012.
image 
Категория: Изкуство
Прочетен: 1396 Коментари: 4 Гласове: 2
Последна промяна: 20.03.2013 14:09
OCEAN PRESS-VARNA
RECOMMENDS

image 
imageimage
Категория: Политика
Прочетен: 519 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 14.02.2013 13:59
Търсене

За този блог
Автор: godlieb
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 2363481
Постинги: 1414
Коментари: 659
Гласове: 1051
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Ноември, 2012  >>
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930