Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Personal Collection of Personal and Friendly Crtical Path Creations ...
Автор: godlieb Категория: Лайфстайл
Прочетен: 2370990 Постинги: 1414 Коментари: 659
Постинги в блога от 01.12.2014 г.
 image (c)2012-Bogomil Kostov AVRAMOV-HEMY
BITTE RUHE – А БАКАЛАМ!
от
Богомил костов АВРАМОВ РУСЕВ-ХЕМИ
ВСЕ ПО-ЧЕСТО СИ СЕ ПИТАМ. Що за нация сме!?! Щом сме вечни кандидати за поредна интергративная окупация. Някога от юг. После от север. После от запад. После пак от север. Понастоящем – от где ли не. Всъщност от зад океана. За игото по Вазова, дори не помислювам. Толкова продължително се е оказала, че е божествено чудо как сме оцелели.
ИМАМ ПОЗНАТ, речи го мой някогашен ученик, от втория етаж на кметство Варна-Град. На път и под път не престава да натяква, (Казвам ти куме – сещай се снахо!), как имагинерните „успехи“ на Община Варна-Град, са резултат от съвсем искрени усилия на свястна компания петдесетинагодишни съученици. Свивам рамене. Не е ли все едно, на каква възраст, ще попаднеш под сегрегация!?! А, сегрегация в нашият така вълшебно гостоприемен град, върви напровал. Я – да се озърнем!
СЪЩЕСТВУВАТ НАНИЗ ГЕНЕРАЦИИ, които си се раждат петдесетинагодишни. Както и такива, които едва успяват да достигнат подобна възраст. (Чернобил - маман - Чернобил!?!) Генерации всякак успешно дипломирани – бих отбелязал едва ли не докторантурски - а реални резултатите - никакви. Нещо така надълбоко и майсторски е посечено у всички нас, че не ни остава време дъх да си поемем. (Дори при изключен телевизор!?!) Я – да се озърнем!
КОЙТО Е СЛУШАЛ МОИ НЯКОГАШНИ ПИШМАН-ЛЕКЦИИ, по "Техническа механика", (ВИНС-Варна – 1972-73.!), на практика първи лекции по фирмено управление на производството, изнесени на територията на Варна-Град от нашенец, (Щатски източници от СССР!), няма как да не си припомни „ПРОБЛЕМАТА ОБЕЗПЕЧАВАНЕ НА РАБОТНО МЯСТО“. (Под сурдинка прогнозирано драматическото настояще!) Лекция, подир която на лекторът му бе посочен пътят. Заместник-ректорът - партиен-секретар, не можеше да допусне дори да се намеква, за научно програмируем подход при организиране на работно пространство. (Ленин е изчерпателен!) Опитах да му затръшна вратата. (Бе оцелял на този Божи Свят благодарение грижовността на моята покойна майка!?! Не пожела да си припомни.) Само че, вратата на заместник-ректора по научната част - не се затръшна. Погледна ме хърби - т.е. веселяшки. “Полезни неща преподавате – каза - но липсва червената ленинова нишка.“ Това бе всичко.
ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО ОБЕЗПЕЧАВАНЕ нормални условия за труд, в обема на утилитарното работно пространство, не били съществени. Всичко било въпрос на ентусиазъм. Осветеност, шум и комуникации, проблеми занимавали професионалисти като АЛЕН РЕНЕ, МИС-ВАН-ДЕР-РОЕ, ЛЬО КОРБЮЗИЕ, и знаменитият наш просветител професор АСЕН ЗЛАТАРОВ, (Подир завръщането му от СССР-1937.), не били съществени. Въпреки, че ставаше дума за - жив пример. За страхотно скърцащите врати в тогавашното здание на ВИНС-Варна. Елементарна работа периодично изискваща, добросъвестна ръка и масльонка.
НАМАЛЯВАНЕ НИВОТО на професионално генерираният шум, е задължителна практика за всяка уважаваща себе си институция. Освен за ОБЩИНА ВАРНА-ГРАД. Където евтинджийска посттоталитарная представителност се опитва, да надвие ароматите на подземен ресторант. Стъписано от общинарска безскрупулност и безхаберие, в резултат на неовладян всеградски вибрационно-шумов импакт, населението на ВАРНА-ГРАД, препъвайки се в потрошени тротоарни площи, крачейки през водите на РЕКА ВАРНЕНСКА при всеки пореден дъжд, крайно търпеливо си оглушава. Невероятно, но напълно възможно е, това да е системен подход - дано онемее изцяло и напълно!?! Затръшване и проскърцвания на врати, по време на заседания, прения и пресконференции. Щуращи се насам-натам обезпокоени пазванти. Всеки неизкушен посетител, би хълцукнал, че МАКСУДА-ВАРНА ЗАПОЧВА НЕПОСРЕДСТВЕНО ОТ КМЕТСКИТЕ КУЛОАРИ. Неуправляемая бюрократическая цигания, под покрива на най-отговорното учреждение на ВАРНА-ГРАД. Резултат на десетилетия майсторски профанирано управление на този някога воистина изумруден град. Отбелязван в правителствени документи, (Комунистически - ба!), като „НАЙ-ЧИСТ ГРАД НА РЕПУБЛИКАТА“. Стремежа за набор, на възможно най-много позитиви, в посока „ВАРНА – ЕВРОПЕЙСКА СТОЛИЦА НА КУЛТУРАТА – 2019.“, оказал се пълно фиаско срещу официално половин милионче, върви съпроводен с крайно невъзпитан шум до Бога. Скърцащи и неприлично блъснати врати. Изключени микрофони. Суетене. Вечно зеещи врати на Пленарна зала. Боже-Господи Всевишний, чиновниците – като как издържат!?! И, успоредно със всичко това, (Да ме извините насъвсем!), главозамайващ мирис на апетитна ресторант-чорбасъ. От който всеки журналист с неизплатен хонорар би могъл да припадне.
ТАКА СЕ СЛУЧИ, и на, 16.05.2012., малко подир обед, в присъствие на посланичката на Кралство Норвегия в Република България Нейно Превъзходителство Тове Скарстейн. Поради отпътуване от страната, дошла да се сбогува с областен управител и кмет. Всъщност, със всички варненски граждани. (Шведките са сантиментални!) Чрез кратка пресконференция. По възможност без въпроси. Щото преди години - дружба със СССР - молчат нероссуждат. Щото сега -еврофондове на плитка тепсия - россуждат но молчат. Как да е - но не - какво да е. Човек навиква да не пита много-много-много. (Алашик маймуна - камшик гьостермез!)
ВИЖТЕ СЕГА! Търпя – да ме отрежат от лекторски. Да кретам на пенсия, която все едно че я няма. Да ме изкарват калпав поет и незначителен писател - ОТДЕЛ "КУЛТУРА" си ги влачи на файтон - под охрана - от кмет на кмет. Търпя - да взривят лека кола на банкер под прозорците ми, а собственикът на колата да ме прави кофти-гражданин. (Не съм кофти!) Да ми разбият апартамента, а престъпниците да не бъдат открити. Да продължавам да търпя, секвестирната от ОБЩИНА ВАРНА-ГРАД лична предблокова площ - без дори да ме запитат. (Вх. № РД-10-0801-310/05.11.2010 - при Областна администрация-Варна и други!?!) Надявах се, с Божия помощ, за сметка на хипотетично увеличение на пенсиите, (IF!), да дотрая - да видя, като как ще бъде вреден ВАРНА-ГРАД - вместо да речем Шумен-Град, за „КУЛТУРНА СТОЛИЦА НА ЕВРОПА-2019.!“ Различно е, да качиш статуя на пиедестал. Различно е, за правиш вампирянски "художествени" изложби. Различно е - артистично да "агитираш" безполово общество.
КОЕ НЕ Е ЗА ТЪРПЕНЕ ЛИ!?! 
Да се правим на европейци - с дънки втора употреба. 
Да се имаме за европейци – с безброй молове на квадратен сантиметър.
Да се натискаме за внос на европейска култура с подчертано кабаретно качество. При устойчиво игнориране на НЯКОГА ВЪЗПРЕТЕНИ - ПОНАСТОЯЩЕМ ИГНОРИРАНИ - характерни ПЛАСТОВЕ ШИРОКОСПЕКТРАЛНИ ВАРНЕНСКИ ТАЛАНТИ. Които не само продължават да съществуват, не само продължават едва-едва да оцеляват. Но, и не престават да дават реален културален принос. Топейки се в брой ден подир ден. Приноси, за които един така отговорен отдел "КУЛТУРА" нехае ли - нехае. Независимо, че "Вулкан" вече не съществува. Независимо, че съвсем не ни публикуват - има ли къде!?! А, ако случайно решат да ни отпечатат, хонорари не се видят. (От умрял - писмо!) Докато затъваме все повече и повече. В хитричко управляем сиромашлък, гордо невежество, и всеградска физикална мръсота. Под вой на глутници улични псета. (Не оставяйте чехлите си пред входната врата!) Всред един срутващ се до вдъно вековен град. Щото чужд език - донейде се научава. Диплома от свободен университет - всякак се урежда. Но, закърмяне - ХМ!?! - с локален ,родови патриотизъм; чрез безброй спекулативни детски градини – резултатът от дейностите на петдесетгодишните доказва; е абсолютно непостижимо. Пък, каквито родови хроники да измъдрят.
Резултативная управленская безпринципност, издигната върху руините на вдън изкоренените темели на потомственото семейно възпитание. Превърнато във всеобщо задължително образование. Предназначено, да се окажеш дипломиран безработен.
ТА ТОЗИ МНОГО МОЙ ЧОВЕК, отдавна предал щафетата в ръцете на още по-смелчаци, срещне ли ме - не престава да подпитва. Поради что съм стегнал на ревера БЪЛГАРСКИ ФЛАГ С ЧЕРВЕНОТО НАГОРЕ. Според вас, що следва да му отговоря? 
THE END-16.05.2012 - Actualized-01.12.2014.


  Like
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 1286 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 15.12.2014 20:56
Търсене

За този блог
Автор: godlieb
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 2370990
Постинги: 1414
Коментари: 659
Гласове: 1051
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Декември, 2014  >>
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031