Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Personal Collection of Personal and Friendly Crtical Path Creations ...
Автор: godlieb Категория: Лайфстайл
Прочетен: 2364053 Постинги: 1414 Коментари: 659
Постинги в блога от 10.05.2012 г.
image image
image
image
image
WITH AGENT"S PERMISSION
 
Категория: Други
Прочетен: 605 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 13.07.2012 18:16


image

© 2012-Bogomil Kostov AVRAMOV-HEMY
 ДА ДАДЕМ ЙОРНЕК НА СВЕТА!?!

от
Богомил костов АВРАМОВ-ХЕМИ

АКО един кмет твърди, че колкото по-дълго властва, толкова по-голям хаир има за ийхалето, което се е натиснал да управлява, (Така било в Европа–как пък не!), то що да кажем за дереджето на местната регионална култура? И, не може да не запитаме. Къде е изтъкнатият варненски изкуствовед-изследовател от международен мащаб уважаемият д-р Румен Серафимов? Като как така, не участва на днешната (10.05.2012.!) пресконференция по повод поредният „МАЙСКИ САЛОН НА ИЗКУСТВАТА“, потръгващ още тази вечер? Какво от това, че не е на общинска хранилка? Къде са останалите варненски докторанти на науките, изкуствата и културата? В които не само техните майки и бащи, но и обществеността на Варна-Град, са инвестирали регионално минало и настояще, в интерес на предполагаемо бъдеще? Наистина, бъдещето донейде успешно бива нивелирано, чрез системен общински градеж на т.н. „детски градини“. Чудесна система за претакане на стари бъчви в нови, в условия на тотална безработица. Това така малко зависещо от всички нас, пък неукротимо прииждащо Бъдеще, едва ли би могло да се промотира, чрез налагане на рестриктивни казионни „салони на изкуствата“. В сериозен противовес на всичко онова, що се чини по Европа. Тези, всъщност принудително анонимизирани варненски експерт-докторанти, никакви не се видят по управленските позиции в Община Варна-Град. (Писано е по проблема!) Където загърбилата безусловно всякакви културални реалии добре платена бюрократическа машина, сладко-сладко си пийва кафенце на държавна сметка, гризвайки си двойно подлепени препечени бисквитки. (Двоен дикиш–по-добре държи!) Не дай-Бог, точно по това време, да пресечеш кърмъзъ-линията на денгуба, на общинският секретариат за култура. Попаднал на подобно кафе-бисквитено свещенодействие през работно време, няма как да не бъдеш категоризиран, като „заяждащ се“. (Хруп-Хруп-Хруп!) А свържеш ли, чисто изследователски и по човешки, вредното въздействие на трайно опасните добавки тип „Е“, в подобни промишлено произведени захаросани хранителни средства, не се съмнявай. Вратите на общинските канцеларии, може да не бъдат спешно преоразмерени, но за общинско спонсориране – забрави.


ТЕЗИ изцяло безработни варненски докторанти навярно отдавна с горчивина са разбрали, че в системата на „гражданското“ общество на МАТИ БОЛГАРИЯ ВСЕВЕЧНАЯ, и особено по стълбицата на общинското казионно службогонство, рядко биха попаднали в специализирана функционална ниша. Бай Ганю Балкански най-безпощадно им е затръшнал врата под нос. Па, що ще да става с европейска държава и държавност, с община, град и общество. Доказвайки - видно от настоящата програма - че е по-добре да няма ОРИГИНАЛНА ВАРНЕНСКА ПРОЕВРОПЕЙСКА КУЛТУРА. Докато има столична. А от столичната проевропейска култура, сме баялдисали още от татово време. Налице е един прекалено сериозен въпрос. Доколко тези компетентни експерт-докторанти са ползвани, при структуриране на настоящата програма за поредният „МАЙСКИ САЛОН НА ИЗКУСТВАТА“-2012.. Очевидно никак. ВАРНЕНСКИТЕ ИМЕНА В ТАЗИ ПОЗОРНА ПРОГРАМА СА САМО ЧЕТИРИ - ДОКАТО НАМИРИСВАЩИТЕ НА ПОЛИТИЧЕСКИ МУХЪЛ СТОЛИЧНИ СА БЕЗБРОЙ. Но, не е ли прекалено подозрително, да се търси хесап? Че, кои сме ние? Що от това, че сме ординерни данъкоплатци? Щото тезимити столичани, без пара на ръка, едва ли биха кихнали във варненските ни микрофони. Подозрителен е един подобен граждански интерес. И, още как! Но, едва ли е вредоносен. Военното положение във Варна-Град отпадна още преди 67 години земно време, (10.05.1945.!), и това се помни. Така че, вместо да се търси под втла теле, високоуважаеми дами и господа общинари, улеснявайте журналистите на свободна практика. Отговаряйки изчерпателно, (Без грапаво раздразнение!), на техните въпроси. (Въпроси на доктори, докторанти, че и академици!) Позорно евтини интелектуални работни маши. Експертно компетентни. Съвсем не случайни. Антикоруптивно опасни. За плеяда набедени „певцов-блатные“. Подпяващи прясно ароматизирани демократски бунтар-имитации. Странно е, когато неуверен в своите управленски възможности парашутен общинар, започне да се притеснява от беззлобни журналистически въпроси. Защото, едва ли една рутинна пресконференция е предназначена, за прочитане на съмнително скроена простолична работна програма. И, ако това е културална общинска политика – здраве му кажи? Нищо повече от старомодно отчитане на партийни учебни занятия, е тази последна програма на Община Варна-Град. Язък за парсата! Пак столичани ще я пипнат. А творците на Варна? За тях – среден кръст.

ПОДРАВНЕНА със земята варненска, чрез реализация на безброй безпомощни културал-програми, (Не твърдя унищожително-вредоносна!), варненската КУЛТУР-ПОЛИТИКА хубавко куца. И, това се очертава да трае поне, до 2019. (Ако светът не свърши на 12.12.2012.!?!) Когато Стара Варна стане – няма как да не се случи - ЕВРОПЕЙСКА СТОЛИЦА НА КУЛТУРАТА. Не зная Европа дали ще ръкопляска. От страна на варненци обаче, ще падне бая-бая-бая ръкоплещене. В ролята на зрители. Само че, в това рисково състезание за ЕВРОПЕЙСКО ПРЕДСТАВЯНЕ НА ВЪЗМОЖНОСТИТЕ НА МАТИ БОЛГАРИЯ ВСЕВЕЧНАЯ ДА ГЕНЕРИРА КУЛТУРИ, участват доста областни градове на страната. За Шумен, Бургас и Добрич, е всеизвестно. Не са ясни нещата с Пловдив. Съвсем е прозрачно със София – на която напълно сме се подложили. Дали пък столицата, няма да покани варненски корифеи на изкуствата? Ще поканят – ама друг път. Столичните кметове са с удивително кратък мандат. 
 

АКО зърнете отнейде настоящата, безвкусно отпечатана в ограничен тираж, програма за ВАРНЕНСКИЯТ МАЙСКИ САЛОН НА ИЗКУСТВАТА, (10-29.05.2012.!), няма как да не се запитате, в кой век живеем. (Друг е въпросът, доколко това е „живот“!)То бива–бива–бива, ама чак толкова гьонсуратлък, Барба, не бива. Щото, „с покровителството на кмета на Варна г-н Кирил Йорданов, (По моралистически съображения не се титулова доктор?), и с благословията на +Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски Митрополит д-р Кирил“, МАЙСКИЯТ САЛОН НА ИЗКУСТВАТА се провежда от Община Варна, СБП-Варна, Радио Варна, Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил“-Варна, Държавен архив-Варна, Тракийско дружество-Варна. Толкоз. Можеби това са те – единствените културал-трегери на Варна-град? (По каталог или по картотека!?!) Не може да не се запитаме къде е Сдружението на писателите-Варна; къде са турската, гагаузката, арменската, гръцката че и албанската малцинствени общности; къде е организацията „Шалом“; къде са руските и полски граждани населяващи Варна-Град; къде са „Алианс Франсез“-Варна и „Шекспир и приятели“-Варна; къде е Полското училище и католическата църква; къде са многобройните протестантски общности; къде са корабните компании и специално БМФ-Варна, като валиден спонсор от десетилетия; къде е музеят „Стара Варна“ с неговата вече читалищна дейност; къде са варненските читалища и техните школи; къде са ромските и цигански малцинствени общности; къде са трите духовни центрове на Бялото Братство; къде са журналистите, художниците и писателите на свободна практика? Къде е целокупното варненско гражданство с неговите всякакви музеи и частни колекции? В програмата не се видят – дори като име. Няма да си се видят, и през далечната година 2019. Когато, все ще се намери някой, който да тегли калема на нещата. Дано това да не е представител на Европейската Общност. Прекалено дълго й ядем парите – без никаква да я вършим!



HE END/10.05.2012/16:04

 
Категория: Регионални
Прочетен: 590 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 16.01.2013 08:50
image
image 
Категория: Регионални
Прочетен: 574 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 16.01.2013 08:52
Търсене

За този блог
Автор: godlieb
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 2364053
Постинги: 1414
Коментари: 659
Гласове: 1051
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Май, 2012  >>
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031