Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Personal Collection of Personal and Friendly Crtical Path Creations ...
Автор: godlieb Категория: Лайфстайл
Прочетен: 2372206 Постинги: 1414 Коментари: 659
Постинги в блога от 28.08.2011 г.


image
©
1990 – 2011 – Bogomil Kostov AVRAMOV-HEMY

ЧОВЕКЪТ С МРАЧНИЯТ ПОГЛЕД

от

Богомил Костов АВРАМОВ РУСЕВ – ХЕМИ


 

НА МЛАДИ ГОДИНИ, тръгнали да предлагаме своите прощъпулни писания – но не и себе си! - в малкото медии на онова информационно ограничено време, нямаше как да не срещнем мрачният скрито доброжелателен поглед на изключително скромният и почтен познавач на „варненският писателски занаят“ - Тихомир ЙОРДАНОВ. Бати Тишо гледаше мрачно, но ни публикуваше коректно. Бати Тишо гледаше мрачно, но ни търсеше. Бати Тишо знаеше, че сме самодейни списователи от рисково настроен контингент, но не му пукаше. От всички онези, които го командореха, без да са написали ред в пресата. Днес подобни хора, надскочили оградата на частното образование в предплата, въртят собствени медии, без да престанят да се правят на дисидентски позитиви.

ВСЕПРИЗНАТ РАБОТОХОЛИК, бивш учител из Шумен, Провадия и Провадийско, Тихомир ЙОРДАНОВ притежаваше изключителен усет за градска историография, за Стара и Нова Варна. Добре се помнят негови разкази, и – особено един – за пролетно почистване на дървесата. Което поколенията няма как да не свършат. И още един – така близък до всинца – за опияняваща „свободна любов“ в тоталитарен Гданск. Разказ, гдето си позволяваме да препрочитаме.

ТИХОМИР ЙОРДАНОВ, бе един от малкото варненски редакционни творци, който би могъл да те срещне на улицата, за да ти поръча: „Донеси един разказ!“. И, разказът биваше своевременно излъчван на вълните на РАДИО ВАРНА, от забележителни актьори доказали принос и полза. В наше време не е известно РАДИО ВАРНА да излъчва ежемесечно разкази. Стъпаловидната подмяна на самонагаждащи се безмълвни спекулативни пешки, всред едностранчива творческа мълчина, е пакетът ВАРНЕНСКА РЕГИОНАЛНА КУЛТУРБУНД ПОЛИТИКА. Медийните директиви към преднамерено суховати литературни форми, са нищо повече от перфидно менежирана димна завеса и първа проба неявна цензура. В трудни за обективното слово времена, Тихомир ЙОРДАНОВ записа на лента и излъчи във ефир творби, на безброй варненски майстори на словото. Златен фонд, който – за зла участ, при преместване на РАДИО ВАРНА от импозантна сграда в модерен плевник, бива диво изпотъпкан с нозе. Някогашен пазител на подрастващи таланти, той все още е техен нешколски учител. Как не го видяхме, да кади тамян на столичани? Как не го срещнахме из литературните кръчмета? Колко странно – че и срамно - Ба "ора! Държавната институция РАДИО ВАРНА, пропуска да му повери десетина минути демократско ефирно време. Сакън – да не пръкне творчески тоталитаризъм във ефир. При наличие на официализирана медийна порнография.

БЕЛЕЖИТИЯТ ЛИТЕРАТУРЕН ИСТОРИОГРАФ НА СТАРА ВАРНА, все още няма издадени събрани съчинения. При наличие на тлъсти общински културални програми, десетки книгоиздателства и стотици печатници. Уви, на Балканите, и в частност в Мати Болгария Всевечна, май само ингорирането на креативисти най-добре се тражи. Каквито академии да създадем, каквито награди да раздададем, в каквито Европи да се приобщим, един изкуствено подклаждан трибализъм няма да престане да разводнява нашите души человечески. Бог да ни е на помощ!

THE END
28.08.2011/12:52.PM


 

 
Категория: Други
Прочетен: 878 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 21.07.2012 16:40


image

© 1990 – Bogomil Kostov AVRAMOV-HEMY

 

БАЛКАНСКИ СИНДРОМ
от
Богомил Костов АВРАМОВ-ХЕМИ

  МАЛКО ПОДИР ДАТАТА НА ПОЛИТИЧЕСКИЯТ СССР-РАЗПАД, представян едва ли не за Второ Пришествие Христово; но кога не е било тъй; стана пределно ясно, че с относителният политически стабилитет на малката китна балканска страна - все още именувана България, отново е свършено. Можеби не завинаги, но за продължителен период историческо време. Козметичните правови промени, така и, не прерастнаха във фундаментално устойчиви и гражданско оптимални. В много отношения, следвайки международни договорености, тоталитарното административно право, бе изпреварило себе си. Такова то остава и понастоящем. Генерирано от звездите на местния шоу-бизнес, които взеха че остаряха като нас, натрупаното недоволство от ограничеността на схващането за свобода на избор, дриблира в обслужване на шоу-полит-интереси. Така, пророческите думи на четиридесет и петият по значимост световен писател Ърнест Милър Хемингуей – Светлая Памят, от времето на Испанската Гражданска Война, как на света предстоят още петдесет години войни, станаха валидни и за Балканският Ареал на световната политика. Умножени на квадрат, понастоящем, те вървят за целият Лъжовен Съвременен Свят.

БАЛКАНИТЕ продължават да бъдат извор на доказани ритми и таланти. Които една щатска „изследователска“ експедиция успява да изследва и оползотвори, още в далечната 1945.. Успешно ползвайки антените на навлязлата в Царство България, (05.09.1944.!-призори!), и базирана в Чамкория щатска военна разузнавателна мисия. Особеният интерес на Рей Кониф и други щатски музиканти от средата на миналият век, към подобни ритми, достатъчно добре говори за това. За съжаление, извън това, Балканите остават онзи СВЕТОВЕН КРЪСТОПЪТ НА МРЪСОТА, която унищожи и продължава да унищожава поколение подир поколение не само на запад, но и у нас. Паразитиращо явление, срещу което Световната Общност предприема единствено анемични палиативни мерки. И – не единствено това. Балканите са можеби най-удобното място за складиране, отстояване и преработка, на ядрени и всякакви тежки отпадъци. Каверни в планини и в изоставени мини – колко щеш. Незачитане на международно конвенционално право, за които обикновеният гражданин назнайва пределно малко – колко искаш. Обезлюдяване на труднодостъпни планински региони – с ускорени темпове. Схематично природозащитно законодателство, елементарно прилагано дори при драстични случаи. Нединамизирани контролни органи по места. Целева неявна цензура по медиите. Политизиране на мероприятията по опазване на околната среда. Редовият български гражданин е задлъжен да си мисли, как с природната околна среда, как с гражданското законодателство, как със свободата на словото, „всичко е наред“. Но, така ли е в действителност? Наличието – вече! - на обществени природозащитни организации не означава много. Липсата на частни природозащитни организации – от ден в ден става все повече значима. Балканите продължават да бъдат един от най-бедните, непроспериращи, затъващи в безконечни икномически кризи, региони на Европа. Което всъщност корени, т.н. БАЛКАНСКИ СИНДРОМ. Синдром на недоверие и насмешка над всякаквите Завоеватели, Законодатели и Власти. От най-древни времена, та до наши дни. Превърнали балканските народи във всеобщ колектор на регионален негативизъм и абсурдизъм. Тази Перманентна Чалгаджийска Революция, пренесена от задокеански емисари; толкова много различни от протестантските проповедници някога инспирирали Априлското Въстание по нашите земи хубави и подпомогнали създаването на Българска Патриаршия; предназначена да разграничи жертви, да изяви лидери, и почисти Обществото от „остарели“ схващания за норма, закон и морал; чрез прикрито сегрегиране на населението; чрез банков контрол; чрез размиване спектъра на обучение; направи невъзвратими стъпки в училища и детски градини. Плакати „МАРИХУАНАТА НА МАМА Е НАЙ-ДОБРА“, пресрещаха и продължават да пресрещат първолаци на входа на училища и градини. Да, наистина. Време е да се правят пари. Но чисти пари, моля ви.

  ТЕЖКИТЕ, КАЛПАВИ, НЕПОНОСИМО ГЛУПАВИ, забрани на Тоталитаризма, опитал посредством политически конфронтации да осигури хапка хляб едва ли не за всички, подготвиха настоящата разязданост на Беззаконие Балканско. Каквото, простете, и при Падишаха го е нямало. По отношение право на избор.
По отношение авторско право.
По отношение свобода на изказ и изява.
По отношение самовъзпроизводимостта на една всъщност прекалено млада нация. Ориентирана към безумно обемни заеми от трети страни, съвременната пишман-управленска аристокрация едва ли допуска, че взетите от Цар Фердинанд Кобург-Готта заеми от швейцарски банки в началото на миналият двадесети век, са окончателно изплатени – все пак - от Народна Република България (1962.!). Но, къде на практика отиват настоящите държавни заеми? Освен всичко останало – една хубава омъгленост - те поемат издръжка на ненужно обемна - имитираща САЩ – добре заплатена недоказано творческа държавна администрация. Предназначена да паразитира, вместо да провежда. Нарушавайки ред международни харти, гарантиращи Право на Собственост, Труд и Социална Обезпеченост.

КРИВОРАЗБРАНАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ – ТОВА Е ТО – ВСЕВЕЧНИЯТ БАЛКАНСКИ СИНДРОМ. Как се поддържа понастоящем? Ами как – чрез манипулативни операции с Общественото Мнение.
Ако си млад и талантлив – защо все още си тук!?!
Ако си стар и доказан – като как - все още жив?
Ако си обществена личност – що не изчезнеш от общественото пространство? И всичко това, на прага на една търпеливо отстоявана Разливаща се Всенародна Бедност. Криворазбраната Управленска Цивилизация – Вечен Синдром на Балканите.

THE END
08/28/1110:15:57 AM

 
Категория: Политика
Прочетен: 929 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 03.12.2012 23:24
Търсене

За този блог
Автор: godlieb
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 2372206
Постинги: 1414
Коментари: 659
Гласове: 1051
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Август, 2011  >>
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031