Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Personal Collection of Personal and Friendly Crtical Path Creations ...
Автор: godlieb Категория: Лайфстайл
Прочетен: 2370407 Постинги: 1414 Коментари: 659
Постинги в блога от 04.08.2012 г.

 ART & POETRY
RESSOURCE CENTERS-BG

PRESENTS

image
© 2008-Bogomil Kostov AVRAMOV-HEMY

 

ЗА ПАНСЛАВЯНСТВОТО НАПОМНЯМ

 

от

 

Богомил Костов АВРАМОВ РУСЕВ - ХЕМИ


 

НЯМА ДА ИЗМИНЕ И ГОДИНА ОТ КРАЯТ НА ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА /ВСВ/, и целият социалистически лагер; барабар с Полша и Чехословакия; скорострелно се загрижва за рахатлъка на СВЕТОВНОТО ВСЕСЛАВЯНСТВО. Деликатна възможност за сбор на представители от безброй евразийски националности и малцинства. Основно съсредоточени в пределите на тогавашната ВЕЛИКА СЪВЕТСКА СТРАНА, днес компресирана временно до границите на ДРЕВНА МАТУШКА РУС. Българската столица СОФИЯ, е позабравила съюзническите бомбардировки. Рушната до земи от съюзническата авиация, удряйки я на нощен живот и мечти, за традиционен балкански просперитет. (Агале – агале!) Нещо съществено, което Георгий Михайлович ДИМИТРОВ; човек изпреварил своето време стискайки зъби и биейки метани; е обещал, и е на път да го стори. На света предстоят големи политически промени, но засега, ДВА ПАНСЛАВЯНСКИ КОНГРЕСА СТИГАТ. Първият в началото на месец Септемврий в Торонто – Канада. Вторият - в края на същият месец в Ню-Йорк – САЩ. Поради краят на военните дейсктвия в ЕВРОПА, песента на ОРФЕЙ че БЪЛГАРИТЕ СА ВОЛЖКИ СЛАВЯНИ, внезапно е подменила фашизираното маане за персийско-тюркски прабългарски национален произход. За към ЗАД ОКЕАНА хуква тричленна партийно-правителствена делегация. Партията обича комисии-тричленки. Особено по време на война. А СТУДЕНАТА ВОЙНА се гласи сама да започне. Тези полуграмотни начинаещи политици, като как успяват и предугаждат нещата? Без да питат МОСКВА, уреждат до ПАРИЖ юнкерса на ЦАР БОРИС ТРЕТИ ОБЕДИНИТЕЛ. В него е прилетял трупът му от Берлин. С него хукват из ЕВРОПА. Зарязали През ийхалето, да руча на черно шуменска бира, и варени белославски раци на "АРИАНА". Подсмърчайки за пакетче дъвка "УРИГЛИ" и списание "ЛАЙФ" на черно.


 

ДЕЛЕГАЦИОННАТА ТРОЙКА запътила се зад океана има показателен състав: ЦОЛА ДРАГОЙЧЕВА – главен секретар на ОФ; ГЕОРГИ ПЕТРОВ – председател на БЪЛГАРСКИЯ НАЦИОНАЛЕН СЛАВЯНСКИ КОМИТЕТ, /Где е днес този комитет – коя межитурка го продаде!?!/, и онзи който ще опише в омирови строфи високите политически постижения на бившите столични политзатворници, /Пандизчии от край време управляват страната!/, известният писател-антифашист ГЬОНЧО БЕЛЕВ. Докато ролята на ЦОЛА И ГЕОРГИ е да установят връзки, че да живнат, то задачата на ДРУГАРЯ ГЬОНЧО БЕЛЕВ е да докосне дъното на американския социален и политически живот; да издири стари македоно-български кримки; та да види що може да се направи в интерес на БЪДЕЩОТО ВСЕСЛАВЯНСКО СЪДРУЖИЕ НА НАЦИИ. С други думи, ДА ОТКРИЕ ЗА КАКВИ ИМОТИ БИ МОГЛА ДА ПРЕТЕНДИРА НОВООСВЕТЕНАТА "НАРОДНА" РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ. По-късно, в своята добре приета от българската общественост книга "КАКВО ВИДЯХ В АМЕРИКА", (София-1948.!), той ще се позове на Френк НОРИС: "КАЗАХ ИСТИНАТА ТАКАВА – КАКВАТО Я ВИДЯХ." Гьончо БЕЛЕВ успява. В двете последователни издания на тази своя книга, реалистично представя покъртителната истина за американския следвоенен начин на живот. Рестриктивен до немай-къде. Преливащ от стоки за широко потребление. Разгъващ строителство на нови сателитни градове. Този комунистически делегат от песателския Конгрес на мира (Париж-1938.!), е дотолкова естетски изискан, че не си позволява да пресоли супата по болшевишки. Въобще.


 

ИДЕЯТА ЗА ПАНСЛАВИЗМА Е ПРЕКАЛЕНО СТАРА И АНТИЧНА, но в перископа на WEBSTER се мярва едва към 1913 г. Време на социален кипеж в ЦАРСКА РУСИЯ, но и по безусловно всички славянски земи. Още малко, и Първата Световна Война е налице (28.08.1914.!) Избухнала в очакване да бъде повсеместно подкрепена от ИДЕАЛА НА ПАНСЛАВИЗМА. Пъстроцветна мозайка протославянски нации. Загубили органично всеобединение преди векове, а навярно и завинаги. Славяството съчетано с православен примитивизъм, мъти мудна и безславна БЪДАЩНОСТ. Изпреварено от финансовото лицемерие на ОБЕДИНЕНА ЕВРОПА. Останало самотно на полето на национализма. Подкрепяно от анемични прегръдки, основно в областта на висшите изкуства. Боже, ще се случи ли някога?

 

THE END

20.11.2009/17:04-05.08.2012.


 


 


 


 

 
Категория: Политика
Прочетен: 957 Коментари: 2 Гласове: 1
Последна промяна: 02.12.2012 16:08
Търсене

За този блог
Автор: godlieb
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 2370407
Постинги: 1414
Коментари: 659
Гласове: 1051
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Август, 2012  >>
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031