Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.11.2010 13:04 - THE LINDBERG'S SANDALS, by Bogomil Kostov AVRAMOV-HEMY
Автор: godlieb Категория: Политика   
Прочетен: 1141 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 31.03.2015 19:11


 

image
(C) 2000
-2006-2010 - Bogomil Kostoff AVRAMOV-HEMY

 

САНДАЛИ "ЛИНДБЕРГ"

 

от
Богомил Костов АВРАМОВ РУСЕВ - ХЕМИ

 

НА 20-ТИ МАЙ 1927 ГОДИНА американския професионален летец ЧАРЛЗ ЛИНДБЕРГ каца в ПАРИЖ, прекосявайки АТЛАНТИЧЕСКИЯТ ОКЕАН като на шега. Вестта достига СТАРА ВАРНА. Където; в КАФЕНЕ "СПЛЕНДИД" под една грохнала столетница черница; безработни варненски мъже - в разцвет на ум и сили над чаша кафе-алатурка - мъдро бистрят безнадеждната световна политика. На следващия ден, в един от трите местни ежедневника, се появява забележителна реклама. Рядко явление за едно изцяло занаятчийско време. Тази достоверна реклама винаги ми иде на ум, стане ли дума за вечно обърканите ни общонационални работи. Които – като няма как - задължително от провинцията, през столицата, към Европа хукват. Фундаментални проблеми, над които не престават да витаят усмивки на пишман билборд-девици, где никога няма да срещнем, (Пък и да срещнем - кой ли ще плати!?!); на автомашини каквито рядко някой от нас язди, (Втора ръка кола да сте виждали по билборд!?!); на питиета които избягваме да си поръчаме по очевадни причини (Като пилци гинат големи пиячи - като пилци!?!). През едни значително по-бавни времена, БАЙ МИШО КЪРМЪЗЪ-ПЕТЕЛ; провинциален обущар с национал-глобално мислене над гаванка с боб-чорба; от своето скапано магазинче гушнато на улица "ДРАГОМАН" № 17, вдига да мери плещи с мощната промишленост зад океана:

 

НОСЕТЕ САМО САНДАЛИ „ ЛИНДБЕРГ “!

 

ДОРИ РОКФЕЛЕР ДЖАПА С ТЯХ ПО УОЛСТРИЙТ !"

 

За която ЕВРОПА - зяпнала с уста - назнайва малко от малко. Само че, каквато и подметка да извайваш на БАЛКАНИТЕ, тя завинаги остава подходяща най-много за подметка на сандал - никога за ботуш на космонавт. (Цървулите в царската войската вървят вместо ботуши, чак до ПЪРВАТА СВЕТОВНА ВОЙНА!?!) Така стои работата и, със зарязаните геотермални източници на РЕГИОН ВАРНА. На социалистическа евтиния разпробити; (За сметка на СССР!); вече повече от половин век неоползотворена топлинна енергия – източена от недрата на земята – си отива право в морето. Без някой да си даде сметка, че това би могло да бъде една от причините за отчайващите приплъзвания на пластове, (Свличания!), по бреговата ивица на ВАРНА-ГРАД. Но, да живее гласуването с няколко карти едновременно в НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ. Напомнящо за онзи официализиран политически гьонсуратлък, с който бившите партийни секретари предоставиха имуществото на работливия нашенски народец на тепсия; национализирайки дори семкаджии и сиропчии; на опандизени черноборсаджии-спекуланти. Внезапно гушнати от апериодичният наш брат-окупатор. Днес доразграбили страната, чрез изкуствено емитирани банки, и полузаконни „заменки“. Унищожили трудно закупени заводи, че да строят неизползваеми молове. Пренатоварили и крайбрежие, и вътрешност на страната, чрез безброй никому ненужни ваканционни строежи. Без някой да се загледа в несъмнено съществуващите ХЕСАПИ НА БАН – ЗА ЕКОЛОГО-ИКОНОМИЧЕСКА ЦЕЛЕСЪОБРАЗНОСТ. Как така се случи, не е някаква загадка. Висшият капитал поглъща низшия. Тежките пари – лапват дребните. Малкият човек затова е малък – за да не стане никога голям. Докато МАТИ БЪЛГАРИЯ ВСЕВЕЧНА е презрително оценявана, колко" пачка второкачествени пури. Виж, това именно - боли.

 

УСИЛИЯТА НА ЧОВЕК ДА ДОСТИГНЕ ЗВЕЗДИТЕ са усилия, за енергийно оцеляване на целокупното човечество. Но оцеляване, най-напред и завинаги, на ГЛОБАЛНИТЕ НАЦИИ. Традиционното безгрижие и доверчивост към всичко онова което иде от зад граница, па било то втора материална или духовна употреба, както и добре известното меланхолно безхаберие на българина, е нищо повече от добре откултивиран всенационален самоубийствен акт. Няма защо да си се чудим за намаленият прираст на населението. На мнозина вече не само е омръзнало да студуват у дома, в офиса и по улиците, но и да битуват в една все по-неустойчива жизнена среда. Днешното е вчера, а вчерашното е днес. О, не става дума само за досада. Не за енергийна криза. Става дума за АСПЕКТ НА ВСЕНАЦИОНАЛНА ЕНЕРГИЙНА БЕЗПЕРСПЕК-ТИВНОСТ. Независимо, че все още рядко някой си задава въпрос - защо и как? И - до кога? Газификацията на страната е поне един от начините за решаване на този въпрос. Но, той не е онова разковниче, което ще направи икономиката, и покрай нея и народът - да живнат. Нищо подобно. Тази ГАЗИФИКАЦИЯ НА АБА, напълно стихийна и съвсем безпардонна, разорала улиците на СТАРА ВАРНА без да ги възстанови в техният експлоатационен вид; при помощта на столични безработни, (Варненските по опашки пред социото!); се явява и остава алтернативен лукс по време, когато преходът към общоевропейското културално пространство, е не само повик - а насъщна необходимост. И, не за пръв път е така. ПРИНУДИТЕЛНО СЕ НАЛАГА ВСЕНАЦИОНАЛЕН ПРЕХОД В ПРЕХОД, (На гол тумбак при липса на пищови!). За да бъде завърната, една понапреднала в световен план нация, отново там - от где е потръгнала. Което се види и, в днешно време. Нивото на безграмотност – насилствено изкоренена от режима на ВЪЛКО ЧЕРВЕНКОВ, отдавна се равнява на онази преди повикът за масова всенародна литерация. Този повод за отказ от летеж не е случаен. Подир него идват транснационалните тръбопроводи, подир които разкопаното, разровеното, утрепаното и пропиляното, ще покажат на нацията ЩО Е ТОТАЛЕН ЕКОЛОГИЧЕСКИ ИМПАКТ. За КАНАДА, САЩ или бивша СССР, това донейде е допустимо. За миниатюрната многократно преабортирана и въпреки това – самопрераждаща се МАТИ БОЛГАРИЯ ВСЕВЕЧНА – това е рисково критично!?! И, защото БАН с няколко штриха би го доказала, и препотвърдила, лесно е да се намери пореден сополанко, готов да рушне една вековна институция. Едва ли безплатно. Подир което да си се оттегли в мир. Нека да не даваме примери с ВОНЯЩАТА ПРОБЛЕМА ЗА УТИЛИЗИРАНЕ НА СТОЛИЧНИТЕ СТОПАНСКИ ОТПАДЪЦИ – на български - СТОЛИЧНИЯТ БОКЛУК. Оцапосали половин БЪЛГАРИЯ. Поели път към ОБЩИНА ПРОВАДИЯ – от където започва МОРЕТО. Проблема, която би могла да дотътри мнозина до висок управленски пост. Без да бъде генерално решена? О, нека не затъваме във вербални прогнози, че съществуват и математически.

 

В ЛАРДЕРЕЛО-ИТАЛИЯ, ОТ 1904-ТА НАСАМ, се добива електроенергия (Г.Конти!) чрез геотермални води. В наше време, придобитата там енергия надхвърля мощност 360 мегавата. Подобни електростанции в НОВА ЗЕЛАНДИЯ, страна която би могла да си позволи още повечко лукс, дават над 40% от цялата електроенергия за страната. В САЩ, ЯПОНИЯ, КАМЧАТКА, на геотермалните източници гледат с надежда и упование. Към средата на настоящия ДВАДЕСЕТ И ПЪРВИ ВЕК ОТ ХРИСТА, енергийният глад – в световен план - е безпощадно ежедневие. Да му мисли редовият българин, ако му смъкнат шалтера на ядрената "Козлодуй"? Алтернативните енергоизточници у нас все още не са дотолкова развити, че да бъде пренебрегнат най-рисковият, но най-екологичен източник на електроенергия. Един от малкото подаръци на МАТУШКА РУС, който все още функционира безпроблемно. И, за чието закриване – един прекрасен БОЖИ ДЕН ще бъдат вложени толкова милиони евра, колкото за дострояване на АЕЦ "БЕЛЕНЕ". При никакви гаранции за бъдеща НАЦИОНАЛНА ЯДРЕНА БЕЗОПАСНОСТ. В този смисъл, всеки крупен за каталясалата икономика на МАТИ БОЛГАРИЯ ВСЕВЕЧНА технологически импакт, няма как да не придобе характер на УНИЩОЖИТЕЛНА ФИНАНСОВА ВЕРИЖНА РЕАКЦИЯ. Щото не само човешкият ресурс минава-отминава. Тръгнал по сандали към звездите, БАШ-ВАРНА-ОБУЩАР БАЙ МИШО КЪРМЪЗЪ-ПЕТЕЛ, буден тарикат-нашенец, разходва за вестникарска реклама - икономисвайки от залък по времена, когато подобна реклама едва ли е била необходима. Сандалът едва навлиза от ЕВРОПА В страната. ЦЪРВУЛЪТ, е все още на мода. Проскърцващи лачени обувки носят единствено милионери. Чиновниците се задоволяват ежегодна поръчка по модел, при БАЙ МИШО КЪРМЪЗЪ-ПЕТЕЛ. Градът е шепа кореняци, и файтон пришелци. Селяците не се натискат за ВАРНА-ГРАД, освен в понеделник. Пазарен ден за селата от околността. БАЙ МИШО КЪРМЪЗЪ-ПЕТЕЛ, ще дочака синовете му да съградят химически заводи заради износ на безценица; да издълбаят пристанища където рядко акостира кораб, и да издигнат средновълнови радиостанции във времена, когато средните вълни не стават и за готварски нужди. Невежо да задръстят с хотели най-прекрасните черноморски брегове. Живи пари винаги се намират. Важно е нещо да се прави, па дори безцелно. Какво да е. Как да е. Където да е. Да личи, че има някаква (К"ва да е!) власт. (Безсмислено обидчива!) Та да може ката ден закони да се сменят, щом някой депутатин успее да се уреди на УОЛСТРИЙТ със сандали последна мода, (Не са чепици, че да стискат !), докато ийхалето нагъва ВНОСЕН БЯЛ БОБ.

 

ПОДЗЕМНИТЕ ВОДИ СА ТРУДНО ДОСТЪПНИ. Въпреки това, около 15.7% от водоснабдяването в ГЕРМАНИЯ (1992!) ползва подобни водоизточници. Проблемът на ЕВРОПА е тяхната свръхексплоатация. Проблемът на БЪЛГАРИЯ е почти пълното им игнориране. За да тръгнат нещата с ПРЕКРАСНАТА ТРАПЕЗНА ВОДА В КАВАРНА, трябваше да изминат повече от 30 години, докато един винаги бедстващ чудак (Все още не му е заплатен хонорар!), не заведе консултант от КОРПУСА НА МИРА (Марша Беърд-1992.!), над безгрижно бликащият извор. Горката жена. Нейното мълчаливо удивление, и днес разтреперва. Разгеле – работата с водата потръгна, и стана, че и рок-концерти се изявиха бабам. Какво е дереджето с тази вода понастоящем – е слабо известно. Но, това едва ли би следвало да интересува някакъв чудак, от някакъв си град, който съвсем не е КАВАРНА. Години по-късно, в един умирающ провинциален завод се натъкнах, на усвояване на ново производство. Сглобяваше се филтър за ПРОМИШЛЕНО ПРОИЗВОДСТВО НА МИНЕРАЛНА ВОДА ОТ . . . ОТПАДНА ВОДА. Проблемът е показателен. Минерални води – в изобилие. Кой да ги оползотвори? Механистичното е повече от лесно. В замяна на това мандатни приказки за екология, и обещания за бъдещ, (Кога бе!?!), икономически прогрес, колко" сакаш. И така, до настоящата МЕНТЕ-ИКОНОМИЧЕСКА КРИЗА. За домакински цели в БЪЛГАРИЯ, дневно биват изразходвани горе-долу по 126 л. СКЪПОЦЕННО ХАШДВЕО на глава от населението. (Не ме съди за главните букви, Уили! Все нещо е от значение на този лъжовен свят, освен нашите лични имена!) Ако промишлеността замира, (Развива се, санким!), със същите темпове с които това става в наше време, енергийните ресурси от битуминозни въглища ще ни стигнат едва за още 390 години; лигнитните за още 116; нефтът за още 10; а природния газ, (Remember: "През пролетта на 1999. започва разработката на находището край Галата!"), само за някакви си 710 години. Като как сме с алтернативната енергия? (Вот где зарита собака!) Дялът на тази енергия в т.ч. геотермална, от 2.1% за 1980., пада до 1.7% към 1991.. (Като как е през 2010.!) Което – черно на бяло - означава, че продължаваме да джапаме към Европа с рекламираните скороходки на БАЙ МИШО КЪРМЪЗЪ-ПЕТЕЛ. Без дори да сме помирисали сандалите на Хермес.

ВСЯКО РАЗХИЩЕНИЕ НА ПРИРОДНИ РЕСУРСИ, си е чиста проба национално кощунство. Мощни казионни тръстове, като ВИК, БТК, НЕК, по-късно изкупени от международни синдикати които изобщо не са престъпни, предпочитат да специализират узаконено ограбване на консуматорите на тези жизнени за населението на МАТИ БОЛГАРИЯ ВСЕВЕЧНА услуги. Вместо да вложат сериозни средства в енергийни източници с доказана икономическа възвръщаемост. Ако геотермалните ресурси секнат в момент на достигане просешка тояга за цялата нашенска нация, (Поради продължаващото индиректно данъчно облагане!), нищо чудно ГОСПОД-БОГ ЛИЧНО ДА СЕ НАМЕСИ. Знае се, успява винаги навреме. На около 1800 м. дълбочина под СТАРА ВАРНА се люшка подземно море с кипяща минерална вода, достигаща повърхността с температура 43-53 градуса по Целзий. Минерализацията и температурния градиент на водата са резултат от контакт с необятни зони "ГОРЕЩИ КАМЪНИ". Интензивни геоложки проучвания (1950-1960.!), доказват наличие на всевъзможни минерални води в региона. От някой от тях все до неотдавна, се добиваха промишлени количества йодоформ. Подземната минерална вода изведена от бившата СЪВЕТСКО-БЪЛГАРСКА КОМПЛЕКСНА ГЕОЛОЖКА ЕКСПЕДИЦИЯ, (1954.!) при СТАРА ГАРА-ВАРНА, някога предизвика национално умиление, и небивала радост всред потърпевшите слоеве на местното население. Водата блика и днес, каптирана на две-на три, за да хване пътя към езерото слабо оползотворена. В чертите на града и по крайбрежието навярно се наброяват не по-малко от 20 подобни дълбоки сондажи. Лека ръка изоставени на произвола на съдбата. Богатство всякак по-реално от химерните очаквания за безмерни количества нефт и газ, гдето щяха да оправят бюджета на държавата. Безсрамно разхитено от партокрация, разчитаща на траншове по ФАР, пък с народа - що ще. Общият дебит на водите и днес е устойчив - над 750 л в секунда. Някога техен "стопанин" е т.н. САНИТАРНО-КУРОРТЕН КОМПЛЕКС (СКК). Хубаво местенце за доприватизационно кютане без емигриране, за което не се знае съществува ли понастоящем. (Защо не - данъкоплатецът е волска гърбина!) Варненските термални водоизточници рядко биват подлагани на "обществено" обсъждане. С оглед опазване статуквото за вечното им отливане в морето, това все пак се случва. Годината е 1984-та. Във въздуха се носи аромат на политическа пролет, програмирана да се превърне в безутешна есен. Свиква се (13.03.1984.!) национална среща-съвещание. Резултат никакъв. (Песента е стара като света: няма пари за да правим още пари!) Днес от източника при Офицерския плаж, в един позорен гьол, продължават да изтича над 60 л./сек. топла минерална вода, а са изминали 16 и повече години. (Пресметнете!) През 1985., за "поддържане на сондажите" са изразходвани едва 156 600 лв., околко са вложени реално?), докато "приходите", (Имало ли е такива?), възлизат на 122 621 лв. При разходи за сондиране над 5 000 000 лв. (1985.!) Знае се, че през април 1983., предприятие "НОВИ ЕНЕРГИЙНИ ИЗТОЧНИЦИ" приключва дългогодишно специализирано изследване. Усилията на подбран научно-производствен колектив доказват; че топлата вода наистина е топла, а освен това идва право от недрата на земята; че термалните източници в регион Варна дават 21% от общия дебит на изобщо разкритите в страната; (Доклад ОНС-Варна, 15.08.1984.!), при обща термална мощност над 43 мегавата. От която се ползва пълноценно едва една десета. (Менте процент, Уили!) Пълното оползотворяване на тази предполагаема енергия би спестило около 25-50 000 тона условно гориво годишно на региона, но сметката не е много точна. (Пресмятането е извършено в отсъствие на Dr. Ten Per Cent и Madame Fifty-Fifty.!) Налага се мнение, че десетина геотермални отоплителни централи не биха били в излишък по варненското крайбрежие, но единствено една-две хигиенни бани и ДОМЪТ НА ТЕХНИКАТА - ВАРНА, биват топлофицирани. БМФ-ВАРНА и ВМФ пропускат да се подключат, по стратегически съображения. (NATO топли най-добре, нали Уили?) Едновременно с това, сандали "ЛИНДБЕРГ" шляпат ли шляпат към Европа, без да напускат в никакъв случай страната. (Да не станат родиноотстъпници, Уили!) Вървят проучвания за конвенционална топлофикация. (Градът си подсвирква "Варна-пристанище на Шумен!") През Общински народен съвет минава-заминава (1986.!)ТЕХНИКО-ИКОНОМИЧЕСКИ ДОКЛАД (ТИД) НА "ЕНЕРГОПРОЕКТ" - СОФИЯ”, с ръководител инж. Петър Петров, ЗА ТОПЛОФИКАЦИЯ НА ВАРНА. Дълготрайно експлоатирана тема, че да има командировъчни, яко необходими през лятото. ТИД предвижда към 2000-та година (Има време докато настъпи!?!), да бъдат изградени бол-бол "ТОПЛОПРЕНОСНИ МРЕЖИ И ТОПЛОИЗТОЧНИЦИ". Това щяло да стопли гражданите от петите до косите. Не става дума за целият град Варна, нарастнал от 53 000 на 530 000 жители незабавно подир АПРИЛСКИЯ ПЛЕНУМ, а само за онази част от града над бул. "Димитър Благоев". (Остатъците в Гръцката махала - ще почакат!) Този НАПРАЗНО ЗАБРАВЕН ПРОЕКТ изисква да бъдат разпробитии още 7 сондажа. За да се "гарантира около 5% от необходимата топлоенергия за Варна." Само 15 000 000 лева до 1995. биха оправили нещата. (Евтиния, бе Уили!) До 2000. би могла да бъде обхваната и централната част на града срещу други 75 000 000 тогавашни лева. (Но, пбра дори за свирка не остана!) THE END




Гласувай:
0


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. godlieb - ЗАЧЕЗНАЛИ
20.12.2010 05:03
ЦЯЛА СЪБОТА И НЕДЕЛЯ - ИЗОБРАЖЕНИЯТА-ИЛЮСТРАЦИИ ЛИПСТВАХА - МОДЕРАТОРИ ИЛИ МОЖЕБИ ХАКЕРИ ИЛИ ПО-ДОБРЕ НАДЗОРНИЦИ - КАКВО ПРАВИТЕ С ТЯХ - МОНИТОРИНГ НАВЯРНО!?! ТАКА, ВИСОКОУВАЖАЕМИ, ПО ТОТАЛИТАРНО ВРЕМЕНИ НЕКОЛЦИНА ОТБИВАХА НОМЕРЪТ НАРИЧАН "БДИТЕЛНОСТ". ДОБРЕ ПЕЧЕЛЕХА ПРИ СРЕДНА ЗАПЛАТА ОТ 120.00 ЛВ/МЕСЕЦ.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: godlieb
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 2363870
Постинги: 1414
Коментари: 659
Гласове: 1051
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031